Pentru orice istoric militar, subiectul ninja ramane unul dintre cele mai fascinante mistere din istoria japoneza
Ninja sau “shinobi” asa cum sunt cunoscuti in Japonia apar in nenumarate reprezentari si documente istorice. Agenti secreti, asasini din umbra, experti in arte martiale. Nu se cunosc prea multe si tot atat de multe se pun pe seama actiunilor lor.
Calea ninja era practic parte din razboiul samurailor si nu putea fi evitata. Samuraii stiau cat de periculoasa si cat de folositoare poate fi. Erau astfel temuti peste tot. Desi dispretuiti din cauza modului de lupta care contrasta puternic cu cel al samurailor – bushido. Asta se putea intampla si din cauza faptului ca multi ninja isi gaseau originea in clasele inferioare, iar tacticile lor secrete si metodele erau oposul idealurilor nobililor samurai.
Acest paradox, ca ninja erau dispretuiti dar indispensabili, este tema care traverseaza intreaga istorie a razboaielor din Japonia. Este deasemenea fascinant felul in care imaginea lor s-a mitizat. Cu timpul au devenit o adevarata legenda. Ninja sunt cunoscuti pentru abilitatile lor de a zbura si a deprinde magia. De-a lungul istoriei Japoniei aceste povesti au captivat audienta. Inca de la inceputul secolului al XVII-lea cele mai multe fapte de arme s-au amestecat cu legendele.
Una dintre cele mai autentice folosire ale ninja s-a intamplat la sfarsitul Perioadei Sengoku in 1638. Atunci s-a intamplat Rebeliunea Shimabara cand ninja s-au infiltrat in castelul Hara. Deci ninja ca soldati deghizati este un fapt autentic, dar imaginea populara ii costuma mereu in negru. Aceasta conventie artistica se baza pe traditiile teatrului japonez din acea perioada (“kuroko”). Cele mai multe relatari istorice autentice ii arata pe ninja ca deghizati in soldatii inamicului.
Tot ce stiti despre ninja este gresit
Probabil un ninja din secolul al XV-lea ar rade daca ar vedea un tip costumat in pijamale negre alergand prin oras. Adeseori se deghizau in fermieri pentru a obtine informatii. Totodata, cele mai multe fortarete ninja erau situate in zonele rurale. Arma folosita de obicei era probabil “kusari-gama” – acel cutit incovoiat cu lant. Era foarte simplu sa folosesti o arma a fermierilor si era mult mai usor de ascuns. Pana la urma scopul era infiltrarea in teritoriul inamic si strangerea de informatii.
Dar ce se intampla cu alte arme folosite de ninja precum shuriken, acele stelute zburatoare? Din pacate, nu se cunosc informatii despre felul in care erau folosite. In plus, nu exista nicio relatare istorica despre shuriken intr-o batalie decisiva.
Cu siguranta ninja nu puteau purta sabii de samurai. Acestea erau un drept din nastere destinat exclusiv samurailor. A le folosi in public insemna condamnarea la moarte. Sabiile ninja era facute in satele din imprejurimi.
Diferiti ninja serveau scopuri diferite asadar nu exista niciun motiv pentru care orice ninja sa detina un set de arme, un arsenal.
Exista un mit care sustine ca ninja foloseau doar metode traditionale. Insa adevarul este ca foloseau cele mai moderne tehnologii ale acelei vremi: praful de pusca, explozibilul si armele, orice le-ar fi oferit un avantaj net in lupta.
Cu timpul, ninja au inceput sa devina celebri. Folclorul si povestile i-au ajutat. Incet ele s-au transformat in legende. In 1700 deja apar primele carti si piese de teatru cu astfel de tema. Cuvantul “ninja” a aparut deabia in 1800, iar pana in 1900 se credea ca au de-a face doar cu magia si fantezia.
Lumea a luat-o razna deabia in 1970. Atunci au inceput sa apara filmele si benzile desenate. Vestul a innebunit cu artele martiale in timp ce in Japonia ninja erau strict legati de spionaj.
Mituri si legende despre ninja
Ninja nu purtau niciodata masti. Nu suntem in filmele de la Hollywood. Ideea era sa se infiltreze si sa se identifice cu inamicul. Nu aveau nevoie de asa ceva. Nici atunci cand erau folositi ca bodyguarzi nu purtau.
Cel mai interesant mit este cel al prinderii katanei cu mainile goale. Insa filosofia ninjitsu spunea un singur lucru: misca-te din calea sabiei. Ninja au inventat ninjutsu ca pe o forma de aparare imptriva samurailor. Ar fi folosit orice metoda pentru a-si salva viata. Daca un ninja putea evita lupta el va face orice este necesar in aceasta privinta. Exista 18 tehnici care se invata in ninjutsu. Spionajul si punctele de presiune fiind unele dintre ele.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
1.5
2
Pingback: Top 11 comandouri speciale din lumea antica | Mythologica.ro
Pingback: TOP 10 Greseli istorice in Ghost of Tsushima | Mythologica.ro