Oare ce ritualuri practicau vikingii in vechime? Cele mai multe le-am vazut in serialul Vikingii pe canalul History.
Insa aceste ritualuri se imparteau, ca si la vechii romani, in rituri ale nasterii, trecerii la maturitate, casatoriei si mortii.
Ritualul de initiere si trecerea la maturitate a vechilor vikingi
Astazi vom vorbi despre cel mai important – trecerea la maturitate. Ritual care a inspirat numeroase legende si mituri. Acesta poate fi interpretat prin celebra bratara de aur pusa pe mana tanarului.
Bratara reprezenta maturizarea si loialitatea fata de jarl. Aceste bratari sau inele de mana erau foarte importante ca simbolistica in societatea vikinga.
Aceasta societate a vikingilor pretuia foarte mult darurile. Darurile rituale erau baza acestei societati. Benzile de mana, colierele si inelele erau daruite de lorzi si capetenii ca marcand o favoare. Erau distribuite cand se impartea prada.
Traditia este atat de inradacinata in cultura vikinga incat “cel care daruieste inelul” este echivalentul termenului de “rege”.
Aceste bratari de mana erau foarte populare pentru ca le permiteau proprietarilor sa-si arate bogatia. Bratarile nu erau facute din metal curat. De obicei, erau confectionate din unirea unor fire de aur si fier, tipic pentru bijuteriile vikinge ale acelei epoci.
Exista foarte multe exemple in prezent care s-au pastrat in muzee. Aceste daruri au jucat un rol deosebit de important si in literatura nordica. Spre exemplu, in povestea lui Beowulf.
Lui Beowulf ii sunt daruite gratios doua dintre cele mai frumoase bratari de mana, din aur nemaivazut pe pamant si in cer, cum spune saga.
Mai mult decat atat, bratarile erau legate de ritualul initierii. Maturizarea. Trecerea de la adolescental la a deveni un adevarat razboinic recunoscut de societatea vikinga.
Inelele juramintelor si coiful cu coarne viking
Natura tranzitiei putea fi doar o simpla conventie legala sau era parte a unui ritual. In trecut, aceste societati legau initierea de maturitatea sexuala sau de varsta responsabilitatii religioase.
Aceste bratari erau purtate de tineri ca insemn modern al unei medalii pe o uniforma militara. Un bun lider era acela care le putea oferi oportunitatea camarazilor sai de a se remarca si a castiga astfel de daruri. Ele aratau statutul, bravura militara, varsta de initiere si loialitatea.
Totodata, ele functionau si ca “inele ale juramintelor”, lucruri care uneau promisiunea si juramantul vasalului cu lordul sau. Toti cei care jurau pe bratara si insemnul lor isi puneau in balanta reputatia. Se jurau si puneau chezasie propriul cuvant.
Spre deosebire de Grecia antica, cand ritul de intiere incepea la nastere, vikingii sunt diferiti. In Grecia antica, copilului i se ofereau daruri, ghicitori si simboluri ale maturitatii. Un adult ii devenea mentor spre a-l instrui pe calea vanatorii, artelor martiale si artelor plastice.
La vikingi, in culturile nordice, trebuia sa dovedesti ca ai ajuns barbat. Acest rit era la fel de important ca cel al primirii numelui.
Una dintre ceremoniile de initiere spre maturitate era uciderea unui auroch, un bivol primitiv extinct din Europa antica. Trebuia sa il ucizi si sa aduci coarnele inapoi ca simbol al victoriei. Cateodata, aceste coarne erau atasate de un coif special folosit in acest rit. Un fel de trofeu pentru a le aminti celor din jur trecerea la maturitate.
Daca vreti sa aratati ca niste vikingi adevarati sau v-a placut enorm serialul Vikings, puteti achizitiona de la partenerii nostri, Gothic Fairy, replici ale bratarilor vikinge autentice. Acestea sunt reprezentate conform epocii, cu capete de lup, corb si dragon.
Bratarile vikinge de la Gothic Fairy sunt realizate manual in Scotia din aliaje de staniu-cupru, replica fidela a celor din argint gasite in comorile vikinge. O bratara masiva si impresionanta, asemanatoare cu cele purtate in serialul Vikings.
La vikingi, aceste bratari nu erau doar decorative. Intr-o societate razboinica, totul se invartea in jurul loilalitatii fata de capetenie, a onoarei si a cuvantului dat. Aceste bratari reprezentau sufletul razboinicilor.
Ritualuri de trecere in societatea vikingilor
Aceste rituri sunt conectate cu experientele importante ale vietii. Printre ele enumeram nasterea, casatoria si moartea. Unele sunt urmate de anumite tipare ancestrale, numite rituri de trecere.
Foarte ciudat este faptul ca nicio sursa scandinava nu pomeneste un rit de trecere de la copil la adult.
Nasterea si primirea numelui
Pana de curand si mai ales in antichitate, o nastere era periculoasa pentru mama si copil. Asadar, rituri ale nasterii erau comune in societatile pre-moderne.
In epoca vikinga, oamenii se rugau zeitei Frigg si Freyja. Cantau cantece ritualice numite galdr pentru a proteja mama si copilul. Soarta juca un rol imens in cultura nordica. Ea determina momentul nasterii. Acesta era cuvantul Nornelor.
La noua nopti dupa nastere, copilul trebuia sa fie recunoscut de tatal gospodariei. El isi punea copilul pe genunchi si stropea apa pe crestetul copilului. Era numit si astfel primit in familie.
Exista relatari de oaspeti ce au fost invitati sa aduca daruri si sa ureze bine copilului. Copiii erau adesea numiti dupa rudele decedate si stramosii faimosi. Numele zeilor puteau fi o parte din nume.
Oamenii credeau ca anumite trasaturi erau in directa legatura cu anumite nume. Iar acestea treceau mai departe calitatile vechilor nume purtate de generatii.
Punerea copilului pe genunchiul tatalui confirma statutul sau ca membru al clanului si ii oferea drepturile aferente. Copilul nu mai putea fi ucis sau expus de parintii sai fara ca acest act sa fie considerat o crima.
Credinta ca zeii erau prezenti la nasterea copilului sugereaza ca vikingii nu priveau femeia si copilul ca exclusi din societatea normala, asa cum a fost cazul mai tarziu in crestinism. Nu exista nici ideea necurateniei femeii.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Top 11 comandouri speciale din lumea antica | Mythologica.ro