sirene

Haeneyo – ultimele sirene din Koreea

Innoata pana la 20 metri adancime pe fundul oceanului. Aici aduna fructe de mare, castraveti de mare si calamari. Fac asta fara oxigen si uneori isi tin respiratia peste 2 minute in timp ce se scufunda in apele inghetate din stramtoarea koreeana. Numarul lor insa scade pe zi ce trece. Ele reprezinta o parte culturala importanta a folclorului koreean. Ultimele din generatia sirenelor. 

 

Haeneyo: ultima generatie de sirene

Ce au in comun Monstrul din Lockness, Yeti si sirenele koreene de pe insula Jeju? Toate sunt legende. Cu o singura exceptie. Sirenele koreene nu sunt mituri. Femei adevarate in carne si oase locuiesc pe insula Jeju.

 

Ce este o sirena koreeana?

Cunoscute ca haeneyo, “sirenele” sunt femei-scafandru, o traditie pe cale de disparitie. Ajummas ale marii, ele isi pot tine respiratia chiar si 3 minute in apele inghetate. Tot ce culeg din mare merge la pietele din regiune. Atunci cand ajung la suprafata dupa aer, zgomotul expirarii lor face un sunet ca de fluierat, asemanator unui delfin. Se crede ca sunetul este datorat presiunii fizice la care sunt supuse in apele adanci.

In timp ce barbatii mergeau la pescuit, femeile trebuiau sa sustina familia si comunitatea. Haeneyo au fost si revolutionarele secrete ale poporului lor. Scolite noaptea de o organizatie secreta, ele protejau insula de ocupatia japoneza.

In ziua de azi, multe au peste 50 de ani, dar continua sa practice aceasta meserie periculoasa. Costumele traditionale din bumbac au fost schimbate cu materialele noi moderne din neopren. Insa mestesugul a ramas acelasi. In timpul sezonului cald le poti gasi scufundandu-se in jurul coastelor insulelor Jeju su Udo.Mostenirea se va pierde cu timpul, iar mestesugul el este amenintat. In trecut, mostenirea culturala trecea fetelor, dar astazi acestea isi gasesc mai usor de lucru in oras. Astazi mai raman doar 4.000 de haeneyo pe insula Jeju.

Ele se aduna in case-comunitati. 

 

Exista sirene cu adevarat?

Creaturi acvatice legendare, cu trup de om si coada de peste, sirenele apar in folclorul multor culturi. Din Europa pana in Africa si Asia. Primele texte si legende au aparut in Asiria. Aici, zeita Atargatis s-a transformat in sirena de rusine ca si-a ucis accidental iubitul.

Zeul Era sau Oannes din Babilon, “Zeul-Peste” era reprezentat in acest fel. Nu este de mirare ca oceanele si spatiile acvatice au pus stapanire pe imaginatia muritorilor.

 

Mituri si legende despre sirene

sirene

De obicei, sirenele sunt strict legate de evenimente periculoase precum inundatii, furtuni, naufragii, innecari. Alteori pot fi semne de bun augur, binevoitoare sau indragostindu-se de oameni. In Scotia si Wales chiar se casatoresc cu oameni. Multe din atributele sirenelor au fost influentate de mitologia greaca. Aici apare zeul Triton, mesagerul apelor si calatoria lui Ulise – Odiseea. Dar si mai tarziu de relatarile lui Columb despre sirenele din Caraibe (de fapt mamifere acvatice nemaivazute inca) si de povestirea “Mica sirena” de Hans Christian Andersen.

Ele sunt reprezentate in Anglia dar si in folclorul celor “O mie si una de nopti”.

Melusine apare in folclorul european, iar Rusalca in cel slavic. Intalnim sirene si la hindusi in Ramayana, iar la africani apare “Mama apelor”. Filipinezii, maorii si alte popoare nu sunt nici ei straini de acest mit.

Ele apar ca zane, spirite ale apelor, dar si in heraldica.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,912 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Haeneyo – ultimele sirene din Koreea”

  1. Pingback: Legende si mituri testate de stiinta | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 10 creaturi fantastice in Harry Potter | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.