Ma intrebam adesea cum arata Africa, continentul pierdut, Africa neagra. Cum arata triburile africane.
De la masai la triburile din Etiopia, de la cele mai frumoase femei ale tribului Himba din Namibia la locuitorii celei mai mari piete in aer liber din Africa in Addis Ababa,. Pana la tribul din valea raului Omo care se picteaza in alb si ale carui femei sunt mai mult cunoscute pentru taierea buzelor si inserarea acelor placi imense. De mentionat si biciuirea celor din Triburile Fulani din Benin, Africa de Vest.
Continentul negru a fost pierdut si uitat. Cine isi mai adduce aminte istoria lui? Antichitatea regatului Kush, a statelor Meroe, Punt, a civilizatiei Nok, a regatelor D’mt si Aksum, a statului Zimbabwe si chiar a Numibiei, Sudanului si Cartaginei? Peste 2000 de limbi si dialecte in aproape 61 de state. Deserturi, savane, munti sublimi, paduri tropicale si ecuatoriale, zone virgine, cele mai mari ierbivore si carnivore din lume. Un tinut neimblanzit, prea mare si prea dur. Aici se gaseste Nilul, dar si cel mai mare desert din lume, Sahara. Un contrast intre pustiuri si oaze naturale, bijuterii precum Madagascar sau alte arhipelaguri ca Seychelles.
Cele mai intinse zone impadurite din lume, cele mai mari bogatii de pe glob, dar si cele mai sarace tari din lume. Cele mai stralucite civilizatii ale lumii, inclusiv cea a Egiptului Antic, a suferit si cele mai devastatoare lovituri in timpurile sclaviei.
Moschei, catedrale, biserici, altare. Animisti, toteme, religii traditionale, crestinism, Islamism, credinta Baha’i, Hinduism, Buddhism, Rastafarianism, zoroastrism. Probabil Africa are tot ce-ti poti dori in materie de religie, ba chiar si sincretism, agnostici si altele. Ritualuri, libatii, sacrificii, divinatii cu oase, locuri sfinte, morminte, zei, mitologii ascunse, ritualuri de intiere, ceremonii, obiceiuri stranii europenilor, religia masailor, modul de viata al razboinicilor Zulu, Santeria si Voodoo. Africa a dat multe celorlalte continente, din pacate cele mai multe au fost luate cu forta. Desertul Kalahari, fluviul Congo, Muntii Atlas, lacul Ciad au refacut si redimensionat peisajul.
Algeria este cea mai mare tara din Africa, iar Nigeria are cea mai numeroasa populatie. Partea central estica a Africii este si leaganul omenirii, locul in care s-a nascut rasa umana si, totodata, locul cu cele mai multe descoperiri antropologice. Cel mai vechi teritoriu din lume locuit de oameni, de la nordul temperat la sudul temperat, ne dezvaluie indicii de acum 7 milioane de ani. Primii oameni moderni si-au parasit pamanturile natale acum 50. 000 de ani. Pare putin in comparatie cu istoria ei magnifica. Acum 10 milenii Sahara era o regiune verde, fertila. Desertificarea aparuta in al patrulea mileniu a impins populatiile spre albiile fluviilor. Aici se ridica civilizatia Egiptului antic. Influenta lui atinge Libia, Creta, Canaan, Aksum si Nubia. Centre independente apar mai apoi la Tyr si Cartagina construite de fenicieni.
Explorarea Africii incepe cu grecii si romanii. Alexandru cel Mare insusi fondeaza Alexandria. Coasta mediteraneeana a nordului Africii e ocupata de romani si anexata imperiului lor de mai tarziu. Libia da un imparat Romei pe numele sau Septimius Severus. Crestinismul se intinde aici in zorii lui din Iudeea prin Egipt, dupa aceea dincolo in Nubia, misionarii crestini ajungand foarte departe. La inceputul secolului al VII-lea califatul arab islamic se intinde in Egipt, apoi in intreaga Africa de Nord. Berberii sunt cuceriti astfel. Centrul de la Damasc cade in secolul al VIII-lea, iar centrul Islamic se muta spre Qayrawan in Africa de Nord. Mistici, invatatori, juristi, filosofi apar de peste tot. Cultura este incurajata. Islamul ajunge astfel prin rute comerciale in intreaga Africa sub-sahariana.
Inaintea de venirea europenilor in Africa erau mii de state si formatiuni statale. Aici enumeram de la grupurile familiilor de vanatori-culegatori ca populatia San din Africa de Sud, grupurile mai mari, structurate, ale clanurilor Bantu din centrul si sudul Africii; puternicile clanuri din Cornul Africii; marile regate Saheliene si orase-state autonome precum Akan; populatia Edo, Yoruba si Igbo din vestul Africii si Swahili cu orasele lor comerciale de-a lungul rutelor de pe coasta in sud-estul Africii.
Prin secolul al XIX-lea apar si statele dinastice: Hausa, Ghana, Gao, imperiul Kanem-Bornu. Aici islamul se instaleaza repede. In regiunile cu paduri, regatele independente cresc fara influenta islamului din nord: regatul Nri al populatiei Igbo din Nigeria, cel mai vechi, primul oras-stat al populatiei Yoruba, care devine unul din centrele culturale si spiritual ale Africii. Dinastiile berbere din Sahara nu s-au supus controlului nimanui. Imperiul Songhai apare apoi in Niger si zdruncina tot supunandu-se islamului.
Sclavia practicata de arabi in Africa a totalizat un numar de 18 milioane de sclavi intre secolele al VII-lea si al XX-lea. Nici crestinii europeni nu s-au lasat mai prejos ducand in lanturi in Lumea Noua circa 7-12 milioane de africani. Se pare ca si piratii si-au luat partea capturand si vanzand in Africa peste 1 million de europeni. Asa le trebuia, nu?
Sa mai vorbim de “colonizarea” albilor? De “civilizatia” pe care au adus-o? Au mai lasat doua state in picioare: Etiopia si Liberia. Egipul si Sudanul au scapat si ele de ocupatie. Belgieni, germani, spanioli, francezi, englezi, italieni, portughezi si multi altii s-au repezit sa-si ia partea. Au lasat in urma crime, razboaie, conflicte etnice, dictatori care au distrus continentul.
Pana acum n-am auzit decat de ritualuri de initiere sadice, teribile si sangeroase. Excizarea care se practica in Egipt, Etiopia, Sudan, Nigeria, Senegal. Este un obicei barbar, dar se practica si in zilele noastre si inca foarte mult: in fiecare an sunt excizate aproape doua milioane de femei. Pentru noi e barbarism, pentru ei e un dat al firii. Pentru unii e tabu, pentru altii e sacru. De obiceiuri stravechi si diabolice. Dar Africa e o alta lume, o alta emisfera a gandirii. Triburile africane gandesc totul asa cum a fost dat. Ei vad in foc stramosii lor, in apa elixirul vietii. Mitologia se impleteste cu religia, spiritele traiesc cu ei si printre ei.
Dincolo de razboi si foamete am vazut si zambete, uneori lacrimi, ingrijorare, mandrie. I-am crede salbatici, dar in imaginile acestea putem gasi un singur cuvant: umanitate.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.