Manuscrisele de la Marea Moarta

Manuscrisele de la Marea Moarta – noi descoperiri

Mai mult de 25 de fragmente nepublicate din Manuscrisele de la Marea Moarta au fost aduse la lumina. Avand mai mult de 2.000 de ani vechime, au fost compilate in doua carti noi. Fragmentele din biblia ebraica au adus schimbari.

Fragmentele variate sunt din cartile Genezei, Exodul, Leviticul, Deuteronomul, Samuel, Ruth, Regi, Micah, Nehemiah, Jeremiah, Joel, Joshua, Judecatori, Proverbe, Numere, Psalmi, Ezekiel si Jonah. Pesterile de la Qumran unde au fost descoperite manuscrisele au fost descoperite prima oara din greseala. Unii cercetatori acuza unele fragmente ca fiind falsuri.

Aceste 25 de fragmente noi sunt doar varful piramidei. Un cercetator a conchis ca aproape 70 de fragmente noi au aparut pe piata din anul 2002 pana in prezent. Departamentul de antichitati al Israelului impreuna cu alti cercetatori cred ca exista si alte manuscrise furate sau ascunse in desert. Departamentul finanteaza noi excavari in acest sens.

Manuscrisele de la Marea Moarta au fost descoperite intre 1947 si 1956 intr-o serie de 11 pesteri langa situl arheologie Qumran in desertul iudeu, langa Marea Moarta. In acest timp, arheologi si beduini deopotriva au descoperit mii de fragmente din aproape 900 de manuscrise.

Ideea bibliei asa cum o stiam noi a fost schimbata pentru totdeauna.

Manuscrisele de la Marea MoartaUnii dintre beduini si-au vandut manuscrisele la Bethlehem. Acestea i-au fost vandute unui dealer de antichitati numit Khalil Iskander Shahin, “Kando.” El a murit in 1993, iar fiul sau William Kando a ramas sa conduca afacerea.

Multi savanti cred ca Manscrisele de la Marea Moarta au fost ascunse in pesterile de la Qumran in jurul anilor 70. Asta s-a intamplat in timpul revoltei evreilor impotriva imperiului roman. Este posibil sa fi fost scrise de o secta numita esenieni.

Pesterile se afla intr-un teritoriu ocupat de Irael de la Iordania in razboiul din 1967. Au mai fost descoperite si alte manuscrise in zona.

 

Cele 25 de fragmente au fost cumparate de doi colectionari separati. Intre 2009 si 2014, Steve Green a cumparat 13 dintre ele. Le-a donat unui muzeu in Washington. Provenienta lor este necunoscuta. Unele au fost descoperite probabil in pesteri, altele in desert. Se fac teste asupra lor pentru a identifica posibile falsuri.

 

Manuscrisele biblice

Martin Schoyen, un colectionar din Norvegia, detine alt lot al acestor fragmente. El a inceput sa colectioneze astfel de manuscrise in 1986. Aceasta a fost misiunea lui. El a cumparat unele provenind de la o familie din Zurich. Altele de la descendentii turistilor sau colectionarilor care le-au achizitionat de la magazinul lui Kando in anii 1950.

Alte fragmente le-a cumparat de la studentii care au lucrat in pesteri in 1948.. Detine in prezent 115 fragmente din 27 de manuscrise diferite.

 

Un fragment pierdut din cartea lui Nehemiah (Nehemiah 2:13-16) iese la lumina. In el se vorbeste despre Nehemiah. El a trait in secolul al V-lea i. Hr. Atunci cand Ierusalimul era distrus de babilonieni in 586 i. Hr. Imperiul Persan ocupase Babilonul si pe evrei.

Fragmentul inregistreaza vizita lui Nehemiah la ruinele Ierusalimului. Portile sale fusesera consumate de foc. Zidurile erau distruse. Se va ocupa de reconstruirea lor. Nu se stie cum a ajuns acest fragment in America. In pesterile de la Qumran nu exista copii.

 

Acest fragment gasit spune ca Dumnezeu a promis poporului Israel o recompensa. Aceasta numai daca sabatul si cele zece porunci sunt ascultate. Recompensa sta in ploi si abundenta, pace pe pamant si exterminarea bestiilor vicioase. Deasemenea, fragmentul vorbeste despre inmultire.

Fragmentul publicat vine de la un beduin din anii 1950. Acesta a ajuns la Zurich.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 712 times, 1 visits today)

1 thought on “Manuscrisele de la Marea Moarta – noi descoperiri”

  1. Pingback: Noi descoperiri arheologice in 2016 - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.