Saptamana Mitologiei Indienilor Americani

Saptamana Mitologiei Indienilor nativ-americani tocmai s-a incheiat. Daca ati ratat subiectele, articolele sau galeriile noastre de imagini, iata aici un rezumat.

Asa cum am stabilit data trecuta, dupa Saptamana Mitologiei Egiptene, urmeaza o mitologie cu totul aparte. In primul rand pentru ca triburile de indieni s-au intins din Alaska pana in Mexic. Apoi, pentru ca unele traditii si obiceiuri se mai pastreaza si astazi.

In saptamana urmatoare vom prezenta articole noi despre religia si mitologia indienilor nativ-americani. Vom discuta despre Dansul Fantomelor, despre razboaiele apasilor, obiceiurile si zeii acestora.

Ce ati dori sa stiti sau aprofundati? Propuneti un subiect anume?

Religiile triburilor indiene nativ-americane

Religiile indienilor nativ-americani sunt practicile spirituale si traditiile, ceremoniile, dansurile. Acestea pot varia in functie de zona si sunt bazate pe istorii si credinte ale triburilor si clanurilor. Fiecare trib are propriile credinte. Teologia poate fi monoteista, politeista sau animista. Traditiile sunt transmise pe care orale sub forma de povesti, alegorii si principii, bazandu-se pe invataturile din familie si comunitate.

Incepand cu anii 1600, catolicii si protestantii isi trimit misionarii sa-i converteasca pe indieni la crestinism. Cu forta si ajutorul armatei si guvernului, nici pana astazi nu au reusit pe deplin. Copiii indienilor au fost fortati sa invete in sistemul american, ceremoniile au fost interzise timp de 80 de ani. Multe se desfasurau in secret, departe de ochii guvernului

Traditiile si religiile indienilor nativ-americani

Intelepciunea spiritelor si viziunea asupra pamantului

Pieile-rosii, imagini din trecut

De cate ori reciteam cartile lui Karl May calaream cu Winnetou prin preerie, prin canioane si munti stiuti doar de mine. Dormeam in cort pe vremea aceea, iar Iltschi (Vantul) si Old Shatterhand imi erau calauze. Vedeam triburile apasilor si comansilor in razboi, celebrele Picioare Negre de care se temea si cavaleria americana. Apoi am invatat despre siouxi, despre triburile din Mexic, despre Ultimul Mohican.

Unii au dansat ca indienii cherokee sau cheyenne. Altii au vazut dr. Queen. Sau Calaretul Singuratic si Silver. Putini au auzit de indienii Creek, Crow, pueblo. Sau de Navajo. Cine nu a citit in copilarie James Fenimore Cooper? Filmele si cartile despre Vestul Salbatic au facut istorie. Indienii nord-americani au facut legenda. Ei au fost primii locuitori ai acestor pamanturi. Religia lor, desi primitiva ar putea spune unii, a imbratisat natura devenind parte din ea. Personaje celebre ca Dansul-Norilor, Pocahontas, Sitting Bull, Crazy Horse, Geronimo, batalia de pe raul Little Bighorn au facut lumea sa viseze, sa tresalte si sa se infioare.

Tribul Cherokke a apucat pe Drumul Lacrimilor, siouxii au ramas sa lupte in trei razboiae sangeroase. Dupa ce europenii le-au furat pamanturile, le-au vrut aurul. Dupa asta le-au ucis bizonii si sfarsitul a inceput. Rasa alba si-a arata iarasi setea de acaparare. Dansul Spiritelor din 1886 a fost probabil ultimul. Albii nu au mai plecat. Pieile-rosii raman in amintire.

Mitologia indienilor nativ-americani: credinte, zei, ceremonii

Mitologia indienilor nativ-americani este o parte esentiala, foarte importanta, a continentului american. Toate povestile si legendele maretei Americi se astazi se datoreaza acelor vremuri si acelor triburi.

Pionierii Americii nu ar fi ajuns astazi aici. Iar povestea lor nu ar fi fost atat de impresionanta. Cei care au traversat America, prin Sudul mocirlos, prin padurile magnifice si muntii uriasi, printre pradatori si suferind de foame, au inteles acest tinut altfel. Dar cei care au fost inaintea lor acolo, indienii, au trait pe acel pamant inca de la inceputuri.

Asadar, povestile si folclorul lui Paul Bunyan si John Henry ca mari exploratori, sotia lui Davy Crockett.Sally Ann Thunder,  Johnny Appleseed, Pecos Bill care a fost crescut de coioti si care convingea animalele sa lucreze pentru el, marele lider apas Geronimo, marinarul Old Stormalong ce s-a luptat cu krakenul, legenda frumoasei Pocahontas.

Pe langa aceste mari figuri istorice sau legendare, au aparut monstri si fiinte supranaturale. Pe unele le-au adus colonistii, altele se aflau aici de secole. Altele au fost imprumutate de la indienii nativi. Bigfoot, Diavolul din Jersey, Doamna Alba, Omul Molie, inspaimantatorulJackalope, Nain Rouge din Detroit, Wendigo in Minnesota, Chessie – un fel de monstru Loch Ness.

Mitologia americana de astazi are la baza mitologia indienilor nativ-americani. Ea a fost imprumutata, influentata, mixata si completata.

  • Mitologia indienilor nativ americani
  • Cultura si traditii la indienii nativ-americani
  • Credintele religioase si obiceiurile indienilor nativ-americani
  • Legendele indienilor nativ-americani

 

Povestile si legendele indienilor americani

Poate una dintre cele mai ciudate, misterioase si fascinante povesti ale indienilor americani este cea legata de Skinwalker – cel care isi schimba forma, cel care se metamorfozeaza, cel care isi schimba pielea.

  • Skinwalker, Schimbatorul de forma in folclorul indienilor americani
  • Ce este un Skinwalker, un Schimbator de Piele, un Metamorfic?
  • Skinwalker si credintele religioase

Samanul si credintele indienilor nativ americani

Samanismul nu este o religie specifica. Ci o invatatura bazata pe credinta ca lumea fizica poate fi adusa sub controlul omului, in persoana samanului.

Samanul are o conexiune spirituala cu animalele, cu acele creaturi supranaturale si cu elementele naturii. Samanul ii ajuta pe membrii tribului sa identifice totemele animale personale. Aceste toteme animale personale sunt ghizii ce ii insotesc in viata si cateodata apar in vise si viziuni.

Rolul samanului in cultura indienilor americani

Echipamentul samanului: tehnici de exorcizare, magie si ritualuri

Medicina si misterul din spatele samanului

Ceremoniile samanului si societatile secrete

Vindecarea spirituala si Lumea Spiritelor

Starea de Transa, Calatoria Spirituala si Viziunea

Cum te pregatesti pentru Calatoria Spirituala si pentru intalnirea Animalului Totem?

Animalele-Totem si semnificatia lor

Zeii si spiritele indienilor nord-americani

UNELANUHI este zeita indienilor cherokee. Ea este zeita soarelui. Ea a impartit timpul. Cand lumea nu avea soare, animalele au incercat sa-l readuca. Dar numai Bunica Paianjen a reusit tesand o panza de paianjen care a prins-o pe Unelanuhi, soarele. Iar oamenii au avut iar caldura.

Marea Mama a Pamantului – zeitatea indienilor americani. Ca Mare Spirit ea este in toate lucrurile, in aerul pe care il respiram. Marele Spirit este Tatal nostru, dar Pamantul este Mama noastra. Ea ne hraneste si ne da tot ce este necesar. Ea apare in toate mitologiile indienilor. Aceasta reprezentare apartine tribului Algonquin

Bizonul american – animal-totem si spirit tutelar al indienilor

Atahensic este o zeita irocheza indiana. Ea este zeita cerului ce a cazut pe Pamant la inceputul creatiei. Ea a fost tinuta pe aripile pasarilor. Dupa caderea ei a dat nastere Mamei Pamant. Zeita Atahensic este asociata casatoriei, nasterii, femininului. Din corpul ei a crescut porumbul ca dar pentru omenire.

Selu, zeita recoltei la indienii nativ-americani. Selu este zeita vremii si cresterii. Simbolul ei este porumbul. Ea si-a daruit insasi inima sa poporului. Din ea a crescut porumbul ca ei sa nu moara niciodata de foame. Pana in ziua de astazi, indienii o venereaza, iar spiritul ei ii invata cum sa fie in comuniune cu natura.

Fecioara Fluture este una dintre cele mai frumoase zeite ale indienilor nativ americani. Iar povestea ei apartine indienilor Hopi. Ea este stapana primaverii, a reinnoirii si a fluturilor. Fecioara Fluture ajuta marile schimbari ale vietii.

Coiotul – animalul zeu al indienilor americani. Animal-totem, mare spirit, zeul trickster al indienilor nativ-americani.
Coiotul este un pirit ludic. El reprezinta ghidusia, joaca, umorul, uneori sarcasmul. Coiotul simbolizeaza dualitatea si abilitatea de a intrezari ambele aspecte ale lucrurilor.

Coiotul ca zeu este asemuit cu Loki tricksterul din mitologia nordica, dar si cu Prometeu. El a furat focul si l-a daruit oamenilor. El isi creaza propria lume si spune prima minciuna in mit.
In mitologia indienilor Crow, Batranul Coiot Intelept este chiar creatorul. El apare ca figura centrala si la indieni apasi si navajo.

Cu mult timp in urma, coiotii erau animale diurne, insa datorita interferentelor cu oamenii au devenit nocturni. Coiotii nu sunt foarte des vazuti, insa pot fi auziti foarte usor. In general, coiotii pot fi auziti la apusul soarelui si noaptea, foarte rar se aude un coiot in timpul zilei.

Reprezentare a Marelui Spirit – Manitou – zeitatea suprema a indienilor americani.

Marea Roata a vracilor indieni. Samanul si credintele indienilor nativ americani
Samanismul nu este o religie specifica. Ci o invatatura bazata pe credinta ca lumea fizica poate fi adusa sub controlul omului, in persoana samanului.

Samanul are o conexiune spirituala cu animalele, cu acele creaturi supranaturale si cu elementele naturii. Samanul ii ajuta pe membrii tribului sa identifice totemele animale personale. Aceste toteme animale personale sunt ghizii ce ii insotesc in viata si cateodata apar in vise si viziuni.

Aceste toteme animale apar in Calatoria Spirituala pe care orice indian trebuie sa o faca. Samanismul este amestecat cu alte credinte din animism, totemism, fetisism. Dar aceste credinte, ca un intreg, au intense conotatii religioase.

Rolul samanului la indienii nativ americani
Samanul foloseste cuvinte secrete, obiecte si ritualuri pentru a proteja oamenii de spiritele rele. Rolul sau este de a se opune spiritelor rele si de a fi gardianul oamenilor obisnuiti.

Wohpe sau Femeia Alba Bizon este o zeitate importanta la indieni. Temele ei sunt dorintele, pacea, frumusetea, placerea, ciclurile, timpul si meditatia.
Simbolurile ei sunt stelele cazatoare, iarba dulce si pipele.

Ea este o zeita a indienilor Lakota si numele ei inseamna “meteor”.
Povestile indiene ne spun ca ea masoara timpul si anotimpurile ca oamenii sa stie cand au loc riturile sacre.
Cand un meteor cade pe pamant este chiar Wohpe.

Femeia-Urs. La tribul Blackfoot (picioare negre), Femeia-Urs este protectoarea copiilor pamantului.

Wendigo este o creatura supranaturala a folclorului indian. O fiinta de cosmar ce ne avertizeaza in privinta ororilor canibalismului

Oniala, zeita irocheza.Temele principale ale zeitei Oniala sunt recreerea si fair-play-ul.
Simbolurile ei sunt florile primavaratice si zapada.

Oniala intruchipeaza tot ce inseamna a fi un bun camarad.

Potrivit legendei irocheze, ea a venit sa locuiasca cu tribul irochez. Dar barbatii au gasit frumusetea ei prea atragatoare si si-au parasit familiile. Vazand-o, ei au ramas fermecati. Cand a aflat, Oniala a parasit pamantul.

Femeia-Caprioara.Femeia-Caprioara este o schimbatoare de forma in mitologia indienilor nativ-americani.

Ea este spiritul protector al femeilor si copiilor.

Ca si zeitele din Grecia si Roma antica ea isi foloseste puterile de transformare pentru a cauta razbunare.

Albumul Facebook aici.

Galeria Pinterest aici.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,630 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Saptamana Mitologiei Indienilor Americani”

  1. Pingback: Ce este Ziua Recunostintei? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.