Universul Marvel Comics versus Universul DC

Universele Marvel si DC ne-au adus de-a lungul timpului unele dintre cele mai bune benzi desenate (Comic Books). In cele din urma, pe baza lor, au fost realizate si cele mai de succes filme de astazi: Superman, Batman, Spiderman, Captain America, Avengers si multe altele.

Dar care sunt diferentele majore dintre acestea? Ce anume le-a influentat? Cum au fost creati zei, personaje si eroi? Lumi diferite, culturi excentrice, universuri paralele, mitologii si legende?

 

Marvel DC ComicsDiferente majore de cultura, povesti, legende si mitologie intre Marvel versus DC

 1. Marvel are legatura in general cu eroii, insa DC vorbeste mai mult despre raufacatori, despre anti-eroi.
 2. Marvel este mult mai divers, folosind femei-supererou dar si adolescenti precum Spiderman.
 3. DC se ocupa in special de modele si semi-zei, in timp ce Marvel se concentreaza pe eroi mai slabi si mult mai real ancorati in lumea prezenta.
 4. DC este mult mai inclinat spre fantezie (folosind in general orase, precum Gotham si Metropolis, in timp ce actiunile din universul Marvel se desfasoara in locatii reale (New York, al doilea razboi mondial).
 5. Supereroii din Marvel par sa aiba mai multa personalitate, au defecte si intampina dificultati in viata personala mai mult decat cei din DC.
 6. DC isi creaza eroii sa fie “cei mai puternici”. Trebuie sa fie imposibil de invins. Ei sunt cei mai puternici, cei mai rapizi, cei mai destepti. Ei hranesc ideea de “erou perfect” in mintea copiilor. Marvel creaza eroi reali cu sentimente, slabiciuni, trasaturi de caracter. Asta ne face sa ne apropiem mai mult de povestea lor.
 7. Punctul de vedere al povestilor: DC a fost scris la dorinta fanilor. Asa apar tinerii asociati ai eroilor precum Robin ca sa se identifice cu acea generatie. Marvel a gandit eroii pentru a te identifica cu ei.
 8. Eroii Marvel au incercat de nenumarate ori sa se lupte intre ei.
 9. Raufacatorii si eorii din DC isi cunosc locul si identitatile. Eroii Marvel schimba intotdeauna partile.
 10. Din nefericire, DC nu incearca sa puna cap la cap povestile eroilor intr-un univers consistent. Marvel, in schimb, insista ca totul este parte a aceluiasi univers.
 11. Dc a adus prima oara ideea de Justice League: Superman, Batman, Wonder Woman, Martian Manhunter, Green Lantern, Flash.  Marvel aduce in prim plan Alpha Flight, Fantastic 4, X-Men, Defenders, Avengers. 
 12. In general in DC publicul admira supereroii. In Marvel, publicul se teme de ei si li se opune.
 13. In general, DC are aliniati mai multi eroi si raufacatori cunoscuti:. Joker, Lex Luthor, Flash, Doomsday, Darkseid, Solomon Grundy, Legion of Doom. Marvel are insa mai putini: Thanos, Apocalypse, Magneto, Loki, Spiderman.

Filosofiile din spatele benzilor desenate

In Marvel eroii se lupta cu demoni din exterior, iar in DC se lupta cu proprii demoni. Dileme personale si riscuri, perceptia vietii constituie unele dintre cele mai interesante subiecte. Batman versus Joker spre exemplu este lupta dintre ordine si haos. Superman versus Lex Luthor este lupta dintre putere si inteligenta. Protagonistii sunt pusi in fata unui anumit fel de a vedea lumea, un anumit mod pe care nu il agreaza, dar caruia trebuie sa i se supuna. Marvel, in schimb, foloseste mai putina drama si emotii, si mult mai multa actiune

Marvel foloseste colectivul, in schimb ce DC foloseste mult individualismul. Marvel creaza adevarate “ecosisteme” de eroi prin Avengers, X-men cu mult timp si bani investiti. Povestea lor de succes o hraneste pe cea a altora. In timp ce DC a investit in eroii individuali – in caracterul lor: psihic, ce le place, care le sunt dilemele, fricile, puterile, traumele.

DC lucreaza doar cu cativa mari eroi pe care ii creste, in timp ce Marvel experimenteaza.

Eroii din DC au adesea slabiciuni (Superman are kryptonita, focul la Martian Manhunter). Marvel este mult mai SF concentrandu-se pe afectiuni psihologice (Sentry, Moon Knight, Hulk). Tot Marvel are si caractere straine. Eroii Marvel sunt adesea refacuti sau reganditi dupa cei ai DC.

Universul DC se concentreaza pe galaxii si superoameni ceea ce il indeparteaza de spectatori. Doar cativa eroi au povesti bune si background. Univesul Marvel se concetreaza pe Pamant prezentand caractere mai umane si povestile lor. In DC eroii sunt buni si anti-eroii sunt rai. Superputerile lor vin fie de la extraterestri, tehnologie sau prin antrenament. Ei sunt reprezentantii patriotismului. In Marvel eroii sunt oameni ce lupta impotriva suferintei si pentru a face dreptate. Superputerile vin de la radiatii, mutatii sau zei. Ei sunt reprezentantii protestului.

 • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 11,881 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Universul Marvel Comics versus Universul DC”

 1. Pingback: Top 10 cele mai bune filme DC Comics | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.