MIHAI Viteazul

Mihai Viteazul: ce nu stiati despre Marea Unire

Istoria e foarte interesanta. Mai ales istoria noastra. Chiar daca v-a plictisit sau amuzat la scoala. Este foarte important cum o prezentam si cum o intelegem.

Mihai Viteazul (1593-1601)

MIHAI Viteazul

Lupta antiotomana incepuse. Tarile Romane erau deja angrenate. Obligatiile materiale fata de Poarta sporisera. Exista o amenintare reala de transformare in pasalacuri a Tarilor Romane. Aparusera noi raporturi de forte si de interese intre marile puteri la Dunare si in sud-estul Europei.

Cum s-a desfasurat pregatirea si desfasurarea razboiului?

Papa Clement al VIII-lea va initia formarea “Ligii Sfinte” condusa de imparatul Rudolf al II-lea. Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca se alatura coalitiei crestine. Din aceasta coalitie vor face parte si:

  • Spania
  • Imperiul Habsburgic
  • ducii de Toscana, Mantova si Ferrara

 

Polonia si Anglia s-au dovedit reticente.

In iarna anului 1594-1595 Mihai Viteazul initiaza rascoala antiotomana la Bucuresti prin uciderea creditorilor turco-levantini si atacarea cetatilor de granita de la Dunare. S-au dat lupte cu turcii la Harsova si Silistra si cu tatarii la Putineiu.

S-a constituit o alianta antiotomana ale carei baze fusesera puse deja de Sigismund Bathory cu Aron Voda, domnul Moldovei.

Mihai Viteazul incheie un tratat cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, prin care Mihai Viteazul devine membru in alianta antiotomana si devine loctiitor al lui Sigismund Bathory. Insa puterea reala revine marilor boieri, adica Sfatului Domnesc. Sfatul Domnesc era format din 12 boieri mari.

Tratatul satisfacea interesele marii boierimi. In acelasi timp, tratatul prevedea ca biserica ortodoxa din Transilvania sa fie asezata sub jurisdictia Mitropoliei de la Targoviste.

Turcii organizeaza o campanie de pedepsire a lui Mihai Viteazul care atinge apogeul in 1595.

Are loc Batalia de la Calugareni incheiata cu victoria lui Mihai Viteazul. Campania lui Sinan Pasa la nord de Dunare a atins apogeul la 13/23 august 1595. Apoi Mihai se retrage spre munti asteptand ajutorul lui Sigismund. Intre timp, Sinan ocupa Bucurestiul si numeste reprezentanti in administratie. Cu ajutorul lui Bathory, Mihai reia ofensiva si ii impinge pe turci dincolo de Giurgiu.

Cu tara pustiita de razboi, Mihai va lua o masura nepopulara. Avea deja o boierime convinsa de importanta actiunilor sale, dar si o tara fara resurse. Adopta legea legarii taranilor de glie ce asigura resursele militare si fiscale ale tarii.

In anii 1597-1598 Mihai Viteazul desfasoara importante actiuni politice. El se elibereaza de sub tutela lui Sigismund Bathory. Apoi incheie pace cu turcii obtinand confirmarea domniei.

Uniunea politica a Tarilor Romane

Prin campaniile din anii 1599-1600 Tarile Romane si Transilvania sunt reunite intr-un sistem politic coordonat de Mihai Viteazul.

Nu exista niciun document care sa ateste existenta unui plan prestabilit de unificare politica. 

In 1599 se iveste o noua situatie politica. Andrei Bathory devine principele Transilvaniei. El era ostil luptei antiotomane si in bune relatii cu Polonia.

In Moldova domnea Ieremia Movila. Domnitorul Moldovei era sustinut de Polonia si era de acord cu politica acesteia.

Mihai Viteazul hotaraste sa actioneze. In octombrie 1599 intra in Transilvania. El castiga Batalia de la Selimbar si devine stapanul Transilvaniei.

Niciodata pana atunci un domnitor roman nu intreprinsese o actiune de cucerire a Transilvaniei, cu toate consecintele ce decurgeau din acest gest.

In vara anului 1600 politica ostila a lui Ieremia Movila, instigat de Polonia, determina interventia lui Mihai in Moldova pe care o ocupa.

Cele trei Tari Romane vor fi unite. Asta va determina ostilitatea Marilor Puteri. Polonia nu accepta pierderea Moldovei. Nobilimea maghiara din Transilvania ii este ostila lui Mihai. Nici Rudolf al II-lea nu avea incredere in Mihai.

In septembrie 1600 Mihai este infrant la Miraslau si pierde Transilvania. In Tara Romaneasca este infrant de poloni. Mihai pleaca in exil si cere sprijinul lui Rudolf al Ii-lea.

In august 1601 Mihai castiga batalia de la Guraslau cu Sigismund Bathory. La cateva zile este ucis pe Campia Turzii de mercenarii valoni platiti de generalul Basta.

Ce a insemnat domnia si unirea lui Mihai Viteazul?

Mihai Viteazul este considerat primul unificator al Tarilor Romane. El ramane un personaj controversat, caracterizat de unii ca aventurier sau condotier.

Mihai Viteazul s-a afirmat in conditiile cresterii influentei Portii in spatiul romanesc. Mai ales dupa infrangerea lui Ioan Voda in Moldova din 1574. In acelasi timp, contextul international era marcat de adancirea diferentelor dintre Habsburgi, Polonia si Poarta.  Domnia lui a fost plina de evenimente si transformari. Chiar Mihai a fost unul dintre cei mai mari proprietari funciari din Tara Romaneasca.

Actiunea politica si militara a lui Mihai a constat in unirea Transilvaniei, Moldovei si Tarii Romanesti. Voievodul muntean va deveni un reprezentant al cruciadei tarzii fiind mandru ca “Principatul insusi a fost readus la vechea libertate”.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,280 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mihai Viteazul: ce nu stiati despre Marea Unire”

  1. Pingback: 100 de ani de la Marea Unire – Centenarul – 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.