Daca va place mitologia nordica, zeii vikingi, filmele Marvel cu Thor sau benzile desenate, cartea lui Gaiman este obligatorie. Este o lectura care ne reaminteste de ce au devenit atat de importanti zeii panteonului nordic pentru secolul al XXI-lea. Odin, tatal zeilor, Thor, zeul fulgerului ce manuieste ciocanul vrajit Mjolnir, dar si tricksterul Loki, apar prezentati in alta lumina – vie, crepusculara si legendara, apocaliptica. Caci zeii se indreapta vertiginos spre Ragnarok, Amurgul zeilor – apocalipsa vikinga cand zeii vor cadea si omenirea va renaste.
Cand eram mic citeam foarte multe povestiri si mituri vikinge. Despre corbii lui Odin, Walhalla si walkiriile care ii duceau pe cei rapusi in lupta, despre Loki cel viclean sau despre pitici, elfi, troli si multe altele. De aceea mi-am dorit o repovestire in asemenea maniera. Mitologia nordica este vasta, iar cea mai interesanta parte este cuprinsa in Edda scandinava, despre care puteti citi o recenzie aici.
Neil Gaiman este autor de romane, povestiri SF si fantasy, benzi desenate, laureat cu premii Hugo, Nebula, Bram Stoker, etc, etc, dar si actor si regizor. Poate chiar ati mai citit „Pulbere de stele”, „The Sandman”, „Coraline”, „Zei Americani”, „Oceanul de la capatul aleii”, sau ati vazut filme pe care le-a regizat: „Lucifer”, „Zei Americani”, sau filmele „Beowulf” sau „Stardust”.
Mai important este ca din aceasta repovestire aflam adevarul. Sau mai degraba redescoperim “adevarul’ din spatele mitologiei vikinge: Thor nu e baiatul ala inalt cu ochi albastri, ci este roscat si nu prea inteligent, Asgardul nu este supertehnologizat ca in filmele SF ci arata mai degraba ca un castel din Evul Mediu si tot asa.
Unele povesti stravechi ne arata cu adevarat cine suntem, unde am fost si care este originea noastra. Prin taramuri legendare, printre zei, aesiri, pitici si giganti de gheata si foc, Neil Gaiman ne reinventeaza trecutul:
„Repovestind aceste mituri, am încercat sa ma vad pe mine în trecut, în tinuturile unde aceste povesti au fost spuse pentru întâia oara, în faaa unor oameni care voiau sa stie ce-a mai facut Thor, ce este un curcubeu, cum sa-si traiasca viaaa si de unde vine poezia de proasta calitate.“
Aici puteti revedea recenzia cartii/serialului AMERICAN GODS “ZEII AMERICANI” CARTEA SAU SERIALUL?
Cartea este structurata in mai multe povestiri care nu au legatura intre ele, dar prin care vedem taramul Asgard, Hell si alte lumi si cum au luat ele fiinta. Este un manual despre mitologia nordica si cum sa o intelegem: copacul vietii Ygdrassil, cum si-a pierdut Odin ochiul, cum a primit Thor celebrul sau ciocan, tradarea lui Loki si multe alte elemente asemanatoare. Fenrir, lupul urias ce va inghiti luna, odrasla lui Loki, dar si marele sarpe Jormungand ce inconjoara lumea sunt si ei acolo. Acestea nu sunt doar povesti, ci explicatia lumii vazute de vikingii acelor vremuri.
Diferenta intre povestile nordice si repovestirea facuta de Gaiman este umorul si perspectiva din care sunt descrise personajele. Mereu ironice si luate in deradere. Spre exemplu, Loki incearca sa curteze un armasar, iar preaputernicul Thor se va imbraca in mireasa. Loki va naste apoi un cal, iar amuzamentul continua. Stiul autorului aminteste de acele vechi basme romanesti cu peripetii, feti-frumosi si zmei dubiosi.
Insa cel mai important este momentul finalului. Caci Ragnarok-ul este inceputul si sfarsitul. Neil Gaiman sugereaza ca mitologia crestina a preluat aceste legende incorporandu-le in noua credinta.
Asemanarea din miturile vikinge si benzile desenate Thor DC Comics ale lui Stan Lee
A avea niste mituri preferate este la fel de dificil ca avea un stil de gatit preferat. In unele seri poate iti doresti mancare thailandeza, in altele sushi, iar in altele tanjesti dupa mancarea gatita de bunica. Dar, daca ar trebui sa spun care sunt miturile mele preferate, probabil ca ar fi cele scandinave.
Prima mea intalnire cu Asgardul si cu locuitorii lui a avut loc cand eram copil. N-aveam mai mult ded 7 ani si citeam aventurile marelui Thor descrise de autorul american de benzi desenate Jack Kirby in povestile ilustrate de Kirby si Stan Lee. In viziunea lui Kirby, Thor era puternic si chipes. Asgardul era un oras SF maret, cu cladiri impunatoare si edificii periculoase, Odin era intelept si nobil, Loki era o creatura sardonica, purta un coif cu coarne si era raul intruchipat. L-am iubit pe balaiul Thor, cel imaginat de Kirby, inarmat cu ciocan si am vrut sa aflu mai multe despre el.
Am imprumutat un exemplar din miturile scandinavilor de Roger Lancelyn Green, pe care l-am tot recitit cu incantare si nedumerire: in viziunea acestuia, Asgardul nu mai era orasul futurist al lui Kirby, ci un palat viking si o mana de cladiri din pustietatea inghetata; Odin, tatal suprem, nu mai era bland, intelept si irascibil, ci genial, imposibil de cunoscut si periculos; Thor era la fel de puternic ca marele Thor din benzile desenate, cu ciocanul la fel de puternic, insa nu era cel mai destept dintre zei; iar Loki, fara sa fie malefic, nu era tocmai o forta a binelui. Loki era complicat. In plus, am aflat ca zeii nordici au parte de propria apocalipsa – Ragnarokul, apusul zeilor, sfarsitul tuturor lucrurilor. Zeii urmau sa se lupte cu uriasii ghetii si aveau sa moara.
Ce este Ragnarokul, sfarsitul lumii sau al zeilor?
Ragnarokul avusese deja loc? Urma sa vina? Nu stiam pe atunci si nici acum nu sunt sigur.
Ce-i face pe zei si pe uriasii ghetii niste eroi tragici sau niste ticalosi tragici, este faptul ca lumea si povestea au un sfarsit, precum si felul in care se sfarseste lumea si in care se renaste. Pentru mine Ragnarokul a facut ca lumea scandinava sa reziste, sa mi se para ciudat de prezenta si actuala in vreme ce alte sisteme de credinte, mult mai bine documentate, pareau sa apartina trecutului, ca niste lucruri vechi.
Miturile scandinave sunt miturile unui tinut rece, cu nopti lungi de iarna si zile nesfarsite de vara, miturile unor oameni care nu aveau pe deplin incredere in zeii lor si nici nu-i placeau. Dar ii respectau si se temeau de ei. Zeii scandinavi isi au originea in Germania, iar vikingii i-au purtat in lumea intreaga – Orkney, Irlanda, Scotia si in alte locuri invadate ce poarta numele lui Thor sau Odin. Numele zeilor se regasesc astazi in zilele saptamanii: Odin, Thor, Tyr si Frig.
Sunt atatea povesti scandinave pe care nu le cunoastem, atatea lucruri pe care nu le stim. Tot ce avem sunt niste mituri care au ajuns la noi sub forma basmelor, sub forma repovestita in poezii si proza. Au fost scrise dupa ce crestinismul a pus capat inchinarii la zeii scandinavi, iar unele povesti au ajuns la noi fiindca oamenii s-au temut ca daca povestile nu vor fi conservate, unele metafore folosite de poeti pentru a face referire la evenimente din anumite mituri isi vor pierde sensul.
Aceasta este bucuria pe care ti-o ofera miturile. Distractia consta in a le povesti tu insuti – lucru pe care va incurajez sa-l faceti si voi, cei care cititi aceste randuri. Cititi povestile din carte, apoi insusiti-vi-le si, in serile intunecoase si reci de iarna sau intr-o seara de vara cand soarele nu mai apune, povestiti-le prietenilor ce s-a intamplat cand a fost furat ciocanul lui Thor sau cum a obtinut Odin miedul poeziei pentru zei!
Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Mitologia nordica
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
0.5