Dacii si romanii – Jurnal de razboi

columna lui TraianIstoria e scrisa de invingatori, nu? Auziti foarte des asta. In ultima vreme, o putem constata pe pielea noastra. Cei puternici scriu intotdeauna versiunea lor, iar aceasta devine istorie. In acest caz, al dacilor si al romanilor, dupa cateva secole de inadvertente, de imprejurari ciudate, ghinioane si interpretari eronate, putem spune ca suntem pe calea cea buna. Asta inseamna ca se face lumina si in coltul nostru de Europa uitata si barbara.

De ce zic barbara? Intotdeauna lumea civilizata, in speta lumea crestina, ne-a vazut ca pe un colt barbar, un neam rebel, scrijelit pe foalele creuzetului roman. Ei bine, toate astea incep sa se schimbe. Adevarul incepe intotdeauna de la sursa. Si ce poate fi mai edificator decat o marturie scrisa in piatra care poate fi vazuta chiar si astazi. E vorba de columna lui Traian de la Roma. Sta de paza si vegheaza ca istoria sa fie spusa. Poate nu corect pe de-a intregul, dar un glas intr-o multime poate insemna totul uneori.

harta Daciei Dacii si romanii - Jurnal de razboiColumna lui Traian si Badea Cartan

National Geographic si-a propus sa reinvie dacii de pe Columna. Asa cum am invatat de la parintii nostri ca badea Cartan a calatorit pe jos la Roma sa vada cu ochii lui istoria poporului roman.

http://www.nationalgeographic.com/trajan-column/index.html

Badea Cartan, cioban sarac nascut la Cartisoara, in judetul Sibiu, a luptat pentru libertatea romanilor din Transilvania, fiind cunoscut pentru ca distribuia clandestin carti romanesti. Cand implineste zece ani Moldova si Muntenia se unesc sub domnia lui Cuza. El creste cu basmele si legendele despre strabunii ce si-au sculptat numele in piatra si vrea sa ajunga la Roma pentru a le vedea cu ochii lui. In 1896 pleaca spre Roma si ajunge acolo dupa 45 de zile trecand prin Austria, Slovenia, Genova si Pisa. Intra in Roma prin Via Compana, trecand pe langa Coliseum si Forumul Roman. Deodata in cale ii isese Columna lui Traian. Badea Cartan citeste intreaga istorie si aduce omagiu un pumn de pamant romanesc si grau adus din tara pe care le pune la picioarele Columnei. „Cum era singur si al nimanui, cum se facuse sear?, s-a asezat pe trotuar si s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineata, trecatorii, politistii, ziaristii, au avut o revelatie: un taran din Corjati, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua urmatoare:„Un dac a coborât de pe Columna: cu plete, cu camasa si cusma, cu itari si cu opinci”. Badea Cartan a devenit peste noapte atractia publicului facand cunoscuta povestea noastra.

scene Decebal si Traian Dacii si romanii - Jurnal de razboiDin conflictul daco-roman n-au ramas prea multe marturii. Cartile scrise Traian, “De bello dacico”, apoi Getica si alte marturii au fost pierdute. Singurul lucru ramas in picioare ca marturi si opera de arta ramane Columna lui Traian. Cu 123 de episoade dispuse in spirala si 2500 de personaje, Columna este o reinviere a trecutului. Putem reconstitui de aici felul in care se imbracau dacii, felul in care luptau, ce arme foloseau si mai ales, putem vedea, peste timp, portretele stramosilor nostri.

Columna a rezistat timpului, dar si altor figuri istorice si popoare barbare. Napoleon, vizigotii, si, mai ales, timpul, au incercat sa-i lase semne. Exista insa si cateva discrepante intre scenele de pe Columna si ce stim de la istorici precum Dio Cassius. Din prima sursa stim ca la Tapae, romanii au fost atat de depasiti incat Traian insusi si-a smuls hainele pentru a face bandaje ranitilor sai. Insa pe Columna nu apare niciun roman ranit. Ma aflam de pe Columna ca inceputul celui de-al doilea razboi se datoreaza dacilor care i-au atacat pe romani nerespectand armistitiul. Stim insa ca dacii primisera dezertorii, reconstruisera fortificatii, Decebal incalcand conditiile.

Ultimul aspect, dar cel mai important, este capitularea lui Decebal. Pe Columna apare gravat darz, curajos, demn, calm si marcand cererea de pace cu un gest discret in fata imparatului Traian, fara niciun gest de umilire. De la Cassius stim insa despre o atitudine mult mai umilitoare a lui Decebal care arunca armele si se inchina in fata imparatului si a suitei sale.

Dacii si romanii - Jurnal de razboiAdevarul este probabil undeva la mijloc. Romanii si-au scris istoria. Dar trebuie sa recunoastem, fara a exagera, ca dacii au fost singurul neam care apare inscris in istoria Romei. Dacii sunt prezentati mandri, fermi, cu capul sus. Si asta e istoria.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,404 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Dacii si romanii – Jurnal de razboi”

  1. Pingback: Ghid practic: cum sa furi aur din siturile arheologice romanesti | Mythologica.ro

  2. Pingback: Istoria dacilor si romanilor | Mythologica.ro

  3. Pingback: Religia tracilor si geto-dacilor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.