Mitologia continua sa dea fir de tors realizatorilor de filme de succes, iar Netflix stie sa exploateze din plin acest filon de continuturi dupa care se dau in vant o sumedenie de utilizatori ai faimoasei sale platforme de streaming.
In ultimii ani concurenta la acest capitol a inregistrat dinamici cu adevarat surprinzatoare, astfel incat nu mai constituie o surpriza faptul ca in prezent avem posibilitatea de a ne delecta cu o gama variata de astfel de productii, inspirate din mai toate categoriile mitologice ale popoarelor antice – de la vikingi la greci si de la romani la egipteni sau la bogatul rezervor de argumente oferit de mitologia biblica, pentru a mentiona doar cateva din acestea.
Iata de ce nu e usor de alcatuit un top al celor mai indragite filme Netflix ancorate in acest domeniu, dar tinand cont de preferintele publicului spectator de pe mai toate meridianele lumii, se impun in clasament zece din cele mai bune filme bazate pe mitologie:
10. Ragnarok (Norvegia, 2020)
Imagineaza-ti ca traiesti intr-un oras norvegian ca oricare altul. Dar orasul tau este pe pragul prapastiei. Lupta dintre bine si rau va incepe. Si toate legendele si miturile pe care le-ai auzit cand erai mic devin reale.
Ragnarok este un serial fantastic bazat pe mitologia norvegiana. Ca mitologia vikingilor sa fie si mai reala serialul a fost filmat in limba norvegiana. Premiera a avut loc pe Netflix la data de 31 ianuarie 2020. Este al doilea serial TV în limba norvegiana realizat de Netflix, dupa Home for Christmas. Seria este produsa de compania de productie daneza SAM Productions.
Este un film din categoria hibrizilor fantezie-aventura, mai degraba pentru adolescenti decat pentru varste adulte, oarecum confuz, dar care si-a castigat segmentul sau de fani pasionati de filme inspirate din mitologia nordica.
9. Thor (SUA, 2011)
Din acelasi izvor de nesecate argumente mitologice a luat nastere si productia Thor (2011), al carei protagonist – urmasul lui Odin – se demonstreaza arogant si nepotrivit pentru a urca pe tronul Asgardului.
Din pricina actiunilor sale nesabuite este exilat de tatal sau pe Pamant, deposedat de puterile sale divine si cu faimosul sau ciocan magic aflat sub efectul unei vraji menite sa permita doar celor vrednici a-l manui.
Lucrurile se complica atat pe Pamant cat si in Asgard, iar Thor se regaseste in miezul intrigilor ambelor lumi, constientizand ca nu este gata sa devina rege si acceptand ideea ca aroganta si nesabuinta constituie defecte incompatibile cu rolul de suveran.
Filmul s-a bucurat de un succes considerabil, determinand planificarea succesivelor verigi ale lantului de productii centrate asupra aceluiasi personaj, excelent interpretat de Chris Hemsworth.
8. Legend of Hercules (SUA, 2014) Legenda lui Hercule
Fiul nelegitim al lui Zeus si al unei muritoare de rand, preoteasa a zeitei Hera, Hercules isi desavarseste abilitatile de luptator ispasind pedeapsa zeitei supreme, manioasa din pricina nestatorniciei propriului sot si hotarata sa-l supuna pe tanar la incercari din cele mai dificile.
In ciuda faptului ca legenda e super-cunoscuta, filmul incanta prin cursivitatea aparte cu care deruleaza evenimentele, astfel incat sase din cele douasprezece munci ale lui Hercules regasite in mitologia greaca, dobandesc conotatii aparte, menite sa-i scoata in evidenta vitejia, istetimea si nu in ultimul rand, farmecul personal.
7. Immortals (SUA, 2011) Nemuritorii
Inainte de aparitia omului pe Pamant, nemuritorii s-au razboit intre ei – invingatorii s-au autoproclamat Zei, in timp ce invinsii fura numiti Titani si azvarliti in tenebrele de sub Muntele Tartar, dar in timpul acestor cumplite batalii, arcul lui Epir, o arma cu o imensa putere, fu pierdut pe Pamant.
In anul 1228 i.e.n, regele pamantean Hyperion (interpretat de Mickey Rourke) porneste in cautarea acestuia, cu intentia de a elibera Titanii folosindu-se de Arc, pentru a-i pedepsi pe Zei fiindca au refuzat sa-i salveze familia de la moarte.
Eroul Tezeu intervine insa si rastoarna situatia cu riscul propriei vieti, castigandu-si astfel pretuirea lui Zeus si odata cu aceasta, un binemeritat loc printre Zei.
6. Gods of Egypt (SUA/Australia, 2016) Zeii Egiptului
Cu mii de ani in urma, in Egiptul antic, zeii si muritorii de rand traiau in buna pace impreuna, deosebindu-se insa prin anumite trasaturi privilegiate ale celor dintai, cum ar fi de pilda longevitatea, inailtimea, aurul fluid pe post de sange si capacitatea de a se transforma in animale. Si aici avem de-a face cu mitologia egipteana.
Lupta pentru putere ii impinge pe zei sa se razboiasca intre ei cu acelasi gen de inversunare care intuneca si mintile oamenilor, iar in cumplita confruntare dintre Horus si Seth, un rol neasteptat de important ii revine unui personaj aparent nesemnificativ: Bek – un tanar pungas indragostit, care reuseste sa dea peste cap copmplet planurile despotice ale zeului uzurpator Seth.
5. Exodus: Gods and Kings (SUA, 2014) Exodul: Zei si Regi
Biblica istorie a liderului rebel Moise si confruntarea sa cu faraonul egiptean Ramses al II-lea are drept consecinta eliberarea a peste 400 de mii de sclavi, ce trebuiesc calauziti catre legendarul Pamant al Fagaduintei.
Regizat de magnifica bagheta a lui Ridley Scott, filmul este focalizat pe taria de caracter a lui Moise – un om cu o tenacitate, un curaj si o forta iesite din comun, pe umerii caruia apasa imensa responsabilitate a ghidarii poporului sau catre libertate. Filmul ne arata mitologia biblica in splendoarea ei.
Ne putem delecta cu o serie de efecte speciale de avangarda, gratie carora epica Fuga din Egipt capata proportii impresionante, cu personaje impunatoare, emotii, rivalitati, tradari si eterne eforturi de a atinge deziteratul libertatii depline.
4. Noah (SUA, 2014) Noe
In vremuri ancestrale, cand Terra era populata de triburi barbare, vesnic aflate in conflict, Dumnezeu ii incredinteaza lui Noe sarcina de a construi o arca fara seaman, pentru a-si salva familia de la Potopul ce urma sa-l reverse asupra Pamantului, alaturi de perechi alcatuite din toate tipurile de vietuitoare.
Russell Crowe imbraca in acest film straiele unui Noe cat se poate de convingator, hotarat sa duca la bun sfarsit misiunea primita, indreptandu-se catre acel nou inceput promis de Creator, intr-o lume mai buna (cel putin in teorie), in care omenirea va putea prospera.
Desi filmul este inspirat din arhicunoscuta istorie si mitologie biblica, scenariul a creat indelungate controverse in randurile credinciosilor crestini si musulmani deopotriva, intrucat nu constituie o productie pur religioasa, ci imprumuta numeroase elemente fanteziste care nu au nicio legatura cu vechile scripturi, pentru a portretiza un Noe cu adevarat ales si sustinut de Creator pentru a indeplini sarcini divine.
3. Jason and the Argonauts (SUA, 1963) Iason si argonautii
Un film vechi – veritabil cult – care place si in ziua de azi, dupa cum indica numarul urias de vizualizari, plasandu-se in topul preferintelor fanilor de productii impestritate cu creaturi fantastice, eroi desprinsi din mitologia greaca si zeitati vesnic dispuse sa-si vare nasul in treburile oamenilor.
Realizat in 1963, aceasta prima capodopera inspirata de mitologia greaca include printre tehnicile sale inovative pentru vremea respectiva si o scena cu adevarat iconica, utilizata ulterior pe post de sablon intr-o sumedenie de alte creatii destinate micului sau marelui ecran, in care Iason, Phalerus si Castor se lupta cu plutoane intregi de soldati-scheleti, gratie unui artificiu de tip stop motion animation.
2. Clash of the Titans (SUA/Australia 2010)
Un alt personaj legendar care a inspirat o multime de filme este Perseu – regasit in mitologia elena ca drept fiu al lui Zeus si al preafrumoasei Danae, fiica regelui Acrisios din Argos.
„Infruntarea Titanilor” (Clash of Titans) inspirata de mitologia greaca se inscrie tocmai in aceasta categorie de productii fantastice si de aventura, demonstrandu-se o veritabila surpriza pentru critici: in ciuda recenziilor negative cu care a fost coplesit si a nominalizarilor la Zmeura de Aur, publicul l-a impus in top, cucerit fiind de incarcatura sa epica.
Nu e prea clar daca succesul in randurile telespectatorilor nu se datoreaza insa in buna masura si numelor sonore care apar in lista distributiei: Sam Worthington (Perseu), Liam Neeson (Zeus), Ralph Fiennes (Hades) si Gemma Arterton (Io).
1. Troy (SUA, 2004) – Troia
Medalia de aur in contextul celor mai apreciate filme bazate pe mitologie disponibile la nivelul platformei Netflix revine insa celebrului Troia, care se dovedeste in continuare un magnet gigantic pentru publicul indragostit de istorii epice cu eroi din mitologia greaca.
Oferind o interpretare magnifica a personajului legendar Ahile, Brad Pitt declanseaza adevarate focuri de artificii in randurile fanilor sai, alaturi de alti super-indragiti artisti, precum Orlando Blum (Paris), Diane Kruger (Elena), Eric Bana (Hector), Peter O’Toole (Priam) sau Sean Bean (Odiseu).
Printre detaliile mai putin cunoscute asociate acestui film, amintim cateva cu adevarat interesante:
- Celebra scena a confruntarii dintre Ahile si Hector a fost realizata in intregime fara ajutorul cascadorilor, cei doi actori facand un ramasag ce a incantat intregul platou de filmare: pentru orice lovitura involuntara data partenerului, fiecare va trebui sa-si usureze portofelul cu o suma pe masura – 50 de dolari pentru loviturile mai lejere si 100 pentru cele mai dureroase; la finalul filmarilor, Brad Pitt ii plati lui Sean Bean 750 de dolari, in timp ce acesta din urma nu facu nici cea mai mica eroare;
- Intr-o faza preliminara, regizorul Wolfgang Petersen insista ca personajul Elenei din Troia sa nici nu apara in film, intrucat socotea o sarcina cu adevarat coplesitoare alegerea unei actrite care sa se apropie cat de cat de perfectiunea conceptului „cea mai frumoasa femeie de pe Pamant”, dar in urma insistentelor producatorilor, decise sa acorde acest rol unei necunoscute, Diane Kruger. Filmul constitui o spectaculoasa trambulina pentru actrita germana;
- Printre concurentele pe care le-a surclasat Diane Kruger in competitia pentru obtinerea rolului Elenei s-au numarat vedete feminine indiscutabile precum: Katie Holmes, Jennifer Lopez, Keira Knightley, Sophie Marceau sau Catherine Zeta-Jones;
- O abatere majora de la epicul poem al Razboiului Troian a fost fara indoiala constituita de absenta divinitatilor: multe din acestea incheiau pacturi fie cu aheii, fie cu troianii, oferindu-le frcvent ajutor sau protejandu-i cand socoteau de cuviinta, dar Petersen a decis sa nu le includa in film, catalogandu-le drept „superficiale si complet inutile in ceea ce priveste desfasurarea evenimentelor”. Ouch. Zeii nu l-au pedepsit pentru asta.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5