TOP 10 MONSTRI MITOLOGICI IN SERIA WITCHER

Daca a existat vreodata un moment in care sa vorbim despre mitologia slavilor si monstrii acestei mitologii atunci acesta este. Direct din imaginatia unui autor celebru precum Andrzej Sapkowski, parintele seriei Witcher. O serie de romane scrisa de un polonez care a devenit cunoscuta abia dupa ce a fost popularizata de jocuri si, de curand, de noua adaptare Netflix.

Este vorba despre aventurile unui vanator de monstri mai ciudat, deloc prietenos, despre prietenii si femeile intalnite, gasindu-se de obicei prins in mijlocul unor probleme politice complexe care par sa-l depaseasca. Adaptarea celor de la Netflix promite sa fie o poveste plina de vrajitoare, gagici dezbracate, folclor, monstri cruzi, dar mai ales mitologie. Pentru ca deaia suntem noi aici, nu?

In timp ce multi cunosc deja in prezent lumea jocurilor sau cartilor Witcher, altii deabia acum se familiarizeaza cu ea, cu protagonistii, dar mai ales cu monstrii care fac deliciul acestei serii. Sa fim seriosi, fara monstri, ce ar mai vana Geralt din Rivia? De la celebrii vampiri la kikimore, de la prea-cunoscutii varcolaci la grifoni, de la dragonii care au distrus Urzeala Tronurilor la silvani, vampiri, elfi si alti monstri teribili.

Cei de la Projekt Red, autorii jocului, au facut treaba buna deja! Jocul a fost deja declarat Jocul Anului si a primit numeroase premii. Jocurile seriei numara pana acum trei aparitii importante, ultima fiind chiar The Wild Hunt, adica Vanatoarea Salbatica. Regizorii, scenaristii si creatoarea serialului Netflix se jura ca filmele vor face cinste seriei. Vom vedea! De fapt, le-am vazut deja, dar vreau sa pastram suspansul! Fara spoilere astazi, da?

As vrea sa vad cativa dintre monstrii mei favoriti aici in top! Voi nu?

 

VAMPIRII din seria Witcher

Continentul pe care se desfasoara actiunea in lumea Witcher este plin de monstri cu diferite grade de inteligenta si niciunul nu este mai inteligent decât nemuritorii vampiri superiori. Asa se si numesc: Superiori. Aceste fiare sunt capabile de o gama larga de magii si smecherii, asa cum fanii jocurilor video au putut vedea în cea de-a doua expansiune a jocului, „Sânge si vin” unde au de-a face cu doi vampiri de-a dreptul superiori, Dettlaff si Regis.

Tocmai de aceea, este probabil ca showul Netflix sa prezinte acesti monstri teribili care fac parte din peisaj. Mai mult, Regis joaca un rol destul de important în povestea lui Geralt de-a lungul romanelor.

 

STRIGA inspirata de folclorul slav

Striga este un fel de vampir in lumea Witcher. O alta categorie de vampiri care se numeste in carti Bruxis. Vampiri formidabili înzestrati cu nemurire si tipete extraordinar de puternice capabile sa anihileze dusmanii. Apar în in jocul „Sânge si vin” si sunt o adevarata provocare. Cartea Ultima dorinta a prezentat o poveste de acest gen, foarte asemanatoare cu intriga din Frumoasa si Bestia.

Striga sau “strzyga” in folclorul polonez are acelasi derivat ca si cuvantul romanesc “strigoi“. Este vorba despre o femeie transformata in monstru printr-un blestem teribil al unui vrajitor. Creatura devine deosebit de puternica si ucide tot ce-i sta in cale. Vaneaza doar pe luna plina si poate fi vindecata doar daca este oprita sa se intoarca in barlog inainte sa sune cocosul a treia oara.

Stryzga din folclorul slavilor este o persoana nascuta cu doua inimi si deci doua suflete. Dupa moartea naturala, al doilea suflet preia puterea si transforma omul in monstru. Creatura se hraneste cu sangele si carnea oamenilor si se crede ca poate fi ucisa doar prin decapitare. Strigoiul este un spirit razbunator ridicat din mormant ce are puterea de a se tranforma in animal (pricolici), de a deveni invizibil sau a-si castiga putere din sangele victimelor. Strigoiul apare in Croatia secolului al XVI-lea.

 

TROLII din seria Witcher

De data asta intalnim si cativa monstri draguti. Da, este vorba despre troli. Mari, muti, complet blindati in pielea lor ca de piatra sau gheata. Nu sunt deloc ca alti monstri pentru ca sunt capabili sa traiasca alaturi de oameni. In ciuda faptului ca unii dintre semenii lor au dezvoltat un gust pentru carnea umana.

Desi trolii nu apar deloc in carti, find doar mentionati ici-colo, ei vor aparea in jocuri.

 

VARCOLACI si BERSERKERI

Câteva dintre romanele lui Sapkowski se inspira din basmele clasice, precum Si din mitologia poloneza. Adica din mitologia slavilor. Lupii, ca monstri clasici, sunt obligati sa apara. Ei o fac de mai multe ori în jocurile video si în carti. O imagine vie pe care ne-o ofera Sapkowski, reprezentarea lor în The Witcher 3: Wild Hunt ar servi drept o baza excelenta pentru showul Netflix.

Varcolacii din lumea Witcher nu se nasc monstri. Ei sunt victime sau cad prada unor blesteme, iar altii devin monstri din nevoie. Vildkaarls-urile din Insulele Skellige ingereaza o licoare speciala în toiul bataliei pentru a se transforma în ursi feroce grizzly. Acesti berserkeri sunt legendari, dar rareori sunt vazuti in actiune.

Unoeri, cei care se transforma in varcolaci nu mai pot fi salvati.

 

SILVANI si driade din mitologia greaca

Prima data când vedem un Sylvan în carti este în Ultima dorinta, unde Geralt încearca sa scape un mic sat de-un monstru pe care îl descriu drept diavol. Se dovedeste ca aceasta creatura ce seamana cu un diavol era de fapt un sclav numit Torque, trimis de elfi sa le fure taranilor granele.

Aceste creaturi sunt, de asemenea, simboluri fantastice pentru lacomie si dezinteres, caritate si alte conceptii gresite, care sunt doar câteva teme pe care aventurile lui Geralt le exploreaza adesea.

Driadele sunt cele care ocrotesc padurea sacra si Copacul Lumii. Ele apar si in mitologia greaca, insotindu-l pe Dionis, zeul grec al vinului. Dar si in jocuri precum World of Warcraft. Aceste creaturi sunt legate in special de elfi si de natura! Da, am zis-o! Sa se bucure fanii urechiatilor! In Witcher exista si elfi! De mai multe feluri chiar! Dar nu din acela la care va asteptati!

 

GRIFONI

Gamerii isi vor aminti desigur primul monstru real de care s-au lovit în The Witcher 3: Grifonul Regal. Dupa o vânatoare îndelungata în timpul careia lui Geralt i s-a cerut sa-si foloseasca simturile supraumane si experienta de vânator al monstrilor, el a luptat cu grifonul într-un câmp, dupa ce a ademenit bestia cu o oaie din lemn. A fost o experienta memorabila demna de un vrajitor.

Chiar daca seria Netflix foloseste un alt monstru pentru a transmite esenta profesiei lui Geralt, credem ca introducerea unui grifon ar fi un mare plus. Grifonii sunt creaturi interesante, prezente atat in mitologia babiloniana, dar si mai tarziu in Evul Mediu.

 

DJINII din O mie si una de nopti

Cand te gandesti la Djini iti vine in cap Alladin, nu?Ei bine, nu va trebui sa frecam lampi ca sa scoatem acest monstru la suprafata. Nici sa ne aventuram prin pesteri sau sa ne luptam cu cei 40 de hoti. Desi Will Smith joaca bine rolul de Djin in noua adaptare Disney.

In lumea Witcher, djinii sunt fiinte foarte puternice, care iti acorda dorinte, insa sunt foarte periculoase. Un astfel de monstru apare in paginile finale ale Ultimei Dorinte. Acestia vor cauta orice oportunitate de a le provoca rau indirect stapânilor lor sau de a face pur si simplu rau.

Un djinn apare din nou si în jocul The Witcher 3 si este nevoie de toata puterea vrajitoarei Yennefer pentru opri bestia si a o inchide. Retineti ca Yennefer este o vrajitoare extrem de puternica si cu experienta. Daca seria Netflix va adapta evenimentele din carti, este foarte probabil sa vedem un djinn. Si chiar asta s-a intamplat. Djinul din film nu are neaparat o forma infricosatoare, una pe care sa poti pune mana, dar poate afecta vremea si are puteri distructive imense. Ai grija ce-ti doresti, Geralt!

 

DROWNERI

Judecând dupa cat de multa bataie mi-am luat in joc de la aceste creaturi respingatoare, s-ar crede ca oamenii de pe Continent ar trebui sa ia ceva lectii de inot. Acesti monstri infricosatori acvatici pandesc in preajma cursurilor de apa si atrag victimele.

Creaturile sunt mentionate in carti si este posibil sa apara in sezonul 2 al seriei Netflix. Acesti monstri pot fi strigoi sau doar niste creaturi care au aparut cand lumile s-au ciocnit dupa Conjuctia Sferelor.

 

KIKIMORE

Când oamenii se gândesc la monstri, sunt multi care tind sa se gândeasca la fiare mari, grotesti, ciudate, de obicei cu moaca de insecte carnivore. Exact asta sunt kikimorele. Creaturi de cosmar. Prima data când apare în cartea Ultima dorinta, fiara este ucisa si este pe punctul de a fi livrata in Blaviken, la conducatorul cetatii – Caldemeyn, de la care Geralt sperase sa primeasca plata pentru învingerea fiarei. Asa incepe si filmul si aceasta este originea povestii in care Geralt din Rivia isi castiga porecla Macelarul din Blaviken.

Este descrisa ca fiind oarecum asemanatoare unui paianjen imens, cu pielea neagra si coltii ascutiti. Este un adevarat monstru necrutator.

In folclorul slavilor, kikimora este spiritul feminin al casei. De obicei salasluieste in spatele sobei sau in pivnita si face zgomote ca sa fie hranita. Kikimora isi gaseste contrapartida in domovoy, un spirit bun al casei. In folclorul rus kikimora este explicatia supranaturala pentru paralizia in somn. Se crede ca intra pe gaura cheii si iti apasa pe piept. De aceea trebuie sa ascunzi o matura dupa usa. Exista more de padure si de mlastina.

 

DOPPLERII sau schimbatorii de forma

Adica un fel de Doplegangers, aia care se transforma, schimbatorii de forma. Shapshifters, facuti celebri de filme ca Vampire Diaries sau Supranatural. Cea ce este convenabil la schimbatorii de forma este faptul ca, în contextul unei serii TV, sunt foarte usor de încorporat si adaptat. Aceste creaturi schimbatoare de forma pot lua forma oricui doresc si fac chestia asta atat de bine incat nici Amuleta Vrajitorului, care se framânta în prezenta magiei, nu reactioneaza. Geralt a cunoscut destul de multe dintre aceste fiinte in carti si jocuri.

În joc întâlnim un cuplu de schimbatori, dar avem si un personaj proeminent precum Dudu, care ne este prezentat în cel de-al doilea roman (cronologic), Sabia Destinului. Întâlnirea lui Dudu cu Geralt îl determina sa …. dar nu va vom dezvalui mai multe. Schimbatorii sunt foarte interesanti si pot avea multiple roluri, dar nu uitati ca sunt monstri, malefici si perfizi.

 

DRAGONII si WYVERNII

Cartile din seria Witcher ne arata foarte clar ca dragonii sunt monstri exceptional de rari. Atât de mult, încât multi cred ca nu exista. Asta se schimba în cartea „The Bounds of Reason”, când Geralt, Yennefer, Dandelion si o multime de nobili, vrajitori si vânatori de recompense raspund unui apel pentru a vâna un dragon. Dupa multe dezbateri, argumentul este rezolvat atunci când vanatorii întâlnesc un puternic dragon de aur.

Povestea este mult mai interesanta, dar nu o vom dezvalui aici. Este suficient sa spunem ca includerea unui dragon este o certitudine aproape absoluta. Speram ca showul va putea prezenta un dragon demn de poveste cu efecte speciale decente si o voce macar ca cea a lui Sir Sean Connery. Dragonii sunt impartiti pe culori in functie de raritate: rosii, verzi, iar cei aurii sunt cei mai rari.

Cu mult mai des întâlniti decât dragonii sunt wyvernii, draconide mai mici cu doua picioare, care respira foc, care apar de mai multe ori în joc. Sunt mici reptile vicioase care ar trebui infruntati doar de vrajitorii cel mai bine pregatiti.

Exista un episod în cartea Timpul dispretului, în care Ciri vede o astfel de creatura violenta care scapa din cusca unui circ. Ea reuseste sa elimine creatura, determinându-i în cele din urma pe Yennefer si Geralt sa adopte o abordare mai prudenta în ceea ce priveste antrenamentul lui Ciri si folosirea magiei.

 

Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati despre Witcher, dar si cu alte clipuri, articole si monstri, abonati-va aici:

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,046 times, 1 visits today)

1 thought on “TOP 10 MONSTRI MITOLOGICI IN SERIA WITCHER”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.