Superman: mitul supereroului

“Priveste spre cer! E un avion! E o pasare! E ….” Stim cu totii. E Superman. Cel mai recunoscut supererou din cultura pop, Superman a devenit tipul eroului absolut. Un folclor prolific il inconjoara, fiind una dintre cele mai vechi si cunoscute benzi desenate din lume. Ideea unui extraterestru trimis pe Pamant era foarte populara in 1935. Mitul eroului care isi descopera treptat puterile imense in timp ce lupta cu valorile morale a inspirat si animat generatii intregi.

Dar ce reprezinta cu adevarat Superman? Ce simbolizeaza Superomul? Ce ascunde mitul?

Pentru ca Superman le are pe toate: superputere, superviteza, poate zbura si este invulnerabil. In plus are si raze X si poate vedea prin orice. Tot ce si-ar putea dori vreodata un om. Insa odata cu puterea vine si responsabilitatea.

Superman a devenit un simbol universal, reprezentand lucruri diferite pentru cei care i-a inspirat. Extraterestru, imigrant, un baiat de la ferma ce duce o lupta nesfarsita pentru adevar si dreptate. Ultimele filme si benzi desenate l-au adus cu adevarat in prim-plan ca erou popular absolut. Omul de Otel va lupta cu raul in orice forma: de natura extraterestra sau doar oameni puternici si corupti ce doresc sa cucereasca lumea.

Cum a devenit atat de popular eroul?

El a fost creat in 1933 de Jerry Siegel si Joe Shuster, studenti din Cleveland. Ei au vandut drepturile catre Detective Comics, viitorul DC Comics, in 1938. Superman va aparea prima oara in Action Comics #1 (iunie 1938). In aceasta editie va vom arata si cele mai rare si iubite numere ale colectionarilor. Au aparut ulterior seriale la radio, benzi in ziare, programe de televiziune, filme si jocuri video. Superman a ajutat la formarea arhetipului de supererou. El va mai fi cunoscut si ca Big Blue Boy Scout, Man of Steel, Man of Tomorrow,  Last Son of Krypton.

Cum s-a nascut Superman?

Povestea originii sale este legata de o planeta numita Krypton. In momentul distrugerii acesteia el este trimis catre Pamant. Aici este adoptat de o familie de fermieri din Kansas.

El va trai in Metropolis ca si Clark Kent, alter-egou-ul personajului. In general, el se indragosteste de ziarista Lois Lane, iar inamicul sau suprem este Lex Luthor. El este aliat cu Batman si Wonder Woman in Justice League. Exista deasemenea si alte versiuni ale povestii.

Insa costumul albastru si capa rosie sunt iconice. Ca si emblema “S” de pe pieptul sau. De-a lungul timpului mai multi actori l-au jucat pe marile ecrane Kirk Alyn, George Reeves, Christopher Reeve, Dean Cain, Tom Welling, Brandon Routh, Henry Cavill, si Tyler Hoechlin.

superman mitul

Superman omulConceptul “Superman” si influentele sale

Ca orice opera, pana la desavarsire, proiectul a trecut prin mai multe etape. La inceput, Superman a fost chiar raufacator. Apoi a fost transformat in erou. Cei doi studenti au crezut ca asta l-ar face vandabil. Primul prototip de Superman nu avea puteri speciale si era imbracat normal. Asta se intampla in 1933. Cei doi studenti s-au certat si Shuster a ars benzile desenate, pastrand doar coperta. Un alt artist, in 1934, Russel Keaton, i-a terminat munca. Insa noul erou va fi trimis din viitor sa salveze pamantul. Proiectul insa va esua.

Shuster si Siegel se impaca si apare ultima versiune: eroul de pe Krypton. Acesta este momentul in care se naste “S”-ul si Clark Kent.

Mitul lui Superman s-a nascut din reviste SF si de aventura. Aici apareau personaje cu superputeri precum telepatia, clarviziunea si altele. O influenta majora a fost Edgar Rice Burroughs si personajul sau: John Carter de pe Marte. Gravitatia de pe Marte avea acelasi efect ca in cazul lui Superman. Si personajul din revista “Gladiator” al lui Philip Wylie, numit Hugo Danner, a avut o influenta asupra crearii eroului nostru.

Personajul Clark Kent a fost influentat de comediantul Harold Lloyd. Shuster a fost influentat si de cultura fitness, de aceea il vedem pe Superman cu muschi. Costumul sau a fost influentat de cele ale boxerilor si wrestlerilor.

Caracter fictiv cu personalitate

In seriile originale, Superman era dur si agresiv. Adesea ataca si teroriza batausii sotiilor, profitorii, gangsteri intr-o maniera agresiva. Avea si un cod moral destul de indoielnic decat cel cu care suntem obisnuiti. Desi nu atat de dur ca Batman la inceputuri, nu ii pasa de puterea sa. Nu ii pasa nici de victimele colaterale. Insa in 1940, editorul Whitney Ellsworth instituie un cod de conduita morala. Superman nu putea ucide. Caracterul a devenit imediat umanizat. La inceput era justitiar urmarit de politie, iar in 1945 lucra cu autoritatile.

Puterile si abilitatile lui Superman

Ca supererou si arhetip, Superman detine puteri extraordinare. Mai rapid decat un glont, mai puternic ca o locomotiva, nu? Superauz, superinteligenta si super-respiratie. Superman poate chiar zbura, visul suprem al omenirii.

Insa la inceputuri avea doar puterea sa de a ridica masini deasupra caputlui, viteza si sariturile sale extraordinare. Putea fi lasat inconstient sau chiar ucis de campuri electrice puternice sau bombe.

Puterile sale cresc treptat in universul DC. Abia tarziu puterile sale sunt limitate. Dar apoi explodeaza: poate misca muntii, rezista exploziei nucleare, zboara spre soare. Sursa puterii sale s-a schimbat 

Singura vulnerabilitate ramane kryptonita, mineralul ce devine radiactiv pentru el.

Universul DC Comics si Superman

Ca ajutoare, Superman este sprijinit de Lois Lane si parintii sai, de Jimmy Olsen si Perry White de la redactia ziarului Daily Planet. Apoi Lana Lang si cel mai bun prieten, Pete Ross, asociati ca Profesorul Hamilton si  John Henry Irons, sirena Lori Lemaris. 

Supergirl, Krypto Superdog, Superboy, au fost alte caractere majore in mituri. La fel ca Liga Justitei si Legiunea Super-Eroilor.

Inamicii sai ii numara atat pe oameni, gangsteri, politicieni corupti, dar si extraterestrii, roboti, etc. Oameni de stiinta nebuni ca Ultra-Humanite, Lex Luthor, Mister Mxyzptlk, Brainiac, Doomsday, Bizarro, Generalul Zod, tiranii Darkseid si Mongul.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,510 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Superman: mitul supereroului”

  1. Pingback: Batman: mitul omului-liliac - Mythologica.ro

  2. Pingback: De ce sunt tristi supereroii zilelor noastre? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.