Vechii Berberi, Lorzii desertului si ai Vrajitoriei

Paradisul ascuns din muntii Atlas

Satul mic Akchour din inima Marocului este în prezent o destinatie din ce în ce mai populara pentru turistii care sunt dornici de a descoperi minunatele peisaje din nordul Africii.
Aceasta locatie este cel mai bine cunoscuta pentru reliefurile naturale dotate cu munti si chei adânci cu sursele sale de apa dulce. În plus, este adesea punctul de întâlnire al iubitorilor de drumetii, deoarece este unul dintre locurile preferate marocane pentru a scapa de caldura adesea coplesitoare din tara.

În timp ce explorati cheile sale, veti avea ocazia sa descoperiti în special “Podul lui Dumnezeu”, precum si faimoasa cascada Ackhour.

Vechii Berberi, Lorzii desertului si ai Vrajitoriei

berberi

Istoria poporului berber din Africa de Nord este vasta si diversa. Berberii sunt un grup mare de triburi, care locuiesc în zone care se întind de la Egipt pâna la Insulele Canare, precum si în regiunile situate la sud de Sahara, cum ar fi Niger si Mali.

Înca din perioada preistorica, tinuturile berberilor au fost o intersectie a popoarelor din Africa, Europa si Orientul Mijlociu. Cartaginezii, romani, vandali, bizantini, arabi, turci, spanioli, francezi si italieni au invadat si au condus portiuni din patria berbera.

De-a lungul secolelor, Berberii s-au amestecat cu multe grupuri etnice, inclusiv cu arabi, si din acest motiv au ajuns sa fie identificati mai mult de lingvistica în loc de rasa. Limba lor este una dintre cele mai vechi din lume si apartine filialei africane a familiei limbilor afro-asiatice, alaturi de vechea  limba egipteana.

Cititi mai multe despre:

Fascinantele religii africane, vrajitorie si demoni

Saptamana mitologiei egiptene, perla coroanei africane

Africa neagra in imagini

 

Mormintele berberilor timpurii si stramosii lor indica faptul ca ei credeau în viata de apoi. Oamenii preistorici ai regiunii din nord-vestul Africii si-au îngropat trupurile în pamânt. Mai târziu, au îngropat pe cei morti în pesteri si morminte taiate în stânca. Aceste morminte au evoluat de la structuri primitive la mai elaborate, cum ar fi mormintele piramidale care se raspândeau în întreaga Africa de Nord.

Multe popoare preistorice au considerat anumite pietre ca fiind sfinte, inclusiv berberii.

Istoricul grec Herodot a scris despre jertfele lor:

 

Cultura megalitica poate fi facuta parte dintr-un cult al celor morti sau de închinare înaintea stelelor. Cel mai cunoscut monument de piatra din Africa de Nord-Vest este Mzora (sau Msoura). Este compus dintr-un cerc de megalite care înconjoara un mormânt. Cel mai mare megalit este mai mare de 5 metri (16 picioare). Conform legendei, acesta este locul de odihna al miticului rege Berber, Antaeus. Un alt monument megalitic a fost descoperit în 1926, la sud de Casablanca si a fost gravat cu inscriptii funerare în scriptul Libico-Berber cunoscut sub numele de Tifinagh.

 

Desi nu au fost niciodata formalizate dincolo de cultele locale, berberii aveau un sistem bogat de mitologie si credinte structurat în jurul unui panteon al zeilor si al vrajitoriei.

 

Vrajitoria este un fenomen care s-a raspândit peste tot în lume. Se compune în principal din directia lumii într-o putere spirituala, care este misterioasa si inexplicabila.

În Maroc, vrajitoria este si  în ziua de astazi o practica foarte populara. Este foarte des întâlnita mai ales în sudul tarii, unde oamenii au credinte puternice în superstitie. Credinciosii în vrajitorie pretind ca au un impact mare asupra cursului vietii lor. Cu toate acestea, vrajitoria este o practica periculoasa care afecteaza mintea si sanatatea utilizatorilor sai, pe lânga reputatia tarii.

 

La prima vedere, mi se pare ca impactul cel mai periculos al vrajitoriei este efectul asupra mintii celor care o practica. Unii credinciosi ar putea sustine ca aceste practici creeaza încredere în sine.

În Maroc, exista o populatie uriasa care crede complet în aceste practici, în general, informat iile oferite de acesti vrajitor berberi sunt comune si legate de problema si de personalitatea individului.

 

Practica vrajitoriei in Maroc de catre berberi este cunoscuta în întreaga lume, acestia sustinând faptul ca remediile lor sunt facute din plante naturale si nu ameninta sanatatea pacientilor lor.

Berberii care doresc sa realizeze o comuniune mistica cu Dumnezeu prin dezvoltarea spirituala, mai degraba decât prin studiul Coranului, au format ordinea islamica a sufismului. Aceasta extragere a împlinit nevoia pe care multi oameni o simteau pentru o parte mai mistica fata de religia islamica. Numele vine de la suf, adica “lâna“, referindu-se la cordonul simplu purtat de asceti ca o centura.

 

Exista multe sute de ordine si au tendinta sa se adune la moschee sau mormânt al sfântului lor om (sau wali, un termen liber tradus ca om sfânt sau sfânt) si sa urmeze un anumit tariq (cale) sau mod de închinare. Un aspect particular al sufismului berber din Africa de Nord este maraboutismul – închinarea unui om sfânt înzestrat cu puteri magice.

 

 

Pentru berberii ortodocsi, acest fel de veneratie este asemanator închinarii idolilor, dar sufisii nu o vad asa.

Wali este un prieten al lui Dumnezeu si deci un intermediar. Marile mouseme (pelerinaje) la mormintele sfintilor sunt mai mult o sarbatoare a triumfului spiritului decât un act de închinare. În ciuda conflictului cu ortodoxia religioasa, aparitia Sufi-ului a fost tolerata pentru ca a oferit o legatura cu ritualurile si superstitiile locale si astfel a fost capabila sa atraga un numar mare de oameni care nu au îmbratisat altfel Islamul.

Punctul cel mai important este vizita la Kaaba, piatra lui Ibrahim, în centrul oraselului, zona sacra în care non-musulmanii le este interzis sa intre. Credinciosii, îmbracati într-o haina alba, încercuiesc Kaaba de sapte ori si saruta piatra neagra. Aceasta marcheaza sfârsitul pelerinajului si începutul Eld al-Adha sau Sarbatoarea Sacrificiului (aka Sarbatoarea Mare sau Eld al- Keblr). În toata lumea musulmana se repeta actul de sacrificiu, iar strazile oraselor curg cu sângele ovinelor si caprinelor sacrificate.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,614 times, 1 visits today)

1 thought on “Vechii Berberi, Lorzii desertului si ai Vrajitoriei”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.