mitologia si istoria poporului roman

Mitologia si istoria poporului roman

Istoria adevarata si istoria mitologica a Romaniei

Luna septembrie este Luna Istoriei Romaniei

mitologia si istoria poporului roman

Astazi vom incepe o serie noua de articole. Aceasta va fi legata de Istoria Romaniei – de la origini pana in prezent.

Vom vorbi despre toate episoadele definitorii din istoria Romaniei. Indiferent ca fac parte din istoria reala sau cea mitologic-fictiva, aceste istorii, legende si mituri au devenit parte integranta a istoriei nationala a romanilor.

 

Istoria adevarata si istoria mitologica a Romaniei

Luna Istoriei Romanilor este dedicata in intregime celor mai importante secvente ale istoriei:

Se crede ca istoria este scrisa de invingatori. Datele vechi si evenimentele sunt mereu inexacte, iar subiectivismul da tarcoale relatarilor.

Istoria romanilor si istoria Romaniei a fost foarte mistificata si falsificata in timpul regimului comunist. Chiar si in prezent, am ajuns sa ne credem, fara dovezi, urmasii altor popoare si sa dezvoltam un prea puternic protocronism.

Unii sunt prea dacofili pentru binele nostru. Altii au ajuns la legaturi ale stramosilor nostri cu extraterestri si alte entitati. In Bucegi nu e nicio baza secreta militara americana. Nici nu exista vreun mecanism special sau pista de aterizare pentru alte entitati.

Nu exista conspiratii oculte care sa aiba in centru Romania. Nu vrea niciun dusman din exterior sa ne uitam cultura sau traditia. O facem noi foarte bine. Nu exista adevaruri tulburatoare de relatat, stiri nemaipomenite si socante despre daci si originea lor.

Dacii nu au zburat, nu au inventat calculatorul. Nu putem pune semnul egal intre getii din secolele V-IV i. Hr. si dacii din secolele II i. Hr. – I d.Hr. Primii au fost legati ca civilizatie de spatiul balcano-dunarean, ultimii au fost legati de eleni, de celti si sarmati, iar spre final, de romani.

Istoriografia romaneasca trebuie respectata. Exista un curent care mitizeaza prea mult istoria noastra. Se exagereaza, din nou fara dovezi, se sustin prea multe exagerari fanteziste si pseudo-stiintifice. Dacii nu au fost buricul universului, desi ne-ar placea sa credem asta.

Istoria nationala a Romaniei – mistificare si adevar

Acest tip de “istorii inventate” ne deformeaza grotesc trecutul istoric si nu ne face cinste. Fantasmagoriile poate sunt uneori frumoase si atractive, dar ramân fantasmagorii. Dacii au fost un popor razboinic, respectat si temut de populatiile vecine, cu traditii si obiceiuri extrem de interesante, dar nu au fost supraoameni. Geto-dacii, cei care într-adevar stau la temelia poporului român (nefiind singurii contributori însa), nu au fost cu nimic mai presus, nici mai prejos de alte neamuri din acele timpuri (celtii, sarmatii, tracii sudici), cu unele coabitând, nu întotdeauna pasnic, într-un fel de condominium asupra spatiului nord-dunarean.
Avem o istorie foarte frumoasa si fara sa o înflorim neverosimil.

Am imprumutat de la vecini, de la popoarele migratoare, de la asupritori si cuceritori. Fie ca au fost slavi, otomani, fanarioti sau de alta natura si statura. Am facut ce face orice popor normal: ne-am scris istoria. Cu bune si rele. Cu tradari, cu batalii magnifice, cu omoruri, tras in tepe, inselaciuni, lacomie. Dar si cinste, onoare, loialitate, sange varsat, patriotism.

Nu vom incerca sa rastalmacim istoria sau sa o facem mai frumoasa. Pe parcursul urmatoarei luni vom aduce in fata episoade importante ale istoriei nationale a Romaniei. Concluziile le poate trage fiecare pentru sine.

Asa vom putea raspunde la marile intrebari nationaliste. Vom vedea marile figuri ale istoriei nationale si luptele lor asa cum au fost ele cu adevarat.

Vom folosi manuale de istorie acceptata si nu vom lasa wikipedia sau alte surse neverificabile sa faca vreo greseala. Cele mai importante si mai credibile sunt marturiile credibile ale vremii si ale istoricilor contemporani de marca.

 

Cine a fost Burebista, regele tuturor getilor? Cine l-a ajutat sa domneasca? Care au fost relatiile cu Roma si Grecia antica? De unde vine porecla lui Decebal de “Zece Ursi”? Unde este tezaurul lui Decebal? Cum a fost cu adevarat invins Decebal de Traian?

Care a fost religia si mitologia poporului dacilor? Ce credinte si obiceiuri aveau?

Unde sunt cei 1000 de ani, mileniul pierdut fara marturii istorice? Cum a castigat Basarab I la Posada independenta Tarii Romanesti? Ce stiti despre Unire? Cine a infrant si oprit Imperiul Otoman?

 

Vrei sa afli adevarul? Urmareste atunci, pe toata durata lunii septembrie, episoadele Seriei Lunare Istoria Nationala a Romaniei: mitologie si adevar istoric.

 

Poate ca unele informatii te vor suprinde. Poate ca pe altele le stiai deja. Important este sa nu uitam cine suntem si care ne sunt radacinile reale. Sa nu uitam cine ne sunt stramosii si cat de mare a fost sacrificiul lor pentru continuitate. Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam care a fost liantul care a legat generatiile ultimelor doua milenii in acelasi spatiu.

 

Informeaza-te! Afla-ti trecutul! Afla cine esti tu cu adevarat! Citeste cea mai noua serie Mythologica.ro… Istoria Nationala a Romaniei: mitologie si adevar istoric.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,239 times, 1 visits today)