Top 20 cele mai bune seriale pe Netflix in 2020

Netflix s-a straduit sa nu-si dezamageasca fanii nici anul aceasta, mai cu seama in conditiile in care pandemia ne-a rezervat o surpriza de proportii gigantice tuturor, tintuindu-ne mult mai des pe canapele, dinaintea micilor noastre ecrane.

Bogata lista de seriale oferita de faimoasa retea de streaming ne-a creat insa probleme nu de putine ori, fiind dificil de ales un gen sau altul care sa ne satisfaca pe deplin si sa-l urmarim cu sufletul la gura pana la ultima sa scena.

Iata asadar in cele ce urmeaza, un top 20 al celor mai bune astfel de productii, care au reusit sa cucereasca publicul, fara a inchide insa portile pentru eventualele new-entry menite sa ne incante pana la sfarsitul anului in curs:

 

20. Messiah

Serialul Messiah de la Netflix este socotit unul din serialele ce a starnit cele mai multe polemici si certuri – vorbim de Mantuitorul omenirii, nu? Messiah este un thriller geopolitico-religios, produs de Mark Burnett si Roma Downey – creatori de altfel si ai miniseriei pentru televiziune „Biblia” (2013).

Messiah are drept protagonist un personaj misterios, pe nume Al-Massih ad-Dajjal (Mehdi Dehbi), care apare din senin in Orientul Mijlociu, savarsind minuni si atragandu-si o multime de sustinatori, ca pentru a da peste cap certitudinile lumii occidentale.

Omul sustine ca are drept misiune de capatai schimbarea profunda a ordinei mondiale si a sortii intregii populatii a globului, ceea ce determina autoritatile de la CIA sa desemneze un agent special – Eva Geller (Michelle Monaghan) – pentru a investiga in ce masura actiunile si declaratiile sale sunt ancorate in realitate.

 

19. Spinning-Out

Creat de Samantha Stratton, serialul se distinge in clasicul segment al dramelor sportive, focalizandu-si interesul asupra tulburarilor mentale de care sufera anumite personaje feminine, ce reusesc sa se demonstreze puternice si fragile in acelasi timp, manifestand episoade comportamentale alternante, specifice sindromului bipolar de care sufera.

Totul in contextul universului patinatorilor de succes si al provocarilor vietii, care destrama nu de putine ori vise, pentru ca ulterior sa deschida larg ferestre catre proiecte noi, indraznete si cu atat mai spectaculoase cu cat se construiesc pe temelia unor suferinte din trecut.

 

18. The Witcher

Initial s-a avansat ideea ca acest serial ar putea fi la fel de captivant precum „Game of Thrones” (Urzeala Tronurilor), dar de-a lungul celor opt episoade ale sale, eroii unei lumi populate de oameni, elfi, pitici si alte specii magice aflate intr-un echilibru precar, n-au reusit sa-si exprime intregul potential, pandemia punandu-le bete in roate tuturor.

In orice caz, vanatorul de monstri Geralt of Rivia (Harry Cavill) a izbutit sa-si atraga o sumedenie de fani, incantati sa cunoasca un personaj fascinant, hotarat sa elimine din peisaj toate fapturile malefice care infesteaza lumea sa.

 

17. Living With Yourself

Miles Elliot, descumpanit de propria sa existenta, se hotaraste sa se supuna unui experiment misterios, cu scopul de a dobandi o viata mai interesanta si mai bogata in satisfactii.

Ca urmare a acestei aventuroase optiuni, protagonistul se trezeste substituit de o versiune imbunatatita a sa, sub forma unei clone cu care este constrans sa convietuiasca intr-un fel sau altul.

Scenariul prezinta anumite lacune asociate lejeritatii cu care este abordat conceptul clonarii, lucru care a atras o serie intreaga de critici referitoare la echilibrul indoielnic dintre comedie si absurd grotesc, la nivelul tuturor celor opt episoade ale sale.

 

16. The Last Kingdom

Un serial britanic bazat pe colectia celor 13 nuvele reunite sub titlul „The Saxon Stories / Last Kingdom”, semnate de Bernard Cornwell, acatuit din patru sezoane, ce totalizeaza 36 de episoade in salsa istorica, dar care nu respecta intru totul adevaratele evenimente din timpul invaziei vikinge in teritoriile anglo-saxone ale secolului al IX-lea.

Protagonistul – Uthred de Bebbanburg – este interpretat de fascinantul actor si fotomodel german Alexander Dreymon, care se demonstreaza suficient de convingator in straiele nobilului cavaler (aflat de voie, de nevoie in slujba regelui Alfred), pentru a cuceri publicul si a-l determina sa-i urmareasca actiunile de-a lungul unui scenariu lung, stufos si plin de neprevazut.

 

15. Derry Girls

Un haios salt in trecut (anii ’90), executat de Lisa McGee (Being Human) intr-un moment in care conflictul nord-irlandez isi punea amprenta pe istoria Marii Britanii: povestea a cinci adolescenti ce frecventeaza scoala catolica si se confrunta cu probleme tipice varstei lor, pe portativul unor improvizatii ce frizeaza ridicolul.

Derry Girls e un serial nostalgic fara exagerari, abordand o perioada istorica tensionata in Irlanda de Nord, dar plasand in centrul atentiei viata de zi cu zi a protagonistilor si rezervand un plan secundar conflictelor armate ocazionale.

 

14. Neon Genesis Evangelion

Intr-o traducere aproximativa, titlul acestui serial de animatie japonez realizat de studiourile Gainax, ar fi asociat unui soi de „Evanghelie a Noului Secol”, reprezentand unul din cele mai aclamate si mai premiate productii de acest gen din intreaga istorie a animeurilor.

Caracterizat de prezenta a numeroase referinte religioase – cabalistice, ebraice si biblice – se demonstreaza in masura sa lanseze o profunda sonda de introspectie psihologica a personajelor, gratie variatelor monologuri interioare ale protagonistilor.

 

13. Sherlock Holmes

Benedict Cumberbatch si Martin Freeman au reusit sa confere celebrelor personaje Sherlock Holmes si Doctorul John Watson, un profil nou, ancorat in vremurile moderne, demn de a rezolva cazuri din cele mai variate si mai intrigante, intr-o versiune perfect credibila pentru generatia tech din ziua de azi.

Aventurile celor doi protagonisti au loc asadar intr-o Londra actuala, dar la fel de incarcata de crime si fapte abominabile precum cea din romanul politist original semnat de Sir Athur Connan Doyle, ale carui actiuni apartin sfarsitului secolului al XIX-lea.

Cele patru sezoane ale serialului totalizeaza 12 episoade, cu un supliment special, intitulat „The Abominabile Bride – unicul amplasat cu doua secole in urma.

 

12. Jessica Jones

Serialul este realizat de Marvel Television in colaborare cu ABC Studios si Tall Girl Productions, avand-o drept protagonista pe Krysten Ritter, in straiele unei intreprinzatoare Jessica Jones, care se afla la carma unui birou privat de investigatii, deschis in momentul in care s-a decis sa puna capat carierei sale de super-eroina, de pe urma careia s-a capatuit cu un serios sindrom post-traumatic.

De- a lungul a 39 de episoade, desfasurate in cadrul a trei sezoane, avem ocazia de a ne familiariza cu modul sau de a da o mana de ajutor nu numai persoanelor obisnuite aflate in impas, ci si altor superperoi care se confrunta cu situatii din cele mai riscante si mai dificile.

 

11. Sense8

Opt persoane aflate in puncte complet diferite ale lumii, apartinand unor culturi variate si detinand convingeri religioase sau orientari sexuale distincte, se trezesc dintr-odata ca dezvolta un soi de conexiune telepatica intre ele, fara sa inteleaga prea bine motivele care se afla la baza acestui fenomen straniu.

Cei opt descopera ca alcatuiesc o categorie aparte de persoane – sensate – nascuti in aceeasi zi de 8 august, alcatuind o matrice la nivelul careia isi impartasesc reciproc cele mai profunde emotii sau senzatii, indiferent de locul in care se afla.

Incercand sa patrunda semnificatiile noilor lor perceptii extrasenzoriale, interactioneaza intre ei la distanta, reusind sa obtina suport din partea unui enigmatic personaj pe nume Jonas, in timp ce sunt vanati concomitent de un individ care detine acelesi abilitati ca si ei: Whispers.

 

10. GLOW

O lectie de tip comedie-dramatica in trei sezoane, cu cate 10 episoade fiecare, despre cum reusesc luptatoarele de wrestling sa-si cucereasca fanii in cadrul unui program dedicat: Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW).

Totul are loc intr-o lume hollywoodiana plina de excentricitati si personaje trasnite, cu o considerabila doza de umor, asociata spectaculozitatii si dorintei de a da lovitura cu orice pret.

Serialul s-a bucurat de aprecieri pozitive atat din partea criticilor cat si a publicului, obtinand in 2018 premiul Satellite Award pentru cea mai buna productie de comedie pentru televiziune la categoria sa.

 

9. Orange is the New Black (OITNB)

Serialul este inspirat din memoriile scriitoarei americane Piper Eressea Kerman, condamnata in 1998 pentru spalare de bani, ca urmare a relatiei amoroase pe care o intretinea cu o femeie ce trafica heroina pentru un boss din Africa Occidentala.

Protagonista se numeste Piper Chapman si este interpretata de Taylor Schilling: in inchisoare are parte de noi aventuri, alaturi de alte femei condamnate pentru diferite fapte penale, dar si de Alex, fosta sa iubita, din pricina careia fusese arestata.

Este un serial-comedie stufos, cu numeroase personaje, ale caror actiuni se inlatuiesc de-a lungul a sapte sezoane, de cate 13 episoade fiecare.

 

8. Stranger Things

Un SF structurat pe patru sezoane, cu evenimente ce au loc in anii ’80, partial in SUA, partial intr-o lume paralela de tip upside-down, focalizat pe disparitia inexplicabila a unui copil si pe aparitia la fel de misterioasa a unei fetite cu infatisare stranie, dotata cu abilitati iesite din comun si evadata dintr-o structura secreta: Hawkins National Laboratory.

Serialul constituie unul din pilonii de rezistenta ale catalogului Netflix, fiind printre cele mai vizualizate si mai indragite la categoria sa, cu numeroase nominalizari Golden Globe, Emmy Awards, Grammy Awards si multe alte tipuri de „awards” revarsate din sacul doldora de aprecieri ale criticilor de specialitate.

 

7. Breaking Bad

Un serial care loveste publicul in plin, ca un tren de mare viteza, socotit o veritabila capodopera in materie, inovativ, incarcat de sarcasm si cu o abordare de o originalitate aparte a evenimentelor ce dau peste cap complet viata de zi cu zi a familiei White si a multor alte personaje ce graviteaza in jurul acesteia.

Se plaseaza in categoria celor mai bune seriale ale tuturor timpurilor, bucurandu-se de evaluari la superlativ, atat din punct de vedere al scenariului si regiei, cat si in ceea ce priveste interpretarea.

Cinci sezoane, totalizand 62 de episoade, reusesc sa tina cu sufletul la gura telespectatorii, cu succesiunea lor de evenimente rascolitoare, din care nu lipsesc catusi de putin drogurile, paroxismul, violenta, sexul, spalarea de bani, dar si iubirea, loialitatea sau un sens al dreptatii ajustat pe personalitatea protagonistilor intr-o maniera in care nu stii daca in final ar fi mai indicat sa-i indragesti sau sa-i urasti.

 

6. The Crown

Un serial care portretizeaza cu succes nu numai indelungata perioada a domniei reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ci si etapele istorice care i-au marcat viata, evenimentele petrecute in sanul familiei regale si cele ce au constituit momente cruciale pentru soarta Batranului Continent si a altor natiuni din afara acestuia, de-a lungul a sase sezoane.

Aclamat la scena deschisa inca de la primele sale episoade, s-a bucurat de numeroase recunoasteri, confirmate printre altele, de trei premii Golden Globe si opt premii Emmy Awards (cel putin pana in prezent).

The Crown demareaza cu perioada primilor ani de casatorie ai reginei Elisabeta a II-a cu printul Filip, Duce de Edinburgh, continuand cu momentul izbucnirii crizei din Suez (1956), apoi cu anii mandatelor premierilor britanici Sir Anthony Eden, conte de Avon si Lord Maurice Harold Macmillan, I conte di Stockton, scandalul Profumo si nasterea printului Edward, conte de Wessex.

Se continua ulterior cu evenimentele ce au loc incepand cu alegerea lui Harold Wilson ca prim ministru (1964) si pana la jubileul de 25 de ani de la urcarea pe tron a reginei (1977), cu dezvaluirea momentelor de criza conjugala dintre printesa Margaret si Anthony Armstrong-Jones si a celor referitoare la cele dintai vicisitudi amoroase ale printului Charles, la finalul sezonului trei.

Cel de-al patrulea sezon, potrivit declaratiilor producatorilor, va aborda chestiunile legate de casnicia printului Charles cu Lady Diana, conducandu-ne prin labirintul politic ce a culminat cu demisia premierului Margaret Thatcher.

la inceputul anului 2020, creatorul seriei, Peter Morgan, si-a anuntat intentia de a continua aceasta ampla istorisire cu inca doua sezoane, fara sa ofere insa alte detalii cu privire la continutul acestora.

 

5. Orphan Black

Este un serial canadian din categoria SF, creat de Graeme Manson si John Fawcett, avand drept pivot central personajul Sarah Manning (interpretat de Tatiana Maslany) – o orfana care fura identitatea unei sinucigase ce-i seamana ca doua picaturi de apa.

Ulterior protagonista descopera cu stupoare ca este numai una din multele clone aflate in circulatie – o tema care aduce in prim plan aspecte importante, de natura etica si morala, ce vizeaza in general procesul de clonare umana si efectele acestuia asupra identitatii subiectilor.

Cinci sezoane, fiecare alcatuit din 10 episoade, istorisesc modul in care clonele efectueaza un slalom spectaculos printre personaje care incearca sa le elimine din peisaj, cele care doresc doar sa le exploateze si cele care le condamna din start la o soarta tragica, socotindu-le fructul unor experimente ilegale, fara drept de a avea parte de o viata normala.

Pentru larga paleta interpretativa pe care o acopera, in rolurile a mai multe clone, Tatiana Maslany a beneficiat de critici din cele mai alese, Tim Goodman calificand-o drept „fantastica” si „demna de a se inscrie in cursa pentru cele mai ravnite premii acordate vreodata unei actrite”.

 

4. Mindhunter

Un serial in doua sezoane, totalizand 19 episoade, ce are drept pivot central echipa formata din doi agenti FBI si un psiholog de exceptie, cu scopul intelegerii mecanismelor de gandire ale ucigasilor in serie.

Holden Ford (interpretat de Jonathan Groff), Bill Lin (Holt McCallany) si Wendy Carr (Anna Torv) se straduiesc sa aplice tot ceea ce au descoperit in acest domeniu, pentru a rezolva multe alte cazuri similare, din pricina carora investigatorii s-au aflat in impas.

Serialul se bazeaza pe romanul autobiografic intitulat „Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit”, semnat de Mark Olshaker si John E. Douglas – doi fosti agenti speciali in cadrul FBI care s-au ocupat cu adevarat de crimele ucigasilor in serie.

 

3. Black Mirror

Daca va intrebati de oare realizatorii acestui serial au ales tocmai titlul „Oglinda Neagra” pentru thriller-ul lor SF, ei bine raspunsul este mult mai complex decat va imaginati: pe de o parte, majoritatea evenimentelor istorisite se desfasoara intr-o realitate alternativa, perceputa asemenea unei reflexii bizare dobandite de pe urma efectelor generate de noile tehnologii, iar pe de alta parte, din pricina accentelor intunecate, frecvent utilizate in scopul creionarii anumitor argumente controversate, asociate relatiei om-tehnologie.

Propunandu-si sa invite publicul la a deschide bine ochii asupra unor realitati de netagaduit care le marcheaza viata de zi cu zi, serialul a fost catalogat de catre criticii de specialitate drept o „indrazneata si inovativa experienta, creata la limita continuturilor nerecomandate minorilor, inteligenta si cu un considerabil potential semnalizator totodata, fara sa-si piarda justa incarcatura de divertisment pentru micile ecrane”.

 

2. Narcos

Un serial vechi care intareste convingerea ca „gaina batrana face ciorba buna”, intrucat continua sa fascineze telespectatorii, inregistrand o rata a audientei cu adevarat spectaculoasa.

Cartelurile de droguri, politica si masurile adoptate de autoritati impotriva traficantilor, se impletesc intr-o istorisire structurata pe trei sezoane, punandu-se accent pe realul fenomen al extinderii plagii consumului de cocaina din Columbia in SUA si Europa, in anii ’80.

Primele doua sezoane se concentreaza asupra luptei politiei columbiene si agentilor DEA impotriva narcotraficantului Pablo Escobar si cartelului din Medelin, in timp ce al treilea sezon are drept pivot central cartelul din Cali, la carma caruia se aflau fratii Gilberto si Miguel Rodriguez Orejuela (El Segnor).

 

1. La Casa de Papel

 

Succesul de care se bucura acest serial spaniol la scara mondiala a depasit toate asteptarile realizatorului sau, Alex Pina, propulsat fiind de public si de critici deopotriva, in topul celor mai apreciate productii ale genului.

Detalii ceva  mai putin cunoscute:

  • Initial, titlul propus pentru acest serial a fost Los Desahuciados” (in romana: „Disperatii”), dar „La Casa de Papel” suna mai bine in spaniola si sugera o incinta doldora de bancnote – termen considerat a avea „un impact major asupra publicului;
  • Pentru a realiza filmari cat mai credibile cu putinta, producatorii au apelat la masinile de tiparit ale cotidianului iberic „ABC”, in scopul fabricarii bancnotelor din hartie de ziar (circa 2600 de exemplare);
  • Profunzimea dramatica a modului in care Alvaro Antonio Garcia Morte interpreteaza personajul „Profesorului” isi are originile in faptul ca actorul a fost la un pas de moarte cu opt ani in urma, din pricina unei patologii grave, motiv pentru care, potrivit propriilor sale declaratii priveste viata si tot ceea ce implica ea cu o seriozitate aparte, socotind-o „un dar nepretuit, care te invita sa faci bine ceea ce faci, inclusiv sa imbraci straiele unui personaj atat de neobisnuit”.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 746 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.