Invierea lui Iisus si Pastele adevar si legenda

Invierea lui Iisus si Pastele: adevar sau legenda?

Se pare ca aceasta inviere, chiar daca a fost istorica si autentica, a fost una in spirit, una profund simbolica si ritualica. Probabil la acea vreme apostolii (ca niste adevarati ucenici initiati) au inteles perfect! Sensul a fost pervertit de Petru si mai tarziu de noua Biserica organizata de el (putinele documente ale epocii concordate cu cele scrise de gnostici si esenieni) atesta diferenta flagranta dintre principiile unei biserici pamantesti si regatul absolut neomenesc dincolo de moarte propovaduit de Initiat. Petru a mistificat eronat aceasta moarte profitand de pe urma ei. In sens psihologic, fundamental mitic – Isus trebuia sa moara pentru a demonstra perisabilitatea acestei lumi indoielnice. Invatatura lui este mult mai profunda decat s-ar putea crede.

 

Ce este Invierea lui Hristos?

Intelegem cele aduse de Iisus in discutie ca un prag filozofic sau mai degraba psihologic peste care ucenicii sai trebuiau sa treaca. Botezul apei, Cina cea de taina, Schimbarea la fata sunt evenimente profund mitice, arhaizante, care au rolul de a invia trecutul, de a ne trimite cu mintea la Simbol.

Asta se dorea moartea si invierea lui – adevaratul Simbol. Probabil, influentat de legile lui Moise, traditia ebraica, poate si cunostinte mai mult sau mai putin ezoterice babiloniene, Isus a incercat o reconciliere a materiei in spirit. A promis o noua lume si o noua umanitate, dar in Spirit. Cei care asteapta Judecata de Apoi pot astepta la fel de bine sa castige la loto. Problema e gresit interpretata, vizualizata si mai ales redusa in imperfectiunea ei.

Invierea lui Iisus si Pastele adevar si legenda

Cititi si despre:

Pastele reprezinta prin excelenta Sarbatoarea crestinatatii. Dar ce inseamna ea mai precis? Ce se ascunde in spatele acesteia? Care sunt miturile,legendele,simbolurile si semnificatiile ei? Pentru ce folosim ouale rosii? Unde si cum s-a intersectat iepurasul (simbol pagan) cu traditia crestina. Ce este adevarat si ce nu in povestirile “christice”, ce este imprumutat, ce s-a transformat sub aura Pastelui?

 

Este legenda sau adevar istoric Invierea lui Hristos?

Pana la urma, nu putem decat specula asupra adevarului. In lipsa izvoarelor scrise, a dovezilor arheologice, dincolo de valentele religioase pe care le-a capatat mai tarziu moartea acestui lider carsmatic, putem spune cu siguranta ca drama sa a intrecut cu mult hotarele religiozitatii. A devenit o drama umana, universal inteleseasa. Poate din cauza aceasta a rezonat in constiintele atator credinciosi din lumea intreaga. Nu stim daca toate acestea sunt adevarate, nu stim daca Iisus s-a lasat crucificat constient pentru a demonstra lupta prin pasivitate (precum Gandhi, Buddha si multi altii) sau chiar daca a stiut ce miscare va naste moartea lui.

Un lucru stim cu siguranta, moartea sa, departe de a fi supranaturala sau divina, a pus crestinismul pe harta si l-a transformat intr-o religie cu milioane de adepti de-a lungul timpului.

Mai multe articole despre Iisus si viata sa:

 

Nu exista nicio dovada arheologica ca Iisus ar fi fost crucificat. Nici macar nu exista dovada inmormantarii lui in acest sit, au declarat cercetatorii. Fara indoiala situl era important pentru crestinii timpurii si pentru traditia culturala crestina. A fost un loc sacru timp de 1.600 de ani.

 

Nu exista dovezi arheologice sau stiintifice despre Inviere!

Probabil sapaturile nu vor descoperi nimic nou despre istoria crestinismului.

A facut Isus toate acestea? Nu. Ei bine, exista cineva care a facut-o. Daca un presupus James/Isus/Hristos a inceput o revolutie spirituala care n-a fost urmarita decat de cativa adepti, un altul a pornit o adevarata rascoala sangeroasa.

El este Simon bar Kokhba si a condus cea mai mare rebeliune. Si multi altii ca el – John of Giscala si Simon Bar Giora care au inceput razboiul dintre evrei si Imperiul Roman. Adeptii insa au ridicat in slavi un om pasnic care a murit pe cruce ca un talhar inainte de a face ceva semnificativ.

Savantul Bart Ehrman ne spune :

“Crestinii nu l-au inventat pe Isus. Ei au inventat ideea ca Mesia trebuia sa fie rastignit”.

 

Practic, primii crestini au fost atat de jenati de crucificare si atat de neputinciosi incat au facut tot ce au putut sa  transforme asta într-o victorie. Ca orice popor invins, subjugat, ingenuncheat, au transformat Imperiul Roman intr-o fiara iar crucificarea intr-un moment al lor.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,705 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Invierea lui Iisus si Pastele: adevar sau legenda?”

  1. Pingback: Mitologia crestina: Biblia si Apocalipsa | Mythologica.ro

  2. Pingback: Cine este Sfantul Ioan Botezatorul? | Mythologica.ro

  3. Pingback: Iisus n-a inviat niciodata – iata ce spune stiinta | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.