Lideri militari care au schimbat istoria din umbra

Mitologia greaca si zeii Greciei antice

Vechii greci spuneau povesti grozave despre zeii lor. Aceste povesti se numeau mituri sau povesti despre zei. Acestea sunt spuse chiar si astazi. Lumea magica a Greciei antice era plina de creaturi supranaturale, de zei atotputernici ce ii puteau rani sau pedepsi pe oameni. Multe dintre aceste mituri se bazau pe faptul ca zeii, la fel ca si oamenii, pot fi si ei pedepsiti sau recompensati.

 

MITOLOGIA GREACA SI ZEII GRECIEI ANTICE

CEI 12 OLIMPIENI SAU CONSILIUL CELOR 12 ZEI

Vechea lume greaca era invaluita de misticism. Iar aceasta lume era condusa de o mana de fiinte atotputernice numiti Olimpieni, zeii Olimpului. Cand lumea trebuia pusa la cale, Consiliul celor 12 Zei era adunat pe Muntele Olimp. In timp cei ii puteai gasi pe zei aici, Hades isi avea lacasul in Lumea de Jos, iar Poseidon prefera marea.

Hestia era zeita inimilor si a caminului. Demult si ea traia cu zeii, insa certurile lor au facut-o sa paraseasca lacasul zeilor. Si-a cedat tronul lui Dionysus, zeul vinului. Afrodita facea si ea parte din consiliu. Sotul acesteia, Hefaistos, construise toate casele zeilor din Olimp. Dar nu facea parte din marele consiliu al zeilor. Dar daca vei vizita faimosul templu Parthenon din Atena, Grecia, ii vei vedea statuia alaturi de cei 12 Olimpieni. Hades nu apare aici, dar Hefaistos este prezent.

 

Multe mituri au fost repovestite la nesfarsit. Iar variantele difera. Iata cei 12 Olimpieni potrivit celor mai multe surse:

  1. Zeus
  2. Hera
  3. Poseidon
  4. Demeter
  5. Athena – Atena
  6. Ares
  7. Apollo
  8. Artemis
  9. Hermes
  10. Aphrodite – Afrodita
  11. Hestia, ce si-a lasat locul lui Dionysus
  12. Hades, alteori inlocuit deHephaestus – Hefaistos

Istoria antica are multe razboaie de memorat, ruine si arheologie. Insa cand ii vei pomeni cuiva despre mituri va fi incantat. Aceste povesti sunt colorate, alegorice, pline de invataminte morale. Adevarate puzzle-uri ale mintilor antice, unelte pentru a-si forma si educa copiii. Aceste mituri contin adevaruri umane fundamentale si bazele culturii noastre.

Povestile zeilor Greciei antice au devenit foarte populare in cultura vestului. Personajele zeilor au fost demult popularizate. Dramaturgii Greciei antice, apoi Homer si Hesiod. Mai spre zilele noastre, au aparut filme cu zeii mitologiei grecesti, benzi desenate si jocuri. Insa ce face deosebiti acesti zei? Zeii greci seamana foarte mult cu oamenii. Atat ca forma, dar si ca emotii si sentimente. Cu totii ne amintim Legendele Olimpului – cum Tezeu a invins Minotaurul, cum Orfeu a incercat sa-si salveze iubita din Infern si multe altele.

 

ZEUS, REGELE ZEILOR

Zeus era tatal zeilor si regele acestora, cel mai puternic dintre zei. Zeus manuia fulgerul si nu-i era frica de nimeni. Poate doar de sotia sa, Hera. Zeus este regele universului castigat de la titani. Zeus a castigat imperiul cerurilor si a condus dupa ce Kronos a fost ucis. Este casatorit cu Hera dar este cunoscut pentru numeroasele sale aventuri extraconjugale. Are multi copii, semizei, din aceste relatii. El este responsabil cu ordinea universala, baza taramurilor. El conduce schimbarea anotimpurilor si alternanta zi-noapte. Autoritatea sa este absoluta. Este un zeu cu temperament si usor de provocat.

HERA, ZEITA IUBIRII SI A CERURILOR

Hera era sotia si sora lui Zeus, regina zeilor. Hera era zeita casatoriei, copiilor si a casei. Deasemenea, Hera apare in mituri foarte geloasa si malefica. Era si normal, la cat de mult o insela sotul.

 

POSEIDON, REGELE MARILOR

Poseidon este stapanitorul marilor si intinderilor de apa. Este fratele lui Zeus, alaturi de Hades. Poseidon era foarte puternic. Putea ridica insule din adancuri sau scufunda corabii. Grecii erau inspaimantati de forta lui, in special cei care locuiau pe coasta. Mitul lui Perseu si Andromeda este legat de maretul Poseidon. Lui Poseidon i-a revenit taramul marilor. Alaturi de sotia sa, Amphitrite, conducea un grup de zei minori. Acestia ii includeau pe Triton si Nereidele. Era venerat de marinari si calatorii pe mare. Istoricii il observa ca pe mare zeu in multe orase antice grecesti. El este al doilea ca putere dupa Zeus. Poseidon cara un trident ce cauzeaza cutremure masive. In cele din urma s-a indragostit de Demeter. Daca voia sa-i castige inima zeita i-a cerut sa creeze cea mai minunata creatura. Dupa mai multe incercari, Poseidon a creat calul.

 

HADES, ZEUL LUMII DE DINCOLO

Hades, al treilea frate domnea in lumea de apoi. El locuieste in lumea de dedesubt si este stapanul mortilor. Imparatia mortilor nu-i pentru oricine. Iar un astfel de taram ar transforma pe oricine. Astfel ca Hades nu apare prea mult in miturile grecesti. Dar multi greci credeau in el. Ei credeau ca este personificarea mortii insasi si ii faceau ofrande. Dar imaginea sa negativa nu era pe de-a dreptul intreaga. Contrar credintei, Hades nu era responsabil cu rascumpararea sufletelor. Cei trei semizei Minos, Aiakos si Rhadamanthys erau responsabili cu judecata. Era si destul de cinstit daca stam sa ne gandim ca l-a lasat pe Hercule sa duca cu el Cerberul intr-una din muncile sale. Insa a inselat-o pe Persefona sa ramana cu el in lumea de apoi. Probabil se simtea singur si neconsolat.

 

ARES, ZEUL RAZBOIULUI

Ares este fiul lui Zeus, zeu al razboiului. Inalt si aratos, dar crud si vanituos. Ares reprezenta violenta si haosul razboiului. El astepta nerabdator razboiul si nu lupta de partea justitiei. Actele sale de imprudenta il fac urat de zei si mai ales de parintii sai, Zeus si Hera, care o preferau pe Atena. Deasemenea, Ares nu era iubit prea mult nici de oameni.

 

HERMES, REGELE HOTILOR

Hermes era tot fiul lui Zeus si mesagerul zeilor. Functia de mesager al zeilor ii permitea lui Hades sa calatoreasca pe toate taramurile. Ceilalti zei aveau incredere deplina in el. Dar si oamenii caci el este zeul calatorilor. Hermes apare uneori ca un tanar atletic, alteori ca mosneag. Era celebru pentru indrazneala si viclenia sa. Calatorea rapid intre cele trei lumi: cerul, apele si lumea de dincolo. Pare a semana foarte mult cu zeul trickster Loki din mitologia nordica. Face mult farse zeilor inca de mic copil. Asa va deveni zeul hotilor si vicleniilor.

 

APOLLO, ZEUL SOARELUI

Apollo era maretul fiu al lui Zeus, zeul soarelui, luminii si muzicii. Apollo este zeul cu multe fete. El a fost nascut de Leto in Delos. Si i-a ajutat mult pe locuitorii sai. Relatia mamei sale cu Zeus a atras mania Herei. Multe dintre fetele sale sunt adesea opuse. Uneori este zeul serenitatii si muzicii, descris cu o lira. Era deasemenea si un arcas neintrecut descris cu arcul sau de argint. Apare si ca zeu al vindecarii si medicinii, insa poate distruge cu arcul si sagetile sale cand era maniat. El isi inhama cei patru cai la car si tragea soarele in fiecare zi, aducand lumii viata si lumina. Apollo este si un zeu al profetiei, maretul sau templu de la Delphi si oracolul sau fiind celebre in lumea antica.

 

ARTEMIS, ZEITA VANATORII

Artemis este fiica lui Zeus, sora geamana a lui Apollo. Artemis este zeita vanatorii.

 

ATENA, ZEITA INTELEPCIUNII

Atena este zeita intelepciunii. Un mare mit povesteste intrecerea Atenei cu unchiul ei, Poseidon pentru orasul Atena. Poseidon le-a daruit oamenilor armasarul-minune, Pegas. Insa Atena le-a castigat inima daruindu-le maslinul. Acesta va deveni si simbolul orasului alaturi de protectoarea sa, zeita Atena.

 

HESTIA, ZEITA CAMINULUI

Hestia era zeita inimilor si a caminului, sora Herei. Exista foarte putine mituri in privinta Hestiei. Dar aceasta era probabil unul dintre zeii vechi, cea mai importanta zeita a femeilor din Grecia antica.

 

DEMETER, ZEITA RECOLTELOR

Demeter era zeita recoltelor, sora Herei. Persefona era fiica lui Demeter, viitoarea sotie a lui Hades.

 

DIONYSOS, ZEUL VINULUI

Dionysos era zeul vinului si civilizatiei, legii si calmului. Dionysos era zeul festivitatilor, placerii si vinului. Deasemenea, era si un zeu foarte popular printre zei si oameni deopotriva. Este singurul zeu ce a avut un parinte muritor. Mama sa, Semele si atotputernicul Zeus. A fost adus sub protectia nimfelor muntilor pentru ca furia Herei asupra ibovnicelor tatalui sau devenise feroce. Dionysos si-a construit incet un cult, adoratori si aventurieri acompaniindu-i ratacirile si calatoriile in jurul lumii. El era mult mai prezent printre oameni decat oricare alt zeu. Asta l-a facut un zeu foarte indragit – petrecea cu oamenii, bea si traia in randul lor, traindu-si viata si bucurandu-se. Apoi s-a indragostit iremediabil de Ariadna, abandonata de Tezeu dupa ce il salvase de Minotaur. O gaseste pe Ariadna pe insula Naxos. Grecii il venerau in multe festivaluri. Si, in multe locuri din Grecia antica, era mai popular chiar decat Zeus.

 

AFRODITA, ZEITA FRUMUSETII

afrodita

Afrodita era zeita frumusetii si iubirii. Ea este descrisa ca cea mai frumoasa femeie nascuta din spuma marii. Fiul ei, Eros, este responsabil de indragostiti.

 

HEFAISTOS, ZEUL FOCULUI

Hefaistos, zeul mestesugarilor si sotul Afroditei. Hefaistos este fiul lui Zeus si Hera. Zeu al focului si forjei. Cea mai mare creatie a sa va fi cutia Pandorei. Hefaistos este si zeul-schiop, singurul zeu cu o deficienta din mitologia greaca. El faureste armele zeilor, dar si pe acelea din razboiul troian.

Acesti zei au pus fundatiile miturilor. Ei au avut impact asupra civilizatiei grecesti, dar si asupra vestului in general. Mitologia greaca continua sa fie un imbold pentru creatie, o sursa de inspiratie.

 

ZEII SI ZEITELE GRECIEI ANTICE

Mitologia greaca spune povesti despre zeii nemuritori ai Greciei antice. Zei, semizei, monstri si alte creaturi mitice, eroi extraordinari si oameni obisnuiti.

Foarte multi dintre zei, mai ales cei 12 Olimpieni, aveau nume diferite. Pentru functiile pe care le serveau.

CUM S-A NASCUT MITOLOGIA GREACA?

La inceputuri a fost doar Haosul si nimic altceva. Haosul nu era un zeu, ci mai degraba o forta, un element, nascuta din sine si compusa din sine. Exista inca de la inceputurile universului.

Din acest haos primordial au iesit alte elemente sau principii precum Dragostea, Pamantul si Cerul. Apoi, o alta generatie. Titanii.

 

CUM AU APARUT TITANII IN MITOLOGIA GREACA?

Urmatoarele generatii din mitologia greaca vor fi mult mai asemanatoare oamenilor. Titanii erau copiii zeitei Gaia, Pamantul, si Uranos, Cerul.

Zeii si zeitele din Olimp erau copiii Titanilor nascuti mai tarziu, adica nepotii Pamantului si Cerului.

Titanii si Olimpienii vor ajunge la conflict. Acest razboi va fi numit Titanomahia. Batalia a fost castigata de Olimpieni, dar titanii si-au lasat urma in istorie: gigantul care tine lumea pe umeri, Atlas.

 

ORIGINEA ZEILOR GRECI

Gaia si Uranus, Pamantul si Cerul, erau considerate forte ale elementelor. Ei au produs numerosi urmasi: monstri cu 100 de brate, ciclopi cu un singur ochi si Titanii. Pamantul era foarte trist pentru ca Cerul nu dorea sa-si lase copiii sa vada lumina zilei. Asa ca a facut o secera pe care fiul ei, Cronus a folosit-o pentru a desparti cerul de pamant.

Asa a fost taiat organul masculin. Din aceasta spuma a iesit zeita iubirii, Afrodita. Din sangele Cerului au iesit spiritele Razbunarii – Furiile.

 

CUM S-A NASCUT OMUL IN MITOLOGIA GREACA?

Exista povesti opuse despre inceputul oamenilor in mitologia Greciei antice. Poetul grec din secolul al VIII-lea i. Hr., Hesiod, vorbeste despre mitul creatiei. Acest mit se numeste Cele Cinci Varste ale Omului. Este vorba despre Cinci Ere. Descrie cum oamenii se indeparteaza de o stare ideala asemanatoare paradisului. Omenirea a fost creata si distrusa in mod repetat in timpurile mitologice

Unele dintre orasele-stat grecesti aveau propriile povesti despre originea lor si miturile creatiei. Femeile din Atena, spre exemplu, erau descendentele Pandorei.

 

POTOPUL, FOCUL, PROMETEU SI PANDORA

Miturile potopului sunt universale. Grecii aveau propria versiune a potopului. Este vorba titanilor Deucalion si Pyrrha care seamana cu mitul lui Noe din Vechiul Testament.

In mitologia greaca, titanul Prometeu va fura focul si il va darui omenirii. Rezultatul a fost furia lui Zeus. Prometeu a fost inlantuit de o stanca si torturat pentru eternitate. Pentru a pedepsi si umanitatea, Zeus a trimis toate relele lumii sub forma cutiei Pandorei.

 

RAZBOIUL TROIAN SI HOMER

Razboiul troian ne ofera fondul pentru cele mai multe din mituri grecesti si romane. Cele mai multe informatii ne vin de la poetul grec Homer. Homer a fost unul dintre cei mai importanti poeti greci. El este creditat cu scrierea Iliadei, povestea razboiului troian, si a Odiseei, povestea lui Ulise.

Iliada si Odiseea lui Homer joaca un rol fundamental in mitologia Greciei si Romei antice.

Razboiul troian a inceput cand printul Troiei, Paris, a castigat o cursa si i-a inmanat Afroditei premiul, Marul Discordiei. Cu aceasta actiune, el le-a nemultumit pe celelalte zeite, si a inceput o serie de evenimente ce a dus la distrugerea Troiei. Iar asta a dus la fuga lui Enea si intemeierea Romei.

De partea grecilor, razboiul troian a dus la distrugerea casei Atreus. Crime oribile, Agamemnon si Oreste. Toate aceste relatari apar in miturile grecesti.

Desi venerarea zeilor era comuna acum mii de ani, fascinatia asupra mitologiei grecesti este inca populara in cultura noastra de astazi. In Grecia antica, zeii erau responsabili pentru crearea si conducerea lumii,

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 68,034 times, 5 visits today)

21 thoughts on “Mitologia greaca si zeii Greciei antice”

  1. Pingback: Mituri si legende despre anotimpuri si lunile anului | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mitologia constelatiilor, cine a denumit stelele si influenta miturilor asupra astrologiei si horoscopului | Mythologica.ro

  3. Pingback: Cine este Ganymede in mitologia greaca? | Mythologica.ro

  4. Pingback: Cine este Tantalus in mitologia greaca? | Mythologica.ro

  5. Pingback: Top 6 insule grecesti si mitologia lor | Mythologica.ro

  6. Pingback: Top 10 mituri din Platon | Mythologica.ro

  7. Pingback: Poseidon, zeul marii in mitologia greaca | Mythologica.ro

  8. Pingback: Copiii lui Hades: Eriniile, Furiile, Geniile Infernului | Mythologica.ro

  9. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

  10. Pingback: Ares, zeul razboiului si zeul Marte din Roma antica | Mythologica.ro

  11. Pingback: Kratos, zeul fortei divine in God of War | Mythologica.ro

  12. Pingback: Hellboy, baiatul din iad | Mythologica.ro

  13. Pingback: Hellboy, baiatul din iad, mitologie si folclor | Mythologica.ro

  14. Pingback: Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.