Andrzej Sapkowski - The Witcher

Andrzej Sapkowski – The Witcher si serialul Netflix

The Witcher, seria de carti fantasy, va fi ecranizata la finalul acestui an de platforma Netflix. Noul serial va avea 10 episoade si va incepe pe 20 decembrie 2019. Exista zvonuri si pentru lansarea celui de-al doilea sezon in 2020.

Netflix incearca sa lanseze un serial captivant care sa ajunga din urma audienta HBO iregistrata cu serialul fantasy Urzeala Tronurilor. In aceeasi cursa apare si Amazon cu noul serial Stapanul Inelelor. Rolul principal din The Witcher va fi jucat de Henry Cavill din Superman.

The Witcher (in poloneza: Wiedzmin sau Hexer, omonimul german pentru vrajitor/warlock) de scriitorul polonez Andrzej Sapkowski, este o serie fantastica de povestiri scurte si nuvele despre vrajitorul-vanator Geralt din Rivia. In cartile lui Sapkowski, “Witchers” sunt vanatorii de monstrii care, prin antrenament, modificari cu ajutorul unor plante magice) dezvolta abilitati supranturale la o varsta frageda si intra in lupta impotriva monstrilor.

The Witcher

Povestirile seriei The Witcher au fost mai intai publicate in Fantastyka, o revista poloneza de SF, incepand cu inceputul anilor 1980. Prima a fost publicata in 1986, iar primele patru au facut parte dintr-o colectie intituala “Drumul fara intoarcere” – “Droga, z której siz nie wraca” (“The Road With No Return”), a caror actiune se desfasoara intr-o lume dinaintea seriei Witcher.

 

Andrzej Sapkowski – The Witcher

Andrzej Sapkowski - The Witcher

Personal, seria imi arata doua lucruri. Primul este ca poate dura chiar 13 ani pana un scriitor din afara sferei anglo-saxone sa fie primit si recunoscut. Al doilea, exista fantasy de calitate si in partea asta a Europei. Cu siguranta, ne-ar bucura pe toti, fani si scriitori, sa apara mai multi si mai buni odata cu trecerea timpului. Cu trei volume de povestiri si cinci volume, seria se apropie de proportii epice. Cel putin caracterul principal si lumea creata. Putin grotesc, dark-gothic oarecum, cu siguranta intrigant, provocator si medieval de crancen. Cartile iti lasa impresia unei alte lumi, dar printr-o alta prisma, poate fi privita ca o parabola asupra propriei noastre societati, in care rasa umana distruge si anihileaza natura si tot ce tine de ea.

Numeroase elemente mitologice, trimiteri la istorii fictive, creaturi care aduc ciudat de mult cu cele din mitologia romaneasca, o limba inventata si multe altele trasforma cartile intr-un peisaj de poveste, cu duhuri, harpii, zane rele, monstri buni. E clar ca nimic nu este ceea ce pare si alegerea raului cel mai mic nu este intotdeauna o solutie.

A doua colectie publicata se numeste “Sabia destinului” – Miecz przeznaczenia (“Sword of Destiny”). Apoi a aparut si “Ultima Dorinta” – “The Last Wish”. Exista deasemenea si un sfarsit alternativ al povestii, scris de autorul polonez ca dar de nunta pentru niste prieteni,”Something Ends, Something Begins”.

Povestirile au loc intr-o lume creata de elfii de dincolo de mare acum mii de ani, un continent aparent normal.p Cand au sosit, elfii au intalnit gnomi si pitici. Dupa o perioada de razboi intre elfi si pitici, ultimii s-au retras in munti, iar elfii s-au asezat in campii si paduri. Oamenii colonisti ajung aici 500 de ani mai tarziu si starnesc o serie de razboaie. Oamenii sunt victoriosi si devin clasa dominanta, iar celelalte rase decad. Acestia ajung sa traiasca in adevarate ghetouri sau in zonele salbatice neatinse de oameni. Exista si jumate-oameni, driade, vampiri si varcolaci – toti aparand dupa un eveniment magic numit Conjuctia Sferelor. 

123613

Imperiul Nilfgaard ocupa partea de sud a Continentului, iar nordul apartinea fragmentatelor Regate de Nord. Actiunea principala se desfasoara dupa primul razboi major intre imperiile din nord si sud, iar un al doilea razboi izbucneste chiar in mijlocul seriei.
Desi nicio harta nu a fost creata de Sapkowski, fanii lui au creat mai multe. Astfel Continentul este impartit intre Regatele Nordice: Aedirn, Cidaris, Cintra, Liga Hengfors, Kaedwen, Kerack, Kovir si Poviss, Lyria si Rivia, Redania, Temeria si Verden si alte cateva mici ducate si principate ca Bremervoord si Ellander. In partea estica exista desertul Korath, Zerrikania, Hakland si Fiery Mountains, restul e aproape necunoscut. Cartile mai mentioneaza si tari de peste mari unde se face comert precum Zangvebar, Ofir, Hannu si Barsa.

263162

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 792 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Andrzej Sapkowski – The Witcher si serialul Netflix”

  1. Pingback: TOP 10 MONSTRI MITOLOGICI IN SERIA WITCHER | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.