Zeii si mitologia celtilor sunt foarte importante pentru cultura, traditia si istoria popoarelor de astazi.
ZEII SI MITOLOGIA CELTILOR
Preotii druizilor celti nu si-au scris povestile despre zei si zeite. Cu alte cuvinte, nu exista marturii scrise despre povestile lor. Ele au fost transmise, la fel ca si cunostintele lor, prin traditia orala.
Tot ce cunoastem despre zeii lor provine din astfel de surse, si astfel sunt limitate. Romanii din primul secol au inregistrat miturile celtilor si apoi, mai tarziu, dupa introducerea crestinismului in Insulele Britanice, calugarii irlandezi din secolul VI si scriitorii galezi de mai tarziu au transcris aceste traditii orale.
SIMBOLURI ANTICE CELTICE
Cele mai importante simboluri celtice sunt:
- Crucea,
- Trifoiul,
- Harpa,
- Copacul celtic,
- Omul Verde,
- Triskele,
- Awen,
- Triquetra
Simbolurile joaca un rol important in viata noastra. Insa ele erau vitale pentru viata celor din antichitate. Simbolurile antice reflecta cele mai sacre credinte, legatura cu universul, venerarea zeilor, conexiunea cu familia, animalele si natura.
Celtii au fost un popor complex, sofisticat si puternic in centrul si nordul Europei in jurul anilor 750 i.Hr – 12 d. Hr. Numele “celti” a aparut deabia in secolul al XVIII-lea. Aceasta denumire este moderna si este folosita pentru mai multe triburi ce traiau in zona Britaniei in timpul Epocii de Fier.
ZANELE – MITOLOGIE SI TRADITII
Stapana a magiei, zana simbolizeaza puterile supranormale ale spiritului sau capacitatile prestigioase ale imaginatiei. Ea produce transformari extraordinare si satisface sau risipeste intr-o clipa dorintele cele mai arzatoare. Poate ca reprezinta puterea omului de a fauri in inchipuire proiectele pe care nu le-a putut infaptui in realitate.
Viata pentru femei printre celtii de acum 2000 de ani ar putea fi surprinzatoare in prezent. Mai ales daca luam in considerare tratamentul aplicat femeilor in majoritatea civilizatiilor antice. Femeile celtilor puteau avea o varietate de profesii, aveau si drepturi legale, in special in privinta mariajului, si aveau deasemenea dreptul la atac impotriva abuzurilor sexuale sau violurilor. Cel mai faimos caz aici a fost cel al reginei razboinice, Boudica.
VERCINGETORIX, GALUL CARE L-A SPERIAT PE CEZAR
Vercingetorix (circa 78 – 46 i. Hr.) a fost regele si capetenia tribului arverni din Galia. El i-a unit pe gali intr-o revolta ce a zdruncinat Roma din temelii in timpul celui de-al doilea razboi galic al lui Caesar. S-a luptat vitejeste pentru a opri inaintarea trupelor romane in Galia (Franta de astazi). Vercingetorix este astazi respectat in Franta ca primul erou national al tarii. El a reusit sa uneasca cateva triburi celtice din Franta, nordul Germaniei, tarile Benelux si insulele Britanice. Se cunoaste faptul ca galii erau foarte temuti si respectati in lupta ca razboinici si calareti feroce. Erau, deasemenea, si fierari nemaipomeniti si bijutieri. Pana in secolul al V-lea i.Hr., cultura de fier a celtilor s-a stabilit de-a lungul intregii Europe, din Spania pana in Asia Mica.
APARITIA SI APOGEUL LUMII CELTICE
Fie ca este rezultatul unei cuceriri militare, fie ca avem de-a face cu o patrundere lenta a civilizatiei neolitice, instalarea primilor indo-europeni în spatiul cuprins între Balcani, Marea Baltica si litoralurile Mediteranei si ale Atlanticului nu este scutita de episoade ulterioare implicînd însusirea brutala a pamîntului de catre noii veniti , apartinînd si ei ramurii popoarelor indo-europene. Vorbind despre celti, le cunoastem existenta si, în parte, istoria, nu numai dupa izvoarele arheologice, lingvistice, epigrafice, toponimice, ci si dupa mentiunile facute în numeroasele texte grecesti si latine, de la Polybios la Cezar, si de la Posidonius la Tacitus.
OGHAM: LIMBAJUL CELTIC AL SIMBOLISMULUI
Ogham este inradacinat in traditia celtica si in simbolismul copacilor. Celtii antici credeau ca arborii isi intind ramurile si radacinile atingand toate fiintele lumii. Ei credeau ca valurile vietii radiaza din copaci si intelegeau aceasta conexiune.
Simbolurile animalelor asa cum au fost intelese de celti sunt o extensie a acestei conexiuni. Animalele-simboluri sunt asociate indeaproape cu fiecare trasatura a unui copac din celticul Ogham.
CE SIMBOLIZEAZA SOLSTITIUL DE IARNA?
Foarte multi sarbatoresc in aceste zile Craciunul. Dar ce inseamna Craciunul? Ce sarbatorim si ce simbolizeaza? Dincolo de goana dupa cadouri din zilele noastre, aceasta perioada a anului era foarte importanta si pentru strabunii nostri. Aceasta perioada era reprezentata de Solstitiul de Iarna, cea mai scurta zi din an. Acest moment marcheaza si vremea cand ziua incepe sa devina mai mare.
SAPTAMANA DE HALLOWEEN LA MYTHOLOGICA
Saptamana de Halloween va aduce la Mythologica articole noi, originale, povesti cu fantome, varcolaci, vampiri, Legenda Calaretului fara Cap, legende urbane si case bantuite.
Vom vorbi despre animalele nefaste care apar in Noaptea de Halloween, despre obiceiurile si traditiile diferitelor popoare din aceasta perioada.
MITURI DESPRE REGELE ARTHUR DIN CAMELOT SI CAVALERII MESEI ROTUNDE
Toti am auzit legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde. Am crescut cu ea, cu filmele cu Richard Gere si Sean Connery din 1995, Merlin in 1998 cu Sam Neill, cu Regele Arthur interpretat de Clive Owen in 2004, Cavalerii Mesei Rotunde in 2017 cu Jude Law, jocuri, benzi desenate, desene si multe altele. Regele Arthur din Camelot a fost un rege legendar care a luptat impotriva invaziei saxone la inceputul secolului al VI-lea.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Poseidon, zeul marii in mitologia greaca | Mythologica.ro
Pingback: Ritualuri de sacrificiu teribile: de la celti la azteci si de la antic la moder | Mythologica.ro
Pingback: Top 10 locuri sacre si temple din antichitate | Mythologica.ro