Mormantul lui Iisus din Ierusalim a fost deschis

Asteptarea  a durat secole intregi. Mormantul lui Iisus a fost in sfarsit deschis.

Mormantul lui Iisus din Ierusalim a fost deschis

Sfantul Altar, cel care inconjoara mormantul lui Iisus a fost deschis. Mormantul, locul traditional unde se crede ca este inmormantat Iisus Hristos, face parte din Biserica Sfantului Sepulcru din Ierusalim. O echipa de conservare condusa de Universitatea Nationala Tehnica din Atena lucreaza la cel mai important proiect de restaurare din lume.

Este prima oara cand mormantul lui Iisus este deschis.
 

Potrivit raportului National Geographic, partener in proiect, suprafata originala a fost acoperita in marmura inca din 1555, posibil chiar mai devreme.  In timpul proiectului de conservare al altarului care inconjoara mormantului, cercetatorii si-au dat seama ca este nevoie de accesarea intregii structuri.

Mormantul lui Iisus din Ierusalim a fost deschis
Credit: DUSAN VRANIC/NATIONAL GEOGRAPHIC

 

Situl venerat este incastrat in piatra. Potrivit bibliei ebraice, Iisus a fost pus pe o platforma de piatra intr-o pestera. In 326, primul imparat crestin al Romei, Constantin, a trimis-o pe mama sa, Elena, ca reprezentant la Ierusalim. Aici i s-a indicat o pestera care continea morminte de la inceputul erei. Se presupunea ca Iisus ar fi inmormantat aici.

Constantin a instalat un altar peste pestera. Partea superioara a pesterii a fost eliminata pentru ca pelerinii sa poata privi inauntru. Acesta este Sfantul Mormant. El a fost insa din nou reconstruit dupa un incendiu din anii 1800.

Biserica Sfantului Sepulcru al Reinvierii a fost construita direct peste acest sit. Trei secte administreaza situl: Biserica Ortodoxa Greaca, Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Armeana. Cele trei grupari s-au hotarat in 1958 ca era nevoie de conservare, dar a durat 50 de ani sa se puna de acord cu metoda si finantarea. Dupa spusele celor de la National Geographic, proiectul va costa 4 milioane de dolari. Daca nici pentru Iisus nu gasim bani, atunci pentru cine? Spitale, adaposturi? Cui ii pasa?

 

Nu exista nicio dovada arheologica ca Iisus ar fi fost crucificat. Nici macar nu exista dovada inmormantarii lui in acest sit, au declarat cercetatorii. Fara indoiala situl era important pentru crestinii timpurii si pentru traditia culturala crestina. A fost un loc sacru timp de 1.600 de ani.

Probabil sapaturile nu vor descoperi nimic nou despre istoria crestinismului.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 821 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.