Povestile si legendele indienilor americani

Poate una dintre cele mai ciudate, misterioase si fascinante povesti ale indienilor americani este cea legata de Skinwalker – cel care isi schimba forma, cel care se metamorfozeaza, cel care isi schimba pielea.

schimbator de formaAstazi vom descoperi mai multe fapte si informatii despre cultura indienilor nativ-americani, despre miturile si povestile lor, despre vraci si schimbatori de forma.

  • Skinwalker, Schimbatorul de forma in folclorul indienilor americani
  • Ce este un Skinwalker, un Schimbator de Piele, un Metamorfic?
  • Skinwalker si credintele religioase

Cum au aparut umblatorii pe pamant si in legende?

Schimbatorii sunt capabili sa se transforme in animale sau pot chiar “fura” chipul altor oameni. In cultura Navajo, un schimbator se numeste yee naaldlooshii si este foarte real. Asta inseamna “cel care umbla in patru labe”. Este un tip de vrajitoare malefica ce are abilitatea de a se transforma, poseda sau deghiza in animale. De obicei cu scopul de a rani oamenii. Cele mai multe transformari sunt facute pentru a ucide.

Desi in filmele horror si SF apar astfel de creaturi, cultura indienilor navajo ne invata ca exista mai multe varietati. Si mai multe mituri. Aceasta legenda nu este foarte bine inteleasa in afara culturii indienilor navajo. Pentru ca indienii navajo tin acest subiect pentru ei si pentru ca strainii pot fi si ei schimbatori. Asadar, indienii navajo nu dezvaluiesc prea multe strainilor si fiecare crede ce vrea.

Vrajitorii navajo, incluzand schimbatorii sau umblatorii in piele, reprezinta antiteza valorilor culturale navajo. Ei sunt reflectia raului si opusul vracilor, vindecatorilor. Vrajitorii umblatori in piele fac ritualuri monstruoase, ceremonii malefice, manipuland magia si pervertind-o. Asta in opozitie cu lucrarea binelui facuta de vracii vindecatori. Pentru a practica aceasta arta, vracii traditionali trebuie sa invete magia buna dar si magia rea. Multi fac fata responsabilitatii, dar unii devin corupti si se transforma in vrajitori.

Legenda indienilor navajo despre schimbatorii formei

Animalele asociate cu schimbatorii formei sau umblatorii in piele includ si tricksteri precum coiotul. Dar pot include si alte creaturi precum bufnita, vulpile si ciorile. Desi nu exista o alegere asupra animalului in care se transforma. Schimbatorii si vrajitorii pot poseda animale vii sau oameni si pot merge pe strada in corpurile lor doar fixandu-le privirea. Schimbatorii sau umblatorii in piele pot fi barbati sau femei. Dar de obicei sunt mai multi barbati.

Se crede ca schimbatorii au un fel de societate secreta, traind printre indienii navajo, si pot arata ca oricare altul. Tocmai de aceea sunt greu de depistat. Umblatorii pot chiar purta desene vopsite pe corp pentru a-si bate joc de adevaratii vraci vindecatori. Ei se furiseaza in mijlocul noptii intr-o pestera pentru a se intalni si a-si bate joc de cantecele sfinte ale vracilor. Aici ei isi arata magia intunecata. Descrierea seamana foarte mult cu ce faceau vrajitoarele la Sabat in Evul Mediu.

Povestile despre schimbatorii de forma au intotdeauna in mijloc o lupta pe viata si pe moarte. Iar copiii sunt infricosati de aceste povesti. De aceea casa este un loc al sigurantei si puterii. Umblatorii sunt o forta negativa, antagonista, asadar au putere doar in afara, in exterior. O poveste despre un navajo care a intalnit un umblator in piele in padure e clar una in care raul castiga. Umblatorii nu pot intra intr-o casa si pot fi speriati, indepartati prin amenintari cu violenta. Dar unii au succes si violeaza femeile sau ucid copii. Dar intotdeauna in povesti, membrii familiei vor ucide vrajitorul. Insa siguranta e doar temporara. Cine stie ce se ascunde in umbre?

Alte povesti de mai tarziu ale colonistilor vorbesc de intalniri pe drum, la rascruce, locuri vulnerabile.

Asadar, cateva sfaturi ale indienilor navajo nu v-ar strica daca sunteti in zona:

  • aveti grija la animalele “rele”: coioti, lupi, vulpi, vulturi, bufnite si corbi
  • nu va uitati fix in ochii cuiva, s-ar putea sa va “absoarba” si sa puna stapanire pe voi
  • unii schimbatori pot vraji cadavre si otravi victimele
  • umblatorii in piele pot alerga foarte repede, chiar si 280 de km
  • pot aparea ca ciudatenii ce seamana cainilor
  • si ai grija pentru ca umblatorii recruteaza, adica sunt tot timpul in cautare de discipoli
  • poti ucide un schimbator de forma doar daca ii cunosti numele uman adevarat
  • pot face vraji si blesteme (dureri si halucinatii) cu parul sau hainele victimelor
  • sa fiti foarte atenti in preajma rezervatiilor si in camp deschis
  • tineti mereu un caine prin preajma caci numai ei pot simti vrajitorii

Cum se creaza un schimbator de forma?

Multi inteleg umblatorii ca sperietori. Insa ei nu sunt facuti sa sperie copii. Ei nu isi pierd controlul precum varcolacii sau alte creaturi. Ei ucid cu motivatie, exact ca oamenii. Puterea si razbunarea le alimenteaza intentiile.

Nimeni nu a asistat la o ceremonie de acest gen. Nimeni nu a vazut inca cum ia nastere, cum se creaza un schimbator de forma. Sau poate a vazut dar nu a apucat sa spuna povestea. Povestile spun ca trebuie sa-ti omori o ruda ca sa te transformi.

Uneori doar pandesc casa cuiva singur. Alteori ii blesteama pe oameni. Poti scapa de blestem daca mergi la un vraci. Alteori, samanii ii exorcizeaza de spirite rele. Insa cele mai bune povesti raman nespuse. Poate este vorba de teama sau de teama de straini din partea indienilor.

Yenaalglooshii, misionarii mormoni ce au vazut iadul

Multi misionari au povestit despre schimbatorii de forma sau umblatorii in piele. Multi ar baga mana in foc ca “yee naaldlooshii” alergau noaptea pe langa masinile lor. Sau povesti despre cum cineva a incercat sa intre peste ei in rulote. Alti misionari le spun ucenicilor lor ca ei insisi sunt umblatori pentru a-i speria.

Legenda care spune ca umblatorul trebuie sa ucida pentru a-si castiga puterea vin de la oameni care pretind ca au refuzat ritul de initiere. Dar pentru fiecare poveste in care umblatorul ucide exista alte cinci care atesta contrariul.

Legenda omului-lup

Una dintre cele mai importante povesti din acest folclor vorbeste despre un baiat ce si-a urmat bunica intr-o pestera. Aici ea facea ritualuri de schimbare. Un alt umblator l-a prins. I s-a dat sa aleaga: ucide sau este ucis. Desi se stie ca umblatorii alearga mai repede decat o masina, se pare ca baiatul a scapat. Dar nu si-a mai vazut niciodata bunica.

Cainii pot mereu spune daca este vreun schimbator prin preajma.  Insa multi schimbatori de forma arata ca niste caini pradatori, dar alearga diferit. Seamana cu un caine imens ce are picioare umane.

Asadar, legenda schimbatorului de forma sau a umblatorului in piele este foarte legata si apropiata de cea a omului-lup. Mai degraba este vorba despre legenda transformarii in lup. Si de aici la varcolaci nu mai e mult.

 

Vraciul, samanul si vindecatorul

Ce este samanul? Ce este vraciul? Sunt unul si acelasi lucru?

Un saman este un lider spiritual al unui grup sau trib ce adera la credintele samanismului. Credinta si practica samanismului contine toate credintele, obiceiurile, ceremoniile si ritualurile cu privinta la comunicarea cu lumea spirituala. Daca ati vazut un om ciudat imbracat dand roata si facand pe nebunul in muzica tobelor, ati ghicit.

Dar imaginea asta nu este totul. Samanul intra in taramuri supranaturale atunci cand tribul are nevoie de ajutor. El obtine solutii la probleleme zilnice dai si vindeca bolile. Doctrina asociata cu samanismul incorporeaza rolul Samanului. Este probabil una dintre cele mai vechi credinte ale omului, cu origini in epoca de piatra.

Samanul este parintele tribului, invatatori si vindecator. Protector si gardian al lumii celor vii.

Samanul si credintele indienilor nativ americani

Samanismul nu este o religie specifica. Ci o invatatura bazata pe credinta ca lumea fizica poate fi adusa sub controlul omului, in persoana samanului.

Samanul are o conexiune spirituala cu animalele, cu acele creaturi supranaturale si cu elementele naturii. Samanul ii ajuta pe membrii tribului sa identifice totemele animale personale. Aceste toteme animale personale sunt ghizii ce ii insotesc in viata si cateodata apar in vise si viziuni.

Aceste toteme animale apar in Calatoria Spirituala pe care orice indian trebuie sa o faca. Samanismul este amestecat cu alte credinte din animism, totemism, fetisism. Dar aceste credinte, ca un intreg, au intense conotatii religioase.

Rolul samanului la indienii nativ americani

Samanul foloseste cuvinte secrete, obiecte si ritualuri pentru a proteja oamenii de spiritele rele. Rolul sau este de a se opune spiritelor rele si de a fi gardianul oamenilor obisnuiti.

Rolul samanului difera de la trib la trib. Dar exista unele trasaturi comune:

  • vindecator: prin Vindecarea Spirituala trateaza boala si spiritele rele – de aici termenul de “vraci”, “omul medicinei”
  • educator: el este pastratorul miturilor, traditiei si intelepciunii tribale
  • sfatuitorul familiei
  • profet
  • mistic: poate comunica cu lumea spiritelor parasindu-si corpul si intrand in Transa

In multe triburi, incluzand Cheyenne si Sioux, samanul are rolul de sef al razboinilor. Asadar, el este cel mai puternic si influent om din trib.

Echipamentul samanului: tehnici de exorcizare, magie si ritualuri

Abilitatea de a comunica cu spiritele este esentiala in samanism. Fiecare lucru din natura este controlat de un spirit independent sau suflet. Spiritele locuiesc in rauri, lacuri, munti, paduri, copaci, plante, cer, stele, soare, luna, animale, insecte, pesti, flori si pasari. Unele spirite sunt bune si ajuta omaneii la nevoie. Altele sunt rele si fac rau oamenilor. Ele provoaca suferinta, durere, boli, moarte. Rolul samanului este de a le controla.

Samanul poate folosi mai multe mijloace, tehnici si obiecte in ritualurile sale:

  • starea de transa si inducerea ei prin metode specifice
  • folosirea obiectelor sacre precum pipa in ceremonii
  • magie simbolica, incantatii, dansuri razboinice, dansuri ale ploii si vanatorii cu clopotei si tobe
  • ritualuri de curatire si post

 

Medicina si misterul din spatele samanului

Rolul de vindecator al samanului, acela de vraci, este critic.  Multi indieni americani cred ca atunci cand un om este bolnav un spirit rau i-a luat sufletul sau l-a posedat. Asadar, samanul trebuie sa aiba putere asupra spiritelor.

Samanul stie cuvintele necesare sa rupa vraja. El foloseste incantatii si obiecte ce dezarma spiritele. Acest mister este arta vraciului. Intotdeauna vom vedea un saman plin de diferite obiecte tipatoare si care fac zgomot. Dansurile, gesturile si sunetele il vor ajuta sa intre in lumea spiritelor. Hainele ceremoniale speciale il vor proteja. Tobele ii vor amplifica puterile. Mastile detin mari puteri spirituale si fac conexiunea cu spiritele.

Ceremoniile samanului si societatile secrete

Printre unele triburi, in special in sud-vest, exista societati secretece practica intelepciunea spirituala pentru binele tribului. Societatile secrete samanistice pot lucra sa vindece boli sau sa lupte impotriva adversarilor.

Exista societati secrete ale vracilor la Seneca si la alte triburi indiene. Fiecare Societate a Vracilor este dedicata unui anumit spirit protector al pamantului, ca Lupul sau Ursul.

Printre indienii Moki Pueblos, avem Societatea Sarpelui si cea a Antilopei. Dansurile lor aduc ploaia. Tribul indienilor Opika are o ceremonie sacra a Soarelui. Aici samanul pregateste coliba pentru ceremonie, post, tortura si viziuni prin rugaciuni aduse spiritelor.

Vindecarea spirituala si Lumea Spiritelor

Spiritualitatea este un sistem de credinte sau practici religioase bazate pe comunicarea lu lumea spiritelor prin mijlocitori. Vindecarea spirituala este o forma de medicina a indienilor americani. Ea foloseste un ghid, un medium sau Saman care te insoteste in lumea spiritelor.

Astfel, se crede ca Samanul produce energie naturala vindecatoare ce insanatoseste persoana – minte, trup si spirit. Este vindecare samanista.

Samanul combina elemente de vindecare, practici si credinte, elemente spirituale, ceremonii, ritualuri si stari de transa cu plante medicinale. Indienii cred ca samanul are o conexiune speciala cu animalele, cu elementele naturii si alte fiinte supranaturale. El este mijlocitorul intre oameni si Marele Spirit sau Marele Mister.

Starea de Transa, Calatoria Spirituala si Viziunea

Cautarea viziunii este unul dintre cele mai importante elemente ale religiei indienilor americani. Unul dintre cele mai faimoase ritualuri este aceasta Cautare, Calatoria Spirituala. Este un rit de trecere, un ritual initiatic ce protejeaza oamenii de spiritele rele.

Rolul samanului este de a lupta cu spiritele rele si a fi gardianul omului. Se induce o stare de transa ce are ca scop vindecarea sau cunoasterea spiritelor. Un spirit gardian in forma unui Animal Totem va insoti calatorul. Plantele si alte spirite il vor ajuta pe om in calatoria sa. Aceste spirite tutelare sunt gardieni sau ingeri.

Samanii folosesc pentru acest ritual coliba cu aburi.

Starea de transa este asociata cu meditatia, magia, hipnoza si rugaciunea. O starea alterata a constiintei. Transa te ajuta “sa treci dincolo”, sa treci pragul dintre lumi. O transa produce efecte ale experientei in afara corpului. Starea de transa poate fi accesata sau indusa.

De mii de ani, samanii indieni au mijloace de a induce aceasta stare, lor si pacientilor. In ceremonii si ritualuri erau folosite plante cu efecte halucinogene precum mescal, cactusul peyote, ciuperci si iarba diavolului.

In stare de transa exista mai multe nivele ale constiintei. Nivelele constiintei interioare sunt stimulate si imbogatite. Mintea este intre somn si trezire, intre constient si inconstient. Omul poate atinge un alt nivel in acest stadiu conectandu-se la mediul inconjurator.

Cum te pregatesti pentru Calatoria Spirituala si pentru intalnirea Animalului Totem?

Exista cateva aspecte importante pe care fiecare initiat trebuie sa le urmeze:

  • fii pregatit pentru calatoria spirituala
  • fii atent la bunastarea spiritului tau
  • ai grija sa nu iti pierzi sufletul, altfel corpul este condamnat
  • curata-te de cele lumesti prin fumul plantelor sacre
  • atinge starea de transa
  • invoca spiritele protectoare si puterea gardienilor
  • fii deschis spiritual, mental, emotional si fizic
  • respecta plantele sacre si ofera rugaciuni

Animalele-Totem si semnificatia lor

Animalele-totem sunt asociate cu animismul. Indienii americani cred ca acestea sunt spiritele lumii. Animalele-totem sunt puteri supranaturale. Ele sunt spirite-ghizi in Calatoria Spirituala si in diferite stagii ale vietii umane.

Ele se comporta ca spirite tutelare, protectori ai unui loc, persoane, linii sau natiuni. In timpul vietii poti avea ajutorul diferitelor Spirite, animale-totem. Chiar daca o stii sau nu. Ele pot veni si pleca pe nepusa masa. Toti au un animal-totem ce ii protejeaza.

Fiecare trib are un grup de animale-totem si se numesc toteme tribale. Ele locuiesc cu tribul si au mari puteri vindecatoare. Ele sunt importante in viata tribului, ca ghid spre surse de mancare sau alte elemente esentiale

Animalele-totem reprezinta energia spirituala a animalelor pamantului. Ele intruchipeaza spiritul si esenta acelui animal. Un urs spre exemplu ar avea toata puterea ursilor care au trait vreodata, ar putea vorbi si ar fi intelept. Fiecare animal iti poate imprumuta abilitatile sale.

In viziune sau in calatoria spirituala, animalele-totem se arata celui vrednic. Ele apar in vise sau viziuni. El trebuie sa apara de 4 ori. Un om poate avea cel mult doua animale-totem dintre cele mai puternice: spirite-gardieni. Dar poate avea alte ajutoare.

 

Turtle Symbol

Armadilo: metodic, precis, greoi si stabil. In vise poate insemna izolare sau sa fii mai agresiv si independent.

Bursuc: indraznet, bun comunicator. In vise inseamna reusita, persistenta.

Liliacul: moarte si renastere. In vise este nevoia de a renunta la vechile obiceiuri.

Castor: creativitate, latura artistica, determinare. In vise inseamna ambitia de a reusi (daca visezi un castor ce ridica un baraj)

Ursul: putere, solitudine, invatatura. In vise inseamna agresiune, depasirea obstacolelor si competitia (daca te alearga un urs). Poate insemna si ciclul vietii si mortii, introspectie.

Fluturele: transformarea. In vise nevoia de a te aseza intr-un loc. Creativitate, romantism, bucurie.

Coiotul: recunoasterea propriilor greseli, umorul, clovnul. Inseamna in vise inselatorie sau slabiciune.

Cioara: te ajuta sa gasesti echilibrul traind in prezent. Reprezinta abilitatile. Poate servi ca mesager, iti aduce aminte de partea ta intunecata.

Caprioara: vindecarea, bunatatea, compasiunea. Simbolizeaza gratia, frumusetea.

Cainele: ghid, loialitate, incredere. Iti aduce aminte de o abilitate uitata. Daca e amenintator este un conflict intern.

Delfin: compasiune, grija, comunitate, generozitate. Simbolizeaza intelectul, emotia.

Vultur: putere, lider, prestigiu. Simbolizeaza nobilitatea, mandria, neinfricarea, libertatea, curajul. Dar si reinnoirea.

Elanul: curaj, agilitate, independenta. In vis este rezistenta.

Soimul: vindecare sufleteasca, viteza si miscare. In vise este gelozia pe succes. Daca il vanezi este un pericol.

Vulpea: anticipatie, observatie. In vise reprezinta inteligenta, dar si o perioada de singuratate.

Broasca: primavara, o noua viata, sensibilitate, stabilitate. In vis este potentialul schimbarii.

Calul: energia, puterea, comunicarea cu alte planuri. In vis o herghelie este libertatea.

Soparla: conservare, frica si speranta in subconstient. In vise este creativitatea, reinnoirea.

Bufnita: intelepciunea, abilitatea de a vedea dincolo de normal. In vise este virtutea si clarviziunea. Sinonimul mortii si intunericului. O moarte simbolica.

Iepurele: fertilitate, renastere. In vise este atentia.

Corbul: creatia si cunoasterea, cel care aduce lumina. In vise este tradarea, lipsa armoniei.

Porcul spinos: siguranta si protectia. In vise este nevoia de aparare.

Sarpele: renasterea si initierea. In vise inseamna frica ascunsa sau griji.

Paianjenul: putere, mister. In vise este motivul outsiderului.

Veverita: iubire si abundenta. In vise este cautarea acceptarii.

Testoasa: tenacitate, autosuficienta. In vise este progresul stabil.

Lupul: cel care deschide calea. Inteligenta si liderul. In vise reprezinta frumusetea, solitudinea, misterul si mandria. Increderea in sine.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,612 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Povestile si legendele indienilor americani”

  1. Pingback: Cum se tatuau dacii si ce tatuaje erau la moda? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.