Cine este Tantalus in mitologia greaca?

Tantal a fost regele regatului Frigia, vechea regiune de la capatul vestic al platoului anatolian (adica Turcia de astazi). El era fiul lui Zeus si al nimfei Plouto (Pluto). A devenit cunoscut nu pentru domnia sa lunga sau vitejia sa extraordinara. Nici pentru vreuna din abilitatile sale, ci pentru greseala extraordinara pe care a facut-o si consecintele acesteia Pur si simplu, a crezut ca ar putea sa ii pacaleasca pe zei. Au mai incercat si altii, dar el a devenit “etalonul”.

De vreme ce era oaspete, primit la masa preaputernicului sau tata, Zeus, Tantalus a ajuns în adâncul Lumii de Jos – Infernul – cu o pedeapsa care se potrivea celor mai rai infractori. El a fost condamnat la eternitate în Tartarus (cel mai oribil iad) stând în apa pâna la barbie, cu ramuri de fructe întotdeauna la indemana, chiar deasupra gurii sale. Imediat cum incerca sa bea din apa sau sa manance din fructe acestea nu il lasau. Tantalus a fost blestemat cu cea mai cruda soarta: aceea de a fi “tantalizat” pentru totdeauna.

 

Istoria si mitul lui Tantal: chinurile lui Tantal

Ca fiu favorit al lui Zeus, Tantalus a fost adesea invitat la masa tatalui sau pe Muntele Olimp.  In timpul meselor cu nectar si ambrozie (servite de Hebe, fiica lui Hera, sau de Ganymede, amantul lui Zeus, erau facute diverse confidente intre zei. Confidente si secrete pe care Tantal trebuia sa nu le discute cu vreun alt muritor de rand.

Tantalus a fost mereu infumurat si credea ca soarta sa era chiar mai buna decat a zeilor.

Dar, Tantal era om pana la urma. Incercand sa-si impresioneze prientenii muritori, nevrednicul Tantalus a profitat de increderea acordata de zei si i-a inselat. Tantalus a furat nectar si ambrozie de la masa zeilor de pe Muntele Olimp, mancarea si bautura care ii facea nemuritori. Le-a dus aceste daruri divine prietenilor sai si a clevetit cu ei impotriva zeilor tradandu-le secretele cele mai ascunse.

Mai mult de atat, a incercat chiar sa-si insele tatal atotcunoscator. Tantalus a ravnit la unul dintre obiectele cele mai indragite ale lui Zeus. Anume, un caine cu totul si cu totul de aur, construit de Hefaistos, zeul mestesugarilor, si primit de Zeus ca dar.

Cainele daruit de zeul-fierar il protejase pe Zeus in copilarie si avea locul lui de cinste in templul lui Zeus din Creta, acolo unde se nascuse.

Pandareus, un prieten al lui Tantalus si regele Efesului, a furat cainele si l-a ascuns la Tantalus. Cand Pandareus s-a intors dupa caine, Tantalus i-a spus ca nu stie nimic despre caine. Pentru faradelegea sa odioasa, Pandareus a fost transformat in piatra.

Desi zeii erau tulburati de deciziile lui Tantalus tot credeau ca va reveni pe calea cea buna. Dar regele fara scrupule avea sa-si aduca singur pieirea.

Tantalus i-a invitat pe zeii olimpieni la o mare masa de sarbatoaer. Insa la masa l-a servit chiar pe fiul sau, Pelops. Il ucisese cu sange rece, il taiase in bucati si il prajise. Zeii insa au inteles despre ce este vorba si au refuzat sa manance. Sa ne aduce aminte si de Lykaon care a incercat acelasi lucru si a fost transformat de Zeus in lup.

Doar zeita Demetra, zeita holdelor si agriculturii, a mancat umarul lui Pelops pentru ca era distrasa de rapirea fiicei sale Persefona – mitul lui Hades si Persefona.

Zeii vor pune bucatile lui Pelops la fiert intr-un cazan magic. Persefona ii va inlocui umarul cu fildes si zeii il vor reinvia pe Pelops.

Dar odiosul Tantalus nu va mai fi tolerat. Zeus il va ucide si ii va distruge regatul din Frigia. Si va fi aruncat in Tartarus pentru eternitate.

Unii cred ca Tantalus si-a oferit fiul ca ofranda pentru ca zeii sa il ierte pentru faptele sale. Alte variante ne arata ca el era atat de increzut incat a vrut sa vada daca zeii chiar stiu totul.

El va fi ispitit etern cu mancarea si apa, dar nu va putea sa-si potoleasca foamea sau setea. Cand isi va apleca barbia sa bea, apa va scadea. Cand se va inalta sa atinga ramurile cu fructe, acestea vor fi indepartate de adierea vantului. Si, ca lucrurile sa fie mult mai rele, o stanca este mereu gata sa i se pravaleasca in cap. Atat de cumplita a fost crima sa.

Alta varianta ne descrie supliciul prin  condamnarea de a ramane pentru totdeauna suspendat in gol, legat de maini si atarnat de o stanca, iar deasupra capului era o piatra imensa fierbinte care sta sa cada in orice clipa.

 

Familia si blestemul lui Tantalus

Regele Tanalus al Frigiei a fost casatorit cu o nimfa, fiica lui Atlas, titanul care tinea cerul pe umeri. Impreuna au avut doi fii: Pelops si Broteas. Dar si o fiica numita Niobe. Toti trei au fost blestemati in urma faptei tatalui lor.

Pelops a fost rapit de Poseidon mai tarziu si dus pe Muntele Olimp. Aici a devenit amantul si ucenicul lui Poseidon. El a invatat sa conduca carul zeilor si s-a casatorit cu Hippodamia. Au avut multi copii, dar cel mai important este Atreus.

Asa se naste dinastia Atrizilor – fiii lui Atreus – Agamemnon (ce devine regele Micenei) ?i Menelau, s-au casatorit cu Clitemnestra ?i Elena, singurele fete ale regelui Spartei, Tindar. Agamemnon si Menelau vor stapani intregul Peloponez. Tot ei vor incepe si marele razboi troian, cand Elena este rapita de fiul regelui Priam din Troia, Paris. Si aici apare Homer care ne povesteste in Iliada intregul razboi troian: Ahile, Ajax, Ulise si multi altii.

Broteas a insultat-o pe zeita Artemis a vanatorii si a refuzat sa o onoreze. Artemis l-a pedepsit si l-a facut sa innebuneasca aruncandu-se in foc pentru ca el credea ca nu va arde.

 

Niobe s-a casatorit cu Amphion, regele Tebei si a avut 12 copii. Niobe era atat de mandra incat s-a laudat cu minunile ei de copii titanei Leto, care avea doar doi copii. Insa acesti copii erau zeii Apollo si Artemis. Si Leto si-a chemat copiii divini care i-au ucis pe cei 12 copii ai reginei Niobe. Regina a fost atat de trista incat a plans pana s-a transformat in piatra. Aceasta statuie se afla si astazi pe Muntele Sisif din Turcia.

 

Asa a ramas in amintire si a intrat in legenda Tantalus. Doar cu aceasta tortura eterna si blestemul adus copiilor sai. Din acest mit am imprumutat expresia “chinurile lui Tantal” adica “tortura infernala”.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,939 times, 1 visits today)

1 thought on “Cine este Tantalus in mitologia greaca?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.