Poseidon este unul dintre cei trei frati mitologici ce stapanesc lumea in mitologia greaca. Poseidon este zeul marii, al furtunilor, dar si al cutremurelor si cailor. Zeus, Poseidon si Hades, cei trei olimpieni au impartit lumea in trei domenii: Zeus a stapanit cerurile, Poseidon a primit apele, iar Hades a ramas cu lumea de jos, lumea mortilor.
Poseidon este unul dintre cei doisprezece olimpieni, zei carora li se inchinau vechii greci. Cele mai importante temple ale lui sunt la Pylos si Teba. In lumea romanilor el a primit numele de Neptun.
Poseidon este unul dintre cele mai indragite personaje in mitologia greaca. De numele lui sunt legate cele mai celebre episoade din mitologia greca: eroul Tezeu, Meduza, calul cu aripi Pegasus, vanatorul Orion, ciclopul Polifem si calatoria lui Ulise, Triton si Krakenul si multe asemenea. A avut sute de copii cu zeite si muritoare. Acestia au devenit regi si conducatori ai vechii lumi grecesti. Din violuri, pasiuni si iubiri s-au nascut si multi monstri pe masura, incluzand giganti, creaturi teribile si altele.
Poseidon a fost si protectorul navigatorilor si al multor orase si colonii grecesti. In povestea lui Homer numita Iliada, Poseidon este zeul ce ii sustine pe greci impotriva troienilor sprijiniti de Atena, zeita intelepciunii. Deasemenea, in opera Odiseea, scrisa tot de Homer, asistam la intoarcerea acasa a eroului Ulise dupa razboiul troian. Insa Ulise ajunge dusmanul lui Poseidon pentru ca i-a orbit unul dintre fii, pe ciclopul Polifem. Pentru a-l razbuna, Poseidon va abate furtunile asupra lui Ulise si a echipajului lui. Asa ca va Ulise va colinda marile si va naufragia timp de zece ani pana sa ajunga in iubita lui patrie, insula Ithaca.
Arma lui suprema si unul dintre simbolurile sale timpurii este tridentul, sulita pescarilor. Potrivit lui Hesiod, tridentul lui Poseidon este facut de ciclopii care au facut fulgerul lui Zeus si coiful lui Hades. Alte simboluri ale zeului Poseidon erau delfinul si tonul.
Poseidon apare in numeroase referinte legate de mitologia greaca. Spre exemplu, una dintre cele mai importante referiri este cea facuta de filosoful Platon care ne povesteste ca faimoasa Atlantida era domeniul lui Poseidon.
Cum a aparut zeul marii, Poseidon, in mitologia greaca?
De-a lungul istoriei sale, Poseidon a avut mai multe denumiri in functie de zone: Poseidaon, Poteidaon, Poteidas. Insa originile sale nu sunt foarte clare. Unii savanti cred ca numele sau vine de la “posis” in greaca care inseamna “domn” sau “sot” si “da” care inseamna “pamant”. In traducere libera ar putea fi vorba de un “domn al pamantului”. Poate o referire la un zeu primordial al vechilor greci, legat de Demeteir “mama-Pamant”.
O alta teorie merge pe ideea ca “dawon” inseamna “apa”, deci Poseidon ar fi “stapanul apelor”. Doar poate originea lui Poseidon poate fi gasita inaintea venirii grecilor. Poseidon mai primeste si epitete precum Enosichthon (cutremurul Pamantului).
Se pare ca numele lui aparea chiar mai des intalnit decat cel al lui Zeus. Mai gasim si o varianta feminina – Posedeia – o zeita a marii pierduta poate, neidentificata inca. Este posibil ca sub forma Enesidaon sau Wanax, Poseidon sa fi fost privit ca si consort al lui Demeter la minoici si micenieni.
In Arcadia gasim mitul conform caruia Poseidon sub forma unui armasar se impreuna cu Demeter in forma unei iepe. De aici iau nastere calul Arion si iapa Despoina.
Originile zeului marilor
Toate culturile au un zeu al marilor si oceanelor. Cel putin acele culturi sau civilizatii care traiesc in jurul apelor. Sa privim la zei precum:
- Repun Kamui, zeul marilor la eschimosi
- Tsovinar, zeita marilor si furtunilor in Armenia
- Tlaloc, zeul apei la vechii azteci
- Lir, zeul marii la vechii irlandezi
- Kanaloa si Namaka, zeii marilor in Hawaii
- Aegir, personificarea marii la vikingi
Un zeu al marii apare cand un popor se stabileste intr-o anumita zona de coasta. Asa s-a intamplat si in cazul grecilor veniti in regiune in epoca bronzului. Ideile lor religioase s-au amestecat cu cele deja existente apartinand populatiei indigene. Grecii au adus cu ei zei precum Zeus, Eos si Dioscurii. Poseidon apare la inceputuri descris ca un cal marin sau ca tovarasul zeitei naturii. Taurul alb iesit din mare care se va impreuna cu Paiphae ca sa dea nastere Minotaurului poate fi o varianta veche preolimpica a lui Poseidon.
In cultura miceniana avem informatii de la Homer si Hesiod care sugereaza ca Poseidon a devenit stapanul marii dupa ce si-a infrant tatal, Cronus, si lumea a fost impartita intre cei trei frati. Poate Poseidon a fost la inceput un zeu al noilor sositi indo-europeni, un zeu al cailor si pamantului si care a fost apoi asimilat cu zeitati acvatice din Orientul Apropiat sau cele pe care le-au gasit la indigeni de pe coastele Marii Egee: Proteus si Nereus.
In trecut, Poseidon a fost venerat in forma de cal. Poate asta este legat si de introducerea cailor si a carului de razboi din Anatolia în Grecia în jurul anului 1600 î.Hr. Acest lucru este evident prin cultul sau din Peloponnesos. Cu toate acestea, el a fost initial un zeu al apelor si, prin urmare, a devenit „agitatorul pamântului”, deoarece grecii credeau ca el este cauza cutremurelor.
În orice caz, importanta timpurie a lui Poseidon poate fi înca privita în Odiseea lui Homer, unde Poseidon, mai degraba decat Zeus, este principala divinitate.
Cum se inchinau grecii lui Poseidon?
La Atena, Poseidon a fost al doilea zeu ca importanta dupa Atena, zeita intelepciunii. In Corint a fost cel mai important zeu, ca si in alte orase-state din Grecia antica lui Poseidon.
In cetatea Atena preotii zeitei Atena si preotii lui Poseidon aveau aceeasi importanta. Mai ales in cadrul festivalului de final de an. Principalul festival in onoarea lui Poseidon se numea Isthmia si avea loc in Corint. Atunci se desfasurau numeroase concursuri atletice in onoarea sa, in special curse de cai.
Poseidon a fost venerat in aspectul lui negativ creand noi insule sau oferind mari calme pentru navigatie. Cand era jignit sau ignorat, lovea pamântul cu tridentul sau si a provoca furtuni, cutremure si naufragii. Marinarii s-au rugat lui Poseidon pentru o calatorie în siguranta, uneori înecând caii ca jertfa. Chiar asa a facut si Alexandru cel Mare inainte sa ajunga in Siria.
Potrivit lui Pausanias, Poseidon a fost unul dintre îngrijitorii oracolului de la Delfi înainte ca Olimpicul Apollo sa îl preia. Apollo si Poseidon au lucrat îndeaproape în multe domenii: în colonizare, de exemplu, Apollo a oferit binecuvantarea de a coloniza lumi noi, în timp ce Poseidon veghea asupra colonistilor în drumul lor.
El era adorat ca Poseidon Hippios, de obicei în Arcadia. El este cel mai adesea privit ca domnul cailor, dar în unele mituri este tatal lor. El a fost strâns legat de izvoare prin tridentul sau.
Câteva epitete ale lui Poseidon sunt:
“Asphaleios”, (siguranta), ca protector împotriva cutremurelor.
„Helikonios”, înrudit cu muntele Helikon.
„Tavreios”, (înrudit cu taurul) in Efes.
„Petraios” (înrudit cu rocile) din Tesalia. A lovit o stânca si a aparut calul „Skyphios”.
„Epoptis” (supraveghetor) din Megalopolis
„Pelagios” din Ionia.
„Phykios” (înrudit cu alge marine) din Mykonos.
„Phytalmios” legate de vegetatia din Troizen, Megara, Rodos.
Zeul Poseidon si locul sau in mitologia greaca
Poseidon a fost al doilea fiu al titanilor Cronus si Rhea. În majoritatea relatarilor, el este înghitit de Cronus la nastere si este mai târziu salvat, împreuna cu ceilalti frati si surori, de Zeus.
Insa in alte versiuni el apare salvat de mama sa Rhea care il ascunde intr-o turma de miei. Rhea il pacaleste pe Cronus prefacandu-se ca naste un magarus pe care acesta il devoreaza. Poseidon va fi crescut pe insula Rhodos de Arne, asa cum Zeus a fost crescut de Korybantes pe insula Creta.
Unul dintre cele mai interesante si marcante episoade in mitologia lui Poseidon este competitia cu zeita Atena pentru castigarea orasului Atena. Poseidon le va oferi atenienilor un izbor sacru cu tridentul sau, iar Atena maslinul. Chiar daca pierde concursul el va ramane in Atena sub forma Poseidon Erechtheus.
Insa mitul acesta legat de maretele cetati ale Greciei antice va continua. Un nou episod, cel care va da nastere razboiului troian incepe. Este vorba de Poseidon si Apollo. Zeus le va lua puterile pentru ca l-au jignit si ii va trimite in slujba regelui Troiei. Acesta ii va pune sa construiasca ziduri uriase in jurul orasului. De aceea se spunea ca zidurile Troiei sunt cele mai bune din lume, construite de zeii insisi. Dar regele Troiei, Laomedon, a facut o prostie. A promis ca isi va rasplati destoinicii zidari-zei. Si nu a facut-o. Asadar, si-a atras mania lor. Poseidon a trimis un monstru al marii sa distruga Troia. Insa eroul Heracles l-a ucis. Iar asta s-a intamplat chiar inainte de inceperea razboiului troian.
Copiii si progeniturile lui Poseidon
Poseidon s-a culcat cu femei si barbati deopotriva. Dar asta nu l-a oprit! S-a impreunat si cu animale de tot soiul. Alaturi de sotia sa oficiala, Amphitrite, a avut un fiu – Triton. Amphitrite era si ea nimfa si zeita a marii, fiica lui Nereus si Doris.
Se crede si ca Poseidon este tatal eroului Tezeu. Tot el este tatal eroilor Pelias si Neleus, baietii-gemeni. Poseidon si-a continuat seria seductiilor si violurilor avand cinci perechi de gemeni cu muritoarea Cleito pe o insula izolata. Primul nascut s-a numit Atlas si a devenit conducatorul Atlantidei.
Din impreunarea cu zeita Demeter sub forma de iapa s-a nascut calul Arion care putea vorbi. Poseidon a violat-o si pe Medusa in templul din Atena, iar zeita a pedepsit-o trasformand-o in monstrul cu parul din serpi. Cand a fost decapitata de eroul Perseu, Chrysaor si Pegasus i- au iesit din gat.
Poseidon a mai avut si alti copii ciudati din alte aventuri: ciclopul Polifem care va fi orbit de eroul Odiseu in timpul intoarcerii acasa, Alebion si Bergion, uriasii Otos si Ephialtae si multi altii.
Poseidon apare si la Homer in Iliada, Odiseea, Eneida, la Pindar, la Euripide in povestea lui Oreste, la Ovidiu in “Metamorfoze“, la Pausanius in “Descrierea Greciei”, la Sofocle in “Electra”
In timpul Renasterii, zeul Poseidon apare intr-o multime de opere si tablouri. Deasemenea, in zilele noastre, Poseidon a intrat pe taramul jocurilor video si al benzilor desenate. Una dintre cele mai celebre aparitii este in cartile si ecranizarile dupa Percy Jackson, Once upon a time si multe altele.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
2.5