Pe Pamant, desigur! Sau asta ar fi raspunsul la care va asteptati! Desi pare un titlu desprins din filmele SF, gunoiul spatial va deveni in viitor un subiect aprins. Omenirea a umplut deja oceanele cu tone de deseuri si plastice, unele reciclabile in milioane de ani. Nu e doar un subiect ingrijorator, este vorba de amprenta omului asupra mediului inconjurator. Si daca am inceput sa ne punem amprenta si pe imensitatea spatiului, atunci unde vom ajunge?
Ne gandim aici la cazurile acelor avioane de cursa lunga care arunca rahati congelati din inalturi? Sau la imensii sateliti abandonati care se invart pe orbita Pamantului? Daca am atins cele mai inalte culmi si am vizitat cele mai adanci crevase ale oceanelor, spatiul este ultima frontiera, nu? Filme precum Thor: Ragnarok si Ghidul Autostopistului Intergalactic, Armageddon sau Gravity.
Cand eram mic priveam spre stele. Suna ca inceputul filmului Barbati in Negru. Apoi am citit primele carti SF. Si am vazut filme in care nave spatiale uriase, cargoboturi, descarcau cantitati imense de gunoaie spatiale pe o planeta indepartata. Este o imagine care iti ramane mult timp intiparita pe retina. Poate acela sa fie viitorul nostru?
Cel mai important, inainte de a ne gandi la viitor sau solutii pentru viitor, haideti sa analizam cifrele.
Mai mult de 4.600 de sateliti orbiteaza in acest moment planeta noastra. Ca sa nu mai vorbim de peste 14.000 de rachete vechi si alte bucati din statii spatiale, sateliti morti si altele. Tarile care au lasat cel mai mult gunoi spatial sunt America, Rusia si China. Daca o vom tine asa in curand nu vom mai putea pleca de pe Pamant din cauza coliziunilor.
Gunoiul spatial este periculos. Si nu doar pentru astronauti, statii spatiale si misiuni. Ci si pentru pamanteni. O singura coliziune in spatiu poate crea alte mii de resturi spatiale care se vor invarti sute de ani in spatiu. In acest moment exista peste 170 milioane de gunoaie spatiale care se invart in jurul Pamantului la mii de km, potrivit Agentiei Spatiale Europene. Exista deja si o baza de date care investigheaza aceste obiecte.
Istoria satelitilor artificiali si istoria zborurilor spatiale
Primii sateliti artificiali lansati de om de pe Pamant au fost opera sovieticilor. Primul satelit s-a numit Sputnik si a fost lansat pe de URSS pe 1 – 4 octombrie 1957. El a survolat orbita Pamantului la o distanta de 900 km. Satelitul avea 83 kg. La doua luni dupa americanii au esuat in trimiterea in spatiu a satelitului Vanguard.
Pe 3 noiembrie 1957 a fost lansat in spatiu satelitul Sputnik 2 cu prima fiinta vie care a orbitat Pamantul: o catea, Laika. Sputnik 1 a fost folosit pentru masurarea temperaturii si presiunii in spatiu. Sputnik 2 a masurat radiatiile solare si cosmice.
Primul om in spatiu a fost Yuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961 cu Vostok 1. La o luna, pe 5 mai 1961, Alan Shepard devine primul american in spatiu.
Prima misiune spatiala care s-a intors cu succes acasa a fost Apollo 8: Frank Borman, James Lovell si William Anders. Despre ei este vorba in mitul despre fata nevazuta a lunii.
Primii oameni pe Luna au fost Neil Armstrong, Michael Collins si Buzz Aldrin cu Apollo 11 pe 16 iulie 1969.
Prima naveta spatiala a fost Columbia pe 12 noiembrie 1981.
Primul satelit de comunicatii a fost lansat pe 12 mai 1982.
Cum sa curatam gunoiul spatial
Unor savanti chinezi deja le-a venit o idee despre cum sa scapam de gunoiul spatial. Si nu il vom trimite pe o planeta pustie. Mai multe agentii spatiale colaboreaza pentru indepartarea gunoaielor spatiale din jurul orbitei Pamantului. Asadar, s-au gandit la noi tehnologii si chiar nave spatiale care sa se ocupe de indepartarea gunoiului spatial. Proiectele au fost incurajatoare, dar si foarte avangardiste. De la nave spatiale cu sisteme de curatare la tehnologii care pot cara sau aduna vechile ramasite spatiale. Iar chinezii au luat-o mult inainte gasind deja o solutie pentru a scapa de gunoaiele de nave si de folosirea unui laser spatial.
S-a discutat deja despre sindromul Kessler. Acesta vorbeste despre adunarea gunoiului in spatiu in cantitati atat de mari incat orice coliziune va declansa o reactie in lant. Astfel, decolarea de pe Pamant va deveni imposibila.
Centrul Spatial al Universitatii din Surrey a pus la punct o misiune in care se vor incerca metode de curatare a spatiului. Prima, nava RemoveDebris, va folosi un mic satelit cu o plasa si va testa un harpon ca sa adune gunoaiele. Satelitul arata ca o masina de spalat.
Savantii estimeaza peste 7.500 de tone de gunoi spatial ce pot atinge punctul critic. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton cred ca acest tip de gunoi poate deveni o catastrofa de mediu. Ne pot distruge satelitii, pot avaria sau distruge statiile spatiale, chiar daca sunt invizibile.
In 2012, un satelit european numit Envisat, cat doua autobuze cu etaj, s-a oprit fara motiv. De atunci orbiteaza Pamantul. Navigatiile, comunicatiile, prognoza vremii, totul ar fi afectat pe Pamant. In termeni de tehnologie asta ar insemna sa ne intoarcem in timp decenii intregi.
Pana in 2025 sunt programati cativa mii de sateliti pentru lansarea in orbita. Daca va uitati la Urzeala Tronurilor sau la prognoza vremii, sansele sunt foarte mari ca in spatele tehnologiei sa se afle un satelit.
In America exista deja doua agentii guvernamentale care se ocupa de urmarirea gunoaielor spatiale. Este vorba despre un grup de la NASA si de Stratcom, o agentie ce supravegheaza peste 24.000 de obiecte si pericolul pe care il reprezinta. Exista un radar numit “”S-Band Space Fence”, un fel de gard spatial, care avertizeaza cand obiectele se apropie. Radarul este asezat in insulele Marshall si functioneaza pe microunde.
Garduri spatiale si plase spatiale pentru gunoi
Desi spatiul isi face treaba lui incercand sa se curete singur, oamenii incearca si ei acelasi lucru. Chiar daca am incerca sa nu mai trimitem nimic in spatiu, dezastrul tot ne-ar lovi la un moment dat. Satelitii, spre exemplu, ar trebui “rechemati” dupa 25 de ani de activitate. Dar nu “lucreaza” toti dupa reguli. Chinezii chiar s-au hotarat in 2007 sa ii doboare folosind rachete. Va dati seama ce haos spatial s-a creat.
Savantii au propus mai multe solutii. Printre acestea, concentrarea radiatiilor solare pentru distrugerea micilor resturi spatiale. Ca un fel de lupa imensa. Agentia Spatiala Europeana ar vrea sa “prinda” resturile spatiale intr-o plasa super-fina cu un brat robotic. Sau poate chiar “prinderea” resturilor spatiale cu un harpon. Cea mai SF idee a venit de la chinezi care vor sa foloseasca un laser spatial
La mii de km altitudine, asupra unor resturi spatiale ce se misca cu 28.000 km/ora trebuie sa fii foarte precis. Asa arata Pamantul vazut de sus. Un model ce ne arata ce fel de deseuri spatiale se invart si sunt atrase de orbita Pamantului. Un viitor destul de infiorator daca ne gandim la schimbari ale axei, coliziuni in lant sau ploi de meteoriti.
In 2015, japonezii au vrut sa adauge un laser orbital pe Statia Spatiala Internationala. Scopul acestuia era distrugerea resturilor spatiale ce distrusesera deja cateva ferestre ale statiei.
Sub 2.000 km distanta de Pamant, resturile sunt mai dense ca meteoritii. Si prin resturi intelegem chiar praf de la motoarele rachetelor, vopsea si resturi inghetate. Spre exemplu, statia spatiala orbiteaza la 300-400 km de Pamant, iar coliziunile satelitilor din 2009 si 2007 s-au intamplat la 800-900 km de Pamant.
Pe langa obiectele “uzuale” misiunilor spatiale, s-au pierdut si arme. In 1960, americanii au pierdut o arma anti-satelit lansata impotriva Uniunii Sovietice.
Ce fel de lucruri s-au pierdut in spatiu?
Cantitatile si diversitatea obiectelor pierdute in spatiu, sau lasate intentionat, este uimitoare. Nave intregi, rachete, sateliti. Dar astea sunt elementare deja. Paturi electrice, obiecte ale astronautilor, o manusa pierduta la prima aselenizare, o camera pierduta langa Gemini 10, pungi de gunoi pierdute de cosmonautii sovietici, chei si instrumente, panouri solare si multe altele. Chiar si bani americani, pungi cu excremente si mingi de golf lansate de Alan Shepard.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Mituri despre aselenizare, primii oameni in spatiu si calatorii spatiale | Mythologica.ro
4.5
Pingback: E.T. a aterizat: cel mai ciudat loc de pe Pamant | Mythologica.ro