simboluri celte

Top 10 simboluri antice celtice

Simbolurile joaca un rol important in viata noastra. Insa ele erau vitale pentru viata celor din antichitate. Simbolurile antice reflecta cele mai sacre credinte, legatura cu universul, venerarea zeilor, conexiunea cu familia, animalele si natura.

Celtii au fost un popor complex, sofisticat si puternic in centrul si nordul Europei in jurul anilor 750 i.Hr – 12 d. Hr. Numele “celti” a aparut deabia in secolul al XVIII-lea. Aceasta denumire este moderna si este folosita pentru mai multe triburi ce traiau in zona Britaniei in timpul Epocii de Fier.

Pentru celti, simbolurile jucau un rol vital incredibil, fiind extrem de puternice in viata lor si avand o mare semnificatie. Simbolurile reflecta credintele celtice si traditiile. Povestile din spatele simbolurilor au fost pastrate si transmise din generatie in generatie cu ajutorul barzilor si povestitiorilor, permitand mostenirii celtice sa dainuie si astazi.

Simbolurile sunt folosite chiar si in bijuterii, ele reflectand natura unor subiecte importante precum dragostea, intelepciunea, razboiul, loialitatea, energia si multe altele.

Multe din lucrurile obisnuite din fiecare zi pe care credem ca le intelegem pot ascunde multe secrete ascunse. Detinand cheia acestor cunostinte putem intelege o noua viziune, un alt fel de a vedea lumea, o perspectiva antica a stramosilor nostri.

 

Crucea lui Brigid, mai veche decat crestinismul

Crucea lui Brigid este mult mai veche decat crestinismul. Sf. Brigid, cunoscut si ca “Maria din Gael” este fondatorul primei manastiri irlandeze in Kildare. Ea s-a nascut in Dundalk in 450 si a fost acreditata cu nasterea acestui simbol care ii poarta numele. De obicei este facuta din paie.

Zeita celtica Brigid – fiica marelui zeu Dagda si una dintre Tuatha Dé Danann – a fost gradual schimbata de crestini in sfanta in timpul Evului Mediu.

Crucea lui Brigid era folosita pentru a tine departe raul, focul si foamea din casele unde este folosita.

Potrivit vechilor traditii irlandeze, spirala din crucea lui Brigid invoca Steaua Nordului si modelul pe care Carul Mare il face pe cer in cursul unui an.

Claddagh, vechiul simbol irlandez al dragostei

Simbolul este asociat cu legenda lui Claddagh, un sat de pescari langa Galway. Potrivit legendei, un tanar, numit Richard, pescuia pe mare cu alti barbati din familia sa, cand au fost capturati de pirati si adusi in Africa ca sclavi. Anii au trecut, multi dintre pescari au murit, dar Richard voia cu adevarat sa se intoarca la iubita sa in Irlanda.

Pentru a-si mentine speranta, Richard fura in fiecare zi mici bucatele de aur din atelierul stapanilor sai. Anii au trecut si Richard a reusit sa faca un inel din acestea. Speranta sa era sa se intoarca in orasul sau natal si sa ii daruiasca acest inel iubitei sale. Nu se stie cum a scapat Richard sau cum si-a castigat libertatea si s-a intors pe pamanturile natale. Aici a aflat ca iubita ii fusese credincioasa in tot acest timp si il asteptase. El ii va darui Inelul Claddagh

Modelul apare nu numai in inele, dar si in alte tipuri de bijuterii. Inima din el simbolizeaza iubirea lui Richard. Coroana reprezinta loialiatea sa, iar mainile ce le unesc simbolizeaza prietenia, fundatia dragostei.

 

Shamrock: florea nationala a Irlandei

Planta Shamrock creste pe dealurile Irlandei. Sf. Patrick, sfantul patron al Irlandei, a facut aceasta floare faimoasa si astazi este simbolul Irlandei – trifoiul cu patru foi.

Este floarea nationala a Irlandei cu mare semnificatie inca din timpul druizilor. Legenda spune ca Sf. Patrick a folosit trifoiul cu trei frunze pentru a explica Sfanta Treime paganilor in timpul misiunii sale crestine in Irlanda.

Celtii credeau ca tot ce este important in lume vine in numar de trei, precum cele trei domenii ale pamantului, cerului si marii, cele trei varste ale omului si cele trei faze ale lunii. O planta cu trei frunze era foarte pretuita.

 

Harpa: simbolul nemuririi sufletului

Harpa era un instrument muzical foarte popular in vechea Irlanda si este apreciat la fel de mult si astazi. Este crezut ca harpa a fost introdusa in Europa pre-crestina de fenicienii ce au adus-o din Egipt. Cea mai veche harpa ce a supravietuit este din secolul al XV-lea. Harpa a fost o importanta emblema pana in secolul al X-lea.

Era folosita de muzicieni si vechi capetenii de trib in Irlanda. In secolul al XVI-lea muzica harpei era vazuta ca o amenintare la adresa Coroanei Britanice ce incerca sa invinga spiritul celt, asadar harpele au trebuit sa fie arse si cantaretii executati. Au trecut 200 de ani pana ca Irlanda sa se bucure iar de acest sunet minunant.

Harpa reflecta imortalitatea sufletului. Simbolistica ei poate fi intalnita pretutindeni, pe monede, uniforme, sigilii de stat.

 

Copacul celtic al vietii: Crann Bethadh

Ca multe alte culturi antice, vechii celti aveau propria versiune a Copacului Vietii. Celtii credeau ca acesti copaci erau stramosii omului si aveau conexiuni cu lumea cealalta. Cei mai sacri copaci erau stejarii.

Celtii isi bazau alfabetul Ogham pe acesti copaci, numind fiecare caracter dupa un anumit copac special.

Crann Bethadh, Copacul celtic al vietii este adesea reprezentat cu ramurile atingand cerul si radacinile adanc sub pamant simbolizand credinta duizilor de legatura intre cer si pamant.

 

Omul Verde: simbolul renasterii

Omul Verde poate fi gasit in arhitectura in Irlanda si Britania, de obicei in cladiri religioase. Cunoscut si ca “Omul din Copac”, Derg Corra, Viridios Jack cel Verde, simbolul reprezinta vegetatia infloritoare in primavara si vara.

Simbolul principal al Omului Verde este renasterea.

 

Cititi mai multe despre:

 

Aparitia si apogeul lumii celtice: istorie, arta, religie

Zeii si mitologia celtilor

Boudica si femeile in societatea celta

 

Triskele: simbolul mersului naturii

Triskele este un antic simbol irlandez vechi de 5.000 de ani. El reprezinta unitatea cifrei trei, sacra la celti. In cazul celtilor, cele trei elemente sunt fizicul, mentalul si spiritualul. Deasemenea, simbolizeaza viata eterna, curgerea naturii si cresterea spirituala.

Celtii credeau ca totul vine in numar de trei. Simbolul poate fi gasit la Newgrange ce dateaza din perioada Neoliticului, din 3.200 i.Hr. El apare si pe monede si vase de lut in Grecia Antica. Triskele este simbolul Siciliei, veche colonie greceasca.

Triskele este pre-celtic ca design, datand dinaintea celtilor stabiliti in Irlanda. Dar este incorporat in cultura celtilor si apare frecvent in arta lor. Simbolul reprezinta miscarea continua.

 

Crucea Celtica: simbolul credintei si al culturii

Crucea celtica predateaza crestinismul. Cand anume a fost asociata aceasta cruce cu celtii nu stim exact. O legenda crestina spune ca ea a fost formata de Sf. Patrick in timp ce aducea crestinismul druizilor. Druizii venerau o mare piatra circulara. Sf. Patrick, vazand semnificatia pietrei, a desenat o mare cruce prin mijlocul ei pentru a o binecuvanta.

Din acest act, cele doua culturi au combinat forma actuala a crucii celte. Crucea reprezinta crestinismul, iar cercul reprezinta viziunea eternitatii la celtii, fara inceput si fara sfarsit.

Simbolismul din spatele crucii este tot invaluit in mister. Se crede ca este un simbol al credintei si culturii. Potrivit anumitor surse, crucea celtica reprezinta cele patru directii: nord, sud, est, vest si cele patru elemente: pamant, foc, aer, apa.

 

Awen: simbolul iluminarii divine

Awen este un simbol neo-druid al balantei. Simbolul apare in Mabinogion de Charlotte Guest. Aceasta este o traducere a unor vechi povesti galice si folclor legat de legendarul rege Arthur.

Variate grupuri neo-druidice au diferite interpretari ale acestui simbol. Cele trei linii sunt legate de pamant, mare si aer, trup, minte si spirit, sau iubire, intelepciune si adevar. Awen reprezinta inspiratia, adevarul. Este un simbol divin al iluminarii fara de care nu poti afla adevarul.

 

Triquetra: simbolul vietii spirituale eterne

Cunoscut si ca Nodul Trinitatii, seamana cu Ouroboros, vechiul simbol antic al infinitatii. Triquetra este construit dintr-o linie continua ce se intrepatrunde simbolizand inceputul fara sfarsit, o viata spirituala eterna.

Celtii credeau ca totul viata are trei stagii. Deasemenea, credeau ca exista trei elemente, trei taramuri, trei relatii in trecut, prezent si viitorTriquetra este uneori desenata in jurul unui cerc, simbolizand uniunea partilor.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 24,809 times, 1 visits today)

9 thoughts on “Top 10 simboluri antice celtice”

  1. Foarte interesant si foarte frumos ! Este util ptr mine , a cunoaste simbolurile unor civilizatii de mult apuse , de o importanta covarsitoare ptr cultura noastra Aceste semnificatii imi sunt deosebit de necesare pentru interpretarea lor in arta , spre exemplu De aceea ma intereseaza simbolistica lor ( greci , celti , romani , etc. ) Mitologia , in general , este o explicatie f frumoasa a unor aspecte enigmatice din existenta unor civilizatii importante din istoria omenirii ! Asa vad eu lucrurile !…Ma atrage aceasta cunoastere , in acest mod si , va multumesc pentru site !
    Cu admiratie si respect!

  2. Pingback: Saptamana mitologiei celtice | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.