Tot vorbind despre mitologie, am fost intrebati care sunt cele mai bune cantece cu referinte mitologice. Dupa cum stiti, exista multe melodii care au fost inspirate de mitologie. De la melodic death metal, epic metal si viking metal care au ridicat mitologia ca inspiratie la rang de arta, pana la jazz si muzica clasica.
Moonspell – Ataegina
Cand vorbim de formatii portugheze ne vine in minte Moonspell. Formati in 1992, membrii trupei au scos “Under the Moonspell” in 1994. In 1995 apare Wolfheart. Au devenit una dintre cele mai recunoscute formatii de metal din Portugalia. Va recomandam Ataegina pentru influenta pe care o are. Si pentru inspiratia din mitologia lusitana.
Alaturi de Metallica si Iron Maiden, sunt prima formatie de metal care a reusit sa urce in topurile portugheze dupa lansarea albumului.
Cream – Tales of Brave Ulysses
Inspirata chiar de Odiseea lui Homer, Tales of Brave Ulysses are versurile lui Martin Sharp si muzica lui Eric Clapton. Avem referinte chiar si la sirene aici. Este expusa mitologia greaca si epopeea lui Ulise.
Tiamat – Gaia
Alta formatie de gotic metal, de data aceasta din Suedia, Tiamat si “Gaia”. Inregistrata in 1994 pe albumul “Wildhoney“. In mitologia greaca, Gaia era mama pamantului si a fiintelor. Este prima Zeita Mama, creatoare a vietii si a Universului. Zeii, titanii si gigantii sunt nascuti din ea.
Black Sabbath – The Battle of Tyr / Odin’s Court / Valhalla
Daca vorbim de zei, trebuie sa vorbim si de Black Sabbath. E vorba de era Tony Martin si The Battle of Tyr. in mitologia nordica, Tyr este fiul lui Odin, zeul luptei si a gloriei eroice.
Therion – In the Desert of Set
Therion urca in acest clasament “mitologic”. Este una dintre marile formatii ale caror cantece sunt pline de referinte mitologice. In mitologia antica egipteana, Set este zeul desertului, furtunilor, dezordinii, violentei si strainilor.
Anthrax – Medusa
Versuri de Jon Zazula, “Medusa” este dedicata monstrului mitologic din mitologia greaca. Privirea ei te poate transforma in piatra. Ea este infatisata ca o femeie hidoasa cu serpi in par. Medusa este ucisa de eroul Perseu cu ajutorul zeului Hermes si al Atenei. Capul ei va deveni egida zeitei Atena. Medusa va da nastere gigantului Chrysaor ?i calul înaripat Pegas, rezulta?i în urma unirii sale cu Poseidon.
In 1940 se publica Lucrarea lui Sigmund Freud, Das Medusenhaupt (Capul Medusei). In viziunea sa, Medusa este o amuleta ce asociaza actul castrarii – identificata in mintea copilului cu descoperirea sexualitatii materne – si refularea ei.
In Flames – Jotun
Gigantii sau Jötunii sunt creaturi fantastice din mitologia nordica.
Gigantii apar in multe scrieri mitologice in culturile diverselor popoare. La nordici, motivul gigantilor depaseste orice inchipuire. Deasemenea, populatiile nordice credeau intr-un taram al gigantilor numit Jötunheimr.
Jötunheimr este un loc intunecat, inconjurat de paduri intunecate si piscuri muntoase uriase. Chiar si cei mai curajosi zei nordici se tem sa paseasca pe aceste meleaguri.
Jötunheimr era locul de bastina al gigantilor (Jötnar in limba nordicilor). Acest taram era unul dintre cele noua existente in cosmologia nordica. Era cunoscut si sub numele de Utgard ce inseamna “Dincolo de Gard” (poate se refera la “imprejmuire”, taramurile cunoscute oamenilor).
Printre cei mai celebri uriasi se numara: Ymir, Loki, Gerd, Gymir, Angerbrode, Farbauti si altii. Ei sunt dusmanii zeilor Aesir si Vanir.
Burzum – Dauði Baldrs
Intregul album ‘Dauði Baldrs‘ este un concept ce spune povestea din mitologia nordica despre moartea unui zeu. Acest zeu este Baldr, iar moartea lui declanseaza sfarsitul lumii, Ragnarok.
Conceptul legat de “soarta” sau “destin” domina mitologia nordica si lumea lor in general. Soarta era un fapt al vietii, ceva nu putea fi schimbat sau evitat. Asadar, daca sfarsitul va veni, el nu va trebui intampinat cu frica. Moartea, sfarsitul, trebuie intampinate cu bravura si curaj. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este unul dintre cele mai dramatice evenimente.
Acest concept culmineaza in Ragnarok – “intunericul zeilor”, distrugerea iminenta a lumii, a carei inevitabilitate nu poate fi ocolita.
Ragnarok, “organizarea puterilor destinului” este apocalipsa. Zeii, protectorii umanitatii, stiau de Ragnarok si se pregateau pentru el zilnic. Declansarea lui nu putea fi intarziata. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este inevitabil.
Blind Guardian – Valhalla
De pe albumul “Follow the Blind” vine “Valhalla”. Este vorba despre locul unde Odin si Valkiriile traiesc si aduc sufletele razboincilor cazuti in lupte.
Mai cititi si despre:
- Zeii din mitologia nordica
- Taramul gigantilor in mitologia nordica
- Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica
- Nornele, creatoarele Destinului in mitologia nordica
The Sword – Freya
In mitologia nordica, Freyja este nepoata lui Odin si zeita iubirii si fertilitatii. Ea se poate transforma in soim si merge intr-un car tras de doua pisici. Jumatate din eroii cazuti in lupte merg in sala Folkvangar ce ii apartine Freyei. Cealalta jumatate merg la Odin in Valhalla.
Richard Wagner – Der Ring des Nibelungen
Inelul Nibelungilor este opera lui Richard Wagner. Patru ore de drama muzicala epica bazata in principal pe caracterele din saga nordica si pe “Nibelungenlied”, un poem epic din Evul Mediu. Este vorba de Siegfried, distrugatorul balaurului. Din aceasta opera se remarca tema “The Ride of the Valkyries” ca cea mai recunoscuta piesa.
Symphony X – The Odyssey
La fel de epica ca si odiseea lui Homer, varianta Simfoniei X este una de metal.
A Perfect Circle – Orestes
In mitologia greaca, Oreste este fiul lui Clytemnestra si Agamemnon. El este subiectul mai multor opere antice grecesti si mituri legate de nebunia sa si de purificare.
Dupa razboiul troian, tatal lui Oreste se intoarce acasa si este ucis de iubitul sotiei sale. Oreste nu poate impiedica asta fiind plecat. Va petrece cativa ani departe de acasa rupt intre decizia de a se intoarce sa faca dreptate si a-si razbuna tatal. Isi ucide mama si iubitul in cele din urma.
Led Zeppelin – Achilles Last Stand
Nu puteau sa lipseasca veteranii. Scrisa in timpul recuperarii lui Robert Plant dupa un accident, Achilles Last Stand este un cantec nemuritor.
Amon Amarth – Twilight of the Thunder God
Este vorba despre batalia finala, Chiar Ragnarak, sfarsitul lumii in mitologia nordica. In aceasta batalie, Thor se va lupta cu imensul sarpe Jormungandr. Thor va infrange sarpele, dar va muri ucis de otrava lui.
Iron Maiden – Flight of Icarus
Zborul lui Icar este o piesa bazata pe legenda lui Icarus, fiul lui Dedalus. Insa de data aceasta, Bruce Dickinson a modificat povestea intr-o alegorie a rebeliunii tinerilor impotriva autoritatii adultilor.
Dedalus va construi in inchisoare regelui Minos aripi pentru fiul sau. Acestea sunt inspirate de pasari. Ele vor fi construite din pene de pasari si ceara. Dedalus il va avertiza pe fiul sau, Icarus, sa nu se avante prea sus pentru ca soarele ii va topi aripile. Insa fiul sau va muri si se prabusi in mare.
De atunci, Icarus si tatal sau vor deveni un mit. Mitul omenirii despre zbor.
Aveti un clasament personal sau vreo recomandare pentru noi?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5