Ziua Recunostintei, adica Thanksgiving Day, este sarbatoarea nationala din SUA si Canada. Pe romaneste, este un fel de sarbatoare a recoltei in care oamenii spun de ce sunt recunoscatori. Americanii cred ca obiceiul vine din 1621 cand colonistii englezi din Plymouth au impartit masa cu indienii Wampanoag. Sarbatoarea este bogata in legende si simbolism, iar masa traditionala include nelipsitul curcan, paine umpluta, cartofi, placinta de dovleac si merisoare.
Colonistii din Noua Anglie (America) vor celebra aceste zile prin rugaciuni si binecuvantari. Congresul USA a proclamat Ziua Recunostintei drept sarbatoare nationala odata cu proclamarea Constitutiei.
Insa a devenit sarbatoare oficiala deabia cand cei din nord au dominat guvernul federal. Presedintele Abraham Lincoln a proclamat pe 3 octombrie 1863, in timpul Razboiului Civil, ca ziua natioanala a recunostintei sa fie sarbatorita pe 26 Noiembrie, Joi.
Data a fost apoi aleasa de alti presedinti cu mici exceptii. Presedintele Franklin D. Roosevelt, a incercat sa aduca Ziua Recunostintei mai aproape de Craciun pentru a revitaliza economia. Asadar, a fost mutata in a treia saptamana din noiembrie.
In Canada, zilele de recunostinta isi au originea tot in perioada coloniala, din aceleasi traditii europene. De obicei ca recunostinta pentru calatoria in siguranta, pace si recolte bune. Cea mai veche sarbatoare a fost tinuta in 1578, cand expeditia condusa de Martin Frosbisher a tinut o prelegere pentru siguranta navelor. In 1879, Parlamentul a stabilit Ziua Recunostintei in Canada pe 6 Noiembrie. Din 1957, Ziua Recunostintei este sarbatorita in Canada in a doua zi de luni din octombrie.
Cum a inceput totul? Originea sarbatorii Ziua Recunostintei
In septembrie 1620, un mic vas numit Mayflower a plecat din Plymouth, Anglia, cu 102 pasageri. O amestecatura de separatisti religiosi in cautarea unei noi case unde sa fie liberi. Atrasi de promisiunea prosperitatii ei se vor indrepta spre Lumea Noua. Dupa o calatorie grea si periculoasa de 66 zile, au aruncat ancora langa Cape Cod, mult la nord de destinatia lor – Raul Hudson. O luna mai tarziu, vasul Mayflower trece prin Golful Massachusetts. Aici se va naste asezarea Plymouth.
In prima iarna brutala, cea mai mare parte din colonisti au ramas la bordul navei, suferind de frig, foame si prada bolilor contagioase. Doar jumatate dintre pasageri au ajuns sa vada primavara din Noua Anglie. In martie s-au mutat la tarm. Aici au primit vizita indienilor. Acestia i-au invatat pe indienii slabiti, bolnavi si subnutriti cum sa cultive porumb, sa extraga seva din artari, sa prinda peste si sa evite plantele otravitoare. Tot acestia au incheiat alianta cu tribul Wampanoag care va rezista 50 ani. Acesta va ramane si singurul exemplu de armonie intre colonistii europeni si indienii nativ-americani.
In noiembrie 1621, dupa prima recolta buna de porumb a colonistilor, guvernatorul William Bradford a organizat un ospat si a invitat cativa aliati indieni si pe seful indian Wampanoag numit Massasoit. Festivalul a tinut 3 zile. Se crede ca meniul era compus din homari, pescarusi, lebede, iar indienii au adus caprioare.
Cititi mai multe despre:
Povestile si legendele indienilor americani
Cum se sarbatoreste Ziua Recunostintei?
In multe familii americane sarbatoarea si-a pierdut de mult semnificatiile religioase originale. O masa cu familia si servirea curcanului au devenit sinonime cu sarbatoarea.
De obicei, orasele americane organizeaza parade si festivitati cu aceasta ocazie. Prima parada de acest gen s-a tinut de magazinul Macy in 1924. De atunci in New York are loc celebra parada a baloanelor cu personaje. Faimoasa si imensa, aceasta parada atrage 2-3 milioane spectatori.
Incepand cu mijlocul secolului al XX-lea, presedintele a inceput sa “gratieze” curcani cu aceasta ocazie.
Cine au fost cei mai mari presedinti ai Statelor Unite?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
1