Noi descoperiri arheologice in 2016

Anul acesta putem spune ca arheologii au descoperit multe comori si au dezvaluit misterele unora dintre cele mai ciudate practici. Secretele unor artefacte foarte cunoscute precum Mormantul lui Iisus au fost descoperite publicului larg. Noi manuscrise au aparut la Marea Moarta, cea mai tanara mumie din Egipt a vazut lumina zilei si un uimitor complex de piatra a fost scos la iveala.

Mai jos sunt cateva dintre cele mai interesante povesti arheologice ale anului 2016: arca lui Noe, mumia regineri Nefertari, piramide mayase si egiptene.

 

Mozaicul din Arca lui Noe

Un mozaic ce descrie povestea din Arca lui Noe a fost descoperit intr-o sinagoga antica din situl Huqoq in Israel. In mozaic, arca poate fi vazuta cu perechile de animale, incluzand lei, ursi si leoparzi. Alta parte a mozaicului descrie povestea despartirii Marii Rosii, aratand soldatii egipteni cu carele de lupta fiind mancati de pesti uriasi.

Cea mai tanara mumie din Egipt

Un sarcofag in miniatura din muzeul Fitzwilliam la Cambridge in Anglia contine cea mai tanara mumie din Egipt. Sarcofagul, facut din lemn de cedru, a fost descoperit la Giza in 1907 si are 2.500 ani vechime.

Fetusul din sarcofag avea doar 16-18 saptamani. Sarcofagul este impodobit cu sculpturi si a stat in muzeu mai mult de un secol. Scanarile cu tomograful au aratat ce este inauntru.

 Manuscrisele de la Marea Moarta

Cum citim un manuscris ars si pierdut pentru totodeauna?

Folosind scanari computerizate, savantii au reusit sa desfaca si sa citeasca virtual un manuscris pierdut. Acest manuscris ars face parte din seria descoperita la Marea Moarta de acum 1.700 ani. Manuscrisul fusese descoperit in 1970 la situl En Gedi in Israel. Manuscrisele pierdute aici si la Qumran au fost numite Manuscrisele de la Marea Moarta intre 1947 si 1956.

Manuscrisul era intr-o stare deplorabila si imposibil de descifrat sau citit. Extrem de fragil, el nu putea fi descoperit. Scanarile au aratat ca face parte din Cartea Leviticului. Data precisa a acestuia nu este clara. O metoda similara a fost folosita pentru a citi un vechi manuscris de 2.000 de ani din Herculaneum, Italia.

Piramida de sange a mayasilor vede lumina zilei

Un mormant misterios de originie mayasa a fost descoperit de curand. In piramida vopsita in culoarea rosu ca sangele s-a putut intra in anul 1999 prin intermediul unei mici camere video. Insa cercetatorii au putut-o cu adevarat studia deabia acum. Aceasta s-a intamplat din cauza structurii fragile a constructiei. Pentru prima oara in secole, avem imaginea interiorului unei piramide mayase datand de acum 1500 de ani. Se crede ca aici sunt puse spre odihna osemintele unui conducator mayas pentru ca intreaga zona seamana cu o necropola.

Cititi mai multe aici: Piramida Sangelui

Marele sit megalitic din Kazahstan

Arheologii au anuntat descoperirea unui imens complex de piatra datand de acum 1.500 de ani. Giganticul complex de piatra din Kazahstan se intinde pe 120 hectare acoperind mai mult de 200 de terenuri de fotbal american. Este foarte multa munca la mijloc. Totusi, arheologii pot raporta descoperirea de sei facute partial din argint si pietre sculptate cu imagini de arme si creaturi. Probabil complexul a fost construit de huni, un popor migrator ce calatorea din Asia in Europa. Hunii s-au lovit de Imperiul Roman.

Cititi mai multe despre: Balbali: gardienii antici de piatra ai stepelor khazace

Dezvaluirea Mormantului lui Iisus

Sfantul Altar, cel care inconjoara mormantul lui Iisus a fost deschis. Mormantul, locul traditional unde se crede ca este inmormantat Iisus Hristos, face parte din Biserica Sfantului Sepulcru din Ierusalim. O echipa de conservare condusa de Universitatea Nationala Tehnica din Atena lucreaza la cel mai important proiect de restaurare din lume.

Cititi mai multe despre: Mormantul lui Iisus din Ierusalim a fost deschis

O intreaga armata vikinga sacrificata si ingropata se intoarce la viata

Arheologii au descoperit ramasitele a peste 200 de razboinici vikingi in Danemarca. Ei au fost aruncati intr-un lac danez acum 2.000 de ani. Urmele de pe scheletele lor sugereaza ca au platit pretul suprem dupa ce au pierdut batalia cu inamicii. Armata vikingilor sacrificata si ingropata va reveni la viata si va face lumina in lumea arheologiei.

Cititi mai multe despre: Armata vikingilor sacrificata si ingropata

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 472 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.