ZEII DIN ASSASSIN’S CREED VALHALLA: ODIN, THOR, TYR, FREYA SI MULTI ALTII

Trebuie sa recunoastem ca toate seriile ASSASSIN’S CREED au fost pline de elemente mitologice si istorie antica. Elemente cheie am putea spune. Dar când vine vorba despre vikingi, mitologia este singurul element care ne intereseaza.

Istoria ne arata ca multe jocuri video s-au inspirat din aceasta perioada. La fel ca si God of War deatfel. Dar, desi exista o multime de asemanari intre jocuri, exista si multe diferente.

Deasemenea, lucru neobisnuit pana acum la o serie ASSASSIN’S CREED, vom primi mai mult decat ne asteptam. Adica, pe langa mitologia nordica de baza, ne vor fi prezentate si elemente de mitologie saxona, dar si irlandeza. Pentru ca ne vom aventura pe Insulele Britanice, tara legendelor lui Arthur si Excalibur, dar si in Irlanda, patria elfilor, zanelor, spiridusilor si a cator si mai cate creaturi mitologice. Aici vom intalni si alte legende precum Legenda lui Beowulf, mitul terifiantilor caini negri, dar vom pasi si pe taramuri magice. Dar despre asta in urmatorul episod.

Carevasazica, noua serie ASSASSIN’S CREED VALHALLA de la Ubisoft ne va purta pasii in explorarea vechilor tinuturi ale Scandinaviei, dar ne va permite sa aruncam o privire si in trecutul tulbure al Angliei de odinioara. Mai precis, vom fi aruncati in Anglia secolului al IX-lea cand regii Angliei lupta impotriva unui dusman de temut: aprigii vikingi. Vom calatori in locatii mitice precum Stonehenge si vom fi martorii infruntarii supreme intre crestinism si paganism.

Dar, mai presus de toate vom intelege ce insemnau cu adevarat zeii pentru vikingii de atunci. Care era mitologia lor si zeii care ii conduceau in viata de zi cu zi? Vom invata despre Odin, tatal suprem, zeul intelpciunii, despre Freya zeita iubirii si bataliilor, despre Thor, Loki si alti zei la fel de importannti. Pentru vechii vikingi acesti zei sunt la fel de vii si reali ca ei insisi.

Dar acesti zei sunt unici si cu totul altfel decat zeii din mitologia greaca sau egipteana. Ei ofera intelepciune si noroc in lupta celor care ii venereaza. Insa acesti zei nu ofera revelatii sau mantuire cum promit alte mitologii. Ei nu sunt reprezentanti ai virtutii, ci se schimba ca anotimpurile sau ca vremea. In mitologia nordica, universul este impartit in noua lumi reprezentate de copacul Ygdrassil.

In plus, vom putea calatori pe podul-curcubeu, puntea dintre lumi pana in Asgard, tara zeilor. Aici vom poposi in Valhalla, sala in care Odin ii intampina pe vitejii din lupte. Aici ei vor astepta cu armele in mana, ospatand pana la Ragnarok, batalia finala.

Vom calatori si in Jotunheim, locul gigantilor de gheata, taramuri legendare in traditia nordica. Poate il vom intalni chiar si pe Heimdall, protectorul lumilor.

Si, credeti sau nu, primele trailere lansate de Ubisoft dezvaluie unii dintre primii zei nordici pe care ii vom intalni in noul joc ASSASSIN’S CREED VALHALLA.

 

Njord, zeul marii la vikingi

În primul trailer, îl putem vedea pe Eivor pregatindu-se sa porneasca spre Marea Britanie, dar înainte de fiecare raid vikingii obisnuiau sa primeasca binecuvântari. În timp ce Eivor îsi primeste binecuvântarea, îl putem vedea uitându-se la o statuie uriasa sculptata în lemn.

Acesta este Odin? Cel mai probabil nu!

Faceti cunostinta cu Njord!

Aceasta statuie il înfatiseaza pe Njord sau zeul marii, tatal lui Freyr si Freyja. Similar cu Poseidon in mitologia greaca, rolul sau a fost de a proteja marinarii în timp ce se aventurau peste mari. Ceea ce pare sa se întâmple cu Eivor care ajunge cu succes pe tarmurile Marii Britanii.

 

Freyr, zeul fertilitatii

Dupa ce raidul lui Eivor reuseste în primul trailer, vikingii încep sa colonizeze zone mici din Marea Britanie. Împreuna cu casele lor, ei ridica, de asemenea, o alta statuie din lemn, care este mult diferita de prima.

Aceasta este statuia zeului nordic Freyr, fiul lui Njord si geaman al lui Freyja. Freyr a fost, de asemenea, zeul fertilitatii si prosperitatii, ceea ce îl va ajuta în cele din urma pe Eivor si pe oamenii sai sa prospere in  tarile nou descoperite.

 

Thor, zeul tunetului

Al doilea trailer Assassin’s Creed Valhalla introduce, de asemenea, noi zei nordici, unul dintre ei fiind puternicul Thor .

Thor, zeul tunetului este probabil unui dintre cei mai cunoscuti zei vikingi.

Statuia sa apare imediat dupa ce iesim din acea biserica. Thor este foarte usor de identificat datorita ciocanului sau si a fulgerului puternic pe care îl putem vedea în fundal.

Fara îndoiala ca venerarea lui Thor, zeul cerului si al tunetului, asociat cu vremea, recoltele si razboinicii; va juca un rol important în viitoarele lupte ale lui Eivor. Multi vikingi l-au chemat pentru protectie înainte de lupta si pentru a-si conduce armata spre victorie. Se spune ca atunci când vine Ragnarok, el si sarpele lumii, Jörmungandr, se vor lupta fara ca niciunul dintre ei sa câstige si ambii sa cada la sfârsit.

 

Freya, zeita norocului in lupta si zeita iubirii

Mergând mai departe, îl putem vedea pe Eivor pregatindu-se pentru un alt raid, dar de data aceasta mult mai periculos. Aceasta înseamna ca vikingii nostri au nevoie si de ceva noroc. Zeita norocului în mitologia nordica, dar si a mortii si luptei a fost Freya, sora lui Freyr si fiica lui Njord. Freya a fost, de asemenea, zeita iubirii si fertilitatii, iar carul ei a fost tras de pisici.

Un aspect foarte interesant cu privire la aceasta zeita este ca animalele ei preferate erau pisicile, care pot fi vazute pe pieptul lui Eivor.

Daca nu, aceasta imagine poate fi interpretata drept lupii lui Odin, Geri si Freki.

Totusi, cred ca acestea sunt pisici, deoarece chiar si numele lui Eivor este o combinatie de doua cuvinte, unul dintre ele însemnând „noroc”.

Se spune ca Freya va ajunge la o batalie la sfârsit pentru a conduce cel putin jumatate dintre cei care cazusera în lupta în sala ei Fólkvangar, iar Odin duce cealalta jumatate in Valhalla.

 

Tyr, zeul dreptatii si onoarei

Desi nu apare în trailerele pe care le-am vazut pâna acum, Tyr sau Zeul razboiului, dreptatii si ordinii este prezent si el in Assassin’s Creed Valhalla .

De fapt, prezenta lui Tyr este confirmata de statuia lui Eivor prezentata de Ubisoft si numita Sarutat de lup.

În mitologia nordica, Tyr îsi sacrifica bratul lupului monstruos Fenrir, copilul lui Loki, care ii reteaza bratul.. Din fericire, se pare ca Eivor a fost doar sarutat de un lup si nu a fost muscat. Statuia vine si ea cu un tatuaj care arata capul unui lup.

 

Odin, tatal zeilor

Ultimul zeu nordic pe care îl putem observa în ambele trailere este Odin. Conexiunile cu Odin apar de mai multe ori.

În primul rând, sa vorbim despre acest zeu, tatal tuturor zeilor in mitologia nordica si zeul suprem al panteonului. Stim cu totii ca Odin este zeul întelepciunii, al bataliei si al poeziei, precum si conducatorul tuturor celorlalti zei.

Desi Eivor are o viziune pe câmpul de lupta, nu este clar daca acesta este Odin pur si simplu pentru ca Eivor vede un corb imediat dupa, dar Odin a avut mereu doi corbi cu el: Huginn si Muninn. Este important sa ne amintim ca Odin avea, de asemenea, doi lupi ( Geri si Freki ), ceea ce poate explica de ce statuia despre care am discutat mai sus se numeste statuia Sarutata de lup.

Cu toate acestea, Odin este de departe zeul pe care se bazeaza cel mai mult Eivor. Corbii lui Odin, Huginn si Muninn, apar pe navele lui Eivor, precum si pe scutul sau.

Huginn si Muninn se traduc prin „gând” si „memorie” sau „minte” au fost aducatorii de stiri de încredere ai lui Odin. Rolul lor era sa zboare peste tot în Midgard si sa aduca informatii zeului Odin.

Chiar si Eivor are un corb care a fost confirmat de Ubisoft.

Mai mult, în istoria nordica, exista înregistrari ale unui steag de corb care avea rolul de a baga frica în dusmanii cuiva invocând puterea lui Odin. Se crede chiar ca si Ragnar Lodbrok folosea un astfel de steag.

Nu în ultimul rând, al doilea trailer dezvaluie o piatra foarte interesanta, cu o gaura mare în mijloc. De asemenea, este legata de Odin.

Allfather este obsedat de magie, crezând ca este poarta de întelegere a tuturor lucrurilor si singurul lucru care chiar poate împiedica Ragnarok, sfârsitul tuturor si nasterea a ceva nou. Era atât de obsedat de cunoastere, încât s-a spânzurat de ramura copacului Yggdrasil, Arborele Lumii si s-a uitat în bazinul de sub el timp de noua zile si nopti. El chiar si-a dat ochiul sau lui Mimir pentru a bea din Fântâna Cunoasterii, oferindu-i cunostinte suplimentare.

Il vedem pe scurt pe Odin în  trailerul Valhalla  când personajul principal Eivor priveste un copac în timpul unei batalii si vede un batrân cu gluga. Omul dispare si mai târziu devine un corb, simbolul animal al lui Odin, în timp ce se transforma în mod regulat într-unul pentru a-i spiona pe altii si a folosit corbii pentru a-i servi drept spioni.

 

Deci, acestia sunt zeii vikingi din Assassin’s Creed Valhalla despre care stim pâna acum.

Spuneti-mi parerile voastre despre ele si despre cum credeti ca il vor afecta pe Eivor în joc, folosind sectiunea de comentarii de mai jos; si nu uitati sa va abonati la canalul meu YouTube pentru mai multe videoclipuri despre Assassin’s Creed Valhalla, stiri si avanpremiere.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 625 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.