Cele mai mari descoperiri in 2016

Stiinta, arheologie, genetica, spatiu. Aceasta este ultima retrospectiva a anului 2016 prin descoperiri si inventii. Gauri negre in coliziune in spatiu, dinozauri captivi in chihlimbar, descoperirea unor noi planete posibil locuibile. Anul acesta a numarat unele dintre cele mai importante descoperiri ale ultimilor ani modificand felul in care vedem lumea. De la originea omului pana la cele mai indepartate colturi ale cosmosului.

De multe ori cautam in pamant lucruri despre originea si istoria noastra. Istoria umanitatii, a primilor oameni. Dar cautam si in spatiu noi lumi, noi orizonturi, indraznind sa visam cat mai departe.

Pasind pe urmele antice ale stramosilor in cenusa vulcanica

Au fost descoperite urmele in cenusa vulcanica, amprentele talpilor, a peste 20 de adulti si adolescenti in Engare Sero acum 5.000 pana la 19.000 de ani.

Tanzania a fost o sursa nepretuita de informatii despre primele zile ale trecutului nostru, despre originea oamenilor. Oase, fragmente, unelte si altele au fost descoperite aici apartinand mai multor specii umane. In octombrie, oamenii de stiinta au descoperit sute de urme in cenusa vulcanica.

Oamenii parea ca mergeau in grup distinct calatorind spre un vulcan din apropriere. In anii 1970 intr-un alt site din zona, numita Laetoli, paleoantropologii au gasit cele mai vechi urme din lume. Acestea erau facute de membrii Australopithecus afarensis acum 3.6 milioane de ani. Asta da “privire” in trecut.

Cele mai mari descoperiri in 2016Ondulatii detectate in continuumul spatiu-timp

La o suta de ani dupa ce Einstein le-a prezis existenta, usoare ondulari in materialul din care este facut universul au iesit la iveala. Numite unde gravitationale, aceste ondulatii sunt create de unele dintre cele mai violente evenimente din univers. In cazul in care au fost inregistrate era vorba de doua gigantice gauri negre prinse intr-un spiralat dans al mortii. In ciuda originilor extreme, valurile gravitationale raman evazive atat de mult timp intrucat efectele lor asupra universului observabil sunt foarte marunte.

De ce sunt atat de importante? Sau de ce e atat de grandioasa observarea lor? Ei bine, savantii ced ca ele ne-ar putea ajuta sa observam obiectele pana acum invizibile din univers.

Dinozauri captivi in chihlimbar

O piesa de chihlimbar din Burma aproape ajunsese o bijuterie cand a fost observat fenomenul. Paleontologii au anuntat ca pretioasa piesa de chihlimbar continea prima coada cunoscuta a unui dinozaur. Datand de acum 99 milioane de ani, coada a fost la inceput confundata cu o bucata din planta. Analizele atente au aratat ca apartinea unui tanar coelurosaur, o familie de dinozauri ce includea tyranosauri si pasarile moderne. Descoperirea lor nu numar ca a putut permite savantlor potrivirea directa a tipurilor de pene cu dinozaurul, dar ne arata si ce am mai putea descoperi in aceste minunate depozite de chihlimbar.

O noua casa, descoperirea unei posibile planete locuibile chiar la usa noastra

Sperantele noastre de a gasi semne ale vietii pe o planeta aflata mult mai aproape de Pamant au crescut. In august, astronomii au gasit dovezi pentru o planeta ce orbiteaza cel mai apropiata stea de soare.

In Proxima Centauri, la 4.24 ani lumina departare, exista planete care i-au fascinat pe savanti. Exista si posibilitatea stabilirii unei noi case, lucru ce i-a inspirat si i-a facut sa viseze pe oamneii de stiinta.

Nou descoperita planta, numita Proxima b, este la fel de mare ca Pamantul si orbiteaza destul de aproape de steaua ei rosie incat ar putea exista apa. Si aceasta ar putea fi lichida. Desi nu avem inca tehnologia pentru a sonda planeta, faptul ca stim de existenta ei ii incanta pe astrobiologi.

Un gigant crocodil marin a fost descoperit

In ianuarie, savantii au aratat lumii cel mai mare crocodil descoperit vreodata. Tocmai in desertul african. Descoperit in Tunisia, se pare ca bestia putea atinge  30 de picioare in lungime si putea cantari aproape 3 tone.

Machimosaurus rex, crocodilul vechi de 120 de milioane de ani, ofera amanunte cruciale privind extinctia in masa de la sfarsitul perioadei jurasice. Acum 145 de miloane de ani dinozaurii au disparut. Pana acum s-a crezut ca un astfel de eveniment ar fi dus si la disparitia acestui grup, dar se pare ca aceste reptile marine au supravietuit.

Robotul NASA Juno a aterizat pe Jupiter

descoperiri 2016A durat doar 5 ani si 1.7 bilioane de mile ca robotul Juno sa ajunga pe orbita celei mai mari planete din sistemul nostru solar. Lansat in august 2011, Juno este primul obiect facut de om ce orbiteaza in jurul planetei Jupiter de la sfarsitul misiunii Galileo in 2003. Nava alimentata de panouri solare a fost gandita sa studieze structura imensei planete si campul magnetic intens. Poate va pava drumul pentru o misiune pe luna de gheata Europa.

Dar mai intai, Juno trebuie sa supravietuiasca unei calatorii in spatiu apoi o mica excursie prin centrura de radiatii a planetei. Insa nava a reusit sa trimita imagini senzationale si noi date importante celor de acasa.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 318 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.