Zeii si mitologia din Babilon

Zeii si mitologia din Babilon reflecta intru totul religia si practicile religioase din Babilon. Mitologia babiloniana a fost influentata de conceptele sumeriene si a fost scrisa pe tablete de lut in forma cuneiformelor derivate din cele sumeriene. Miturile erau de obicei scrise in sumeriana sau in akkadiana. Unele texte babiloniene erau traduceri in akkadiana ale unor texte sumeriene mai vechi, unde numele zeitatilor au fost schimbate.

Mitologia babiloniana este un set de povestiri ce descriu activitatile zeilor babilonieni, faptele eroilor si mituri despre creaturi mitologice. Aceste povesti serveau scopuri sociale, politice si ceremoniale si, in unele cazuri, incercau sa explice fenomene naturale.

Multe zeitati babiloniene, mituri si scrieri religioase sunt singulare in aceasta cultura. Spre exemplu, Marduk este o zeitate unica si l-a inlocuit pe Enlil ca zeu suprem al panteonului. Enuma Elis, celebrul mit al creatiei, este o lucrare originala din Babilon.

Anshar

Zeul babilonian Anshar este fiul lui Tiamat si Apsu, fratele si sotul lui Kishar.

Anu (An), zeul cerului

Anu este fiul lui Anshar si Kishar. El este zeul suprem al Marii Triade, cu Ea si Enlil. In mitologia sumeriana el era zeul cerului, sotul lui Nintu (Ki) si tatal conducator al zeilor. El era si unul dintre marii zei creatori. “Ana” inseamna “cer”.

Apsu, zeul primordial

Zeul babilonian Apus este sotul lui Tiamat, conducatorul zeilor si al oceanelor de sub pamant. El este tatal lui Lahmu, Lahamu, Anshar si Kishar. A fost ucis de zeul Ea.

Damkina

Damkina este zeita babiloniana, pamantul-mama, sotia lui Ea si mama lui Marduk.

Ea (Aa, Yah, Yehouah), zeul intelepciunii

Zeul babilonian Ea este fiul lui Anu si sotul Damkinei, tatal lui Marduk. El este zeul intelepciunii, al artelor si mestesugurilor. Ea este conducatorul zeilor dupa Apsu. In Marea Triada, Ea este al treilea alaturi de Anu si Enlil. In panteonul sumerian, Ea este fiul lui Nintu.

Ea este rege al Abisului, creator suprem, stapan peste toate. Aa inseamna “ape” sau Ea poate insemna “casa apelor”. Insa Abisul nu este sinistru, este fundatia lumii. Ea este curentul oceanului ce inconjoara pamantul si hraneste raurile si lacurile. El este stapan al intelepciunii la care zeii merg pentru sfaturi, inclusiv Marduk.

Este descris ca un sarpe (linie in zig-zag, val) si este binefacator al omenirii, dar a privat gelos omenirea de nemurire. A dat omenirii cultura si arta vindecarii. Era zeul mestesugarilor ceramicii, fierarilor, navigatorilor, constructorilor, sculptorilor, gradinarilor, barbierilor, fermierilor.

Mai este descris ca peste cu cap de capra – semnul Capricorn. Grecii il numesc Oannes si preotii sai poarta o mantie din solzi de peste. El este zeul cu coada de peste.

Enlil, zeul aerului

Enlil leste zeul babilonian al aerului dintre cer si pamant. In mitologia sumeriana el era fiul lui An si Nintu. zeul agriculturii si conducator alaturi de Anu. El este unul dintre zeii creatori.

Enlil este un zeul al ploii si furtunii. Vechiul Bel este numit Enlil sau En-lilla, pronuntat Illila (Ilum, Il, El). “Domnul Cetii”, zeul lumii de apoi, consoarta sa fiind Nan-lilla.

Ishtar (Inanna), zeita iubirii

Inanna este marea zeita, principala zeita a iubirii si razboiului. Ea coboara in lumea de apoi pentru a-si recastiga iubitul. Ishtar era zeita babiloniana echivalenta cu zeita fertilitatii din Sumer, Inanna. Este a doua consoarta a zeului Anu, care este si tatal ei. Ishtar este cateodata descrisa ca sora a lui Ereshkigal.

Ishtar coboara in infern unde este tinuta pana cand Namtar o aduce inapoi, stropita cu apa vietii. In locul ei, iubitul Dumuzi (Tammuz) merge in infern. Ea l-a iubit pe Gilgamesh, eroul din Enuma Elish, dar acesta n-a dorit-o. Astfel ca Ishtar l-a rugat pe Anu sa trimita Taurul Cerului sa-l ucida pe Gilgamesh.

Kingu (Qingu), intruchiparea raului

Kingu este un dragon comandant al fortelor lui Tiamat impotriva lui Marduk. El este oposul zeului cerului Anu si reprezinta partea intunecata. Este posibil sa fi fost al doilea sot al lui Tiamat. Ea a dat nastere oamenilor din sangele sau cand lui Kingu i s-a ordonat sa se sacrifice.

Marduk

Marduk s-a ridicat dintr-o zeitate obscura in mileniul trei i.Hr. pentru a deveni unul dintre cei mai importanti zei din panteonul mesopotamian in primul mileniu. El era zeul patron al orasului Babilon, unde templul sau, ziguratul TT Etemenanki (templul care este fundatia cerurilor si pamantului) servea ca model pentru faimosul Turn din Babel. In primul mileniu a fost cunosct ca Bel, iar akkadienii ii spunea simplu “Domnul“.

Animalul simbolic al lui Marduk era mushussu sau “sarpele-dragon”.

Marduk este unul dintre cei mai complecsi zei din antica Mesopotamie. Originile si functiile originale ale lui Marduk sunt obscure. Este asociat cu incantatiile din perioada veche a Babilonului. Importanta sa religioasa a crescut odata cu influenta politica a orasului Babilon. In primul mileniu, Marduk este asociat cu Jupiter.

In Enuma Elish este povestita lupta sa cu zeita Tiamat, oceanul zeificat, reprezentat ca principiu feminin. Marduk o ucide pe Tiamat si creaza lumea din corpul ei. Ca multumire, zeii ii aleg 50 de nume si il numesc conducatorul lor. Numarul 50 era asociat cu zeul Enlil, fostul conducator al panteonului.

Mummu (Mommu)

Zeul babilonian Mummu este fiul lui Tiamat si Anu. El este zeul cetii si un zeu mestesugar. In una din povestile creatiei, fiintele originare erau Apsu, Mommu si Tiamat. Din ei se nasc demonii si zeii. Tiamat devine puterea raului, iar Ea puterea binelui.

Nintu (Ki)

Nintu este zeita sumeriana, sotia lui Anu si mama a zeilor. Ea a creat omenirea din lut. Este una dintre zeii sumerieni ai creatiei. Deasemenea, este zeita nasterilor.

Shamash, zeul soarelui

El este zeul soarelui. Fiul lui Sin ce protejeaza saracii si calatorii. Adorarea soarelui in Babilon si Asiria era foarte populara, dar Shamash nu a devenit zeu suprem ca in Egipt. Si Marduk era un zeul al soarelui.

In Mesopotamia, soarele era nascut din Nannara si Sin, luna. Shamash este judecatorul peste cer si pamant, lordul tuturor creaturilor, adevarul pentru urechile tuturor, dreptatea si justitia. El este intruchiparea codului lui Hammurabi, imaginea sa aparand pe stelele pe care sunt scrise legile. Ceremoniile legale erau desfasurate in templul sau, “casa marii lumini”.

Sin, zeul lunii

Sin este zeul lunii. Mitologia babiloniana este printre putinele din lume unde luna este masculina, reprezentata de un zeu. El este tatal soarelui si opusul zeului sumerian Nanna.

Cultul zeului-luna era unul dintre cele mai importante din Babilon, orasul sau de cult fiind Uru. Originea numelui vine de la “lordul cunoasterii”. Sin putea fi exprimat prin numarul 30.

El este numit si Nannar, printul zeilor, tatal Nannar, marele Anu sau lordul din Ur, lord al coroanei sclipitoare. Este adorat si in partile semitice, in special in locurile in care a migrat Abraham. Numele muntelui Sinai si desertului Sin sunt legate de el.

Tiamat, monstrul primordial

Tiamat este Marea Zeita din Babilon, opusul zeitei sumeriene Nintu. Ea reprezinta haosul primordial. Este distrusa de proprii copii pentru a crea lumea.

Tiamat este personificarea marii primordiale din care zeii au fost creati. Ea este adversarul lui Marduk in Enuma Elish.

Functiile lui Tiamat ca zeita sunt greu de stabilit. Ea este marea sarata, spre deosebire de Abzu, marea dulce. Marduk o ucide cu o sageata si o imparte in doua, creand cerul si pamantul, Tigrul si Eufratul din ochii sai.

Babilonienii aveau multi zei. Unii dintre ei erau sumerieni, altii akkadieni si alte grupuri mai tarzii importate din regiunile muntoase nordice sau estice ale Mesopotamiei. Acesti zei diferiti reflectau nevoile variate si temerile oamenilor la fel de diferiti. Sumerienii aveau zei ai cetatii si ai recoltei. Nomazii din desert care au invadat Mesopotamia in diferite perioade aveau zei ai apei si ai nisipului. Oamenii din munti puteau avea zei ai tunetului si luminii. Evident unii dintre acesti zei aveau o anumita importanta pentru locuitorii din Babilon. La fel si invers. Astfel ca acesti zei s-au amestecat in panteonul existent ca zei noi sau, mai des, s-au alaturat unui zeu existent. Cand asta se intampla, zeul transformat continua sub numele unui nou zeu sub numele poporului care il adusese in Mesopotamia.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 7,448 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Zeii si mitologia din Babilon”

  1. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 10 – cele mai vechi cantece din lume | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.