Batman: mitul omului-liliac

Cavalerul Negru, Justitiarul Noptii, cel mai mare detectiv din lume. Oricum l-ati cunoaste, din benzi desenate, filme sau jocuri, Batman este dovada reala ca nu ai nevoie de superputeri pentru a deveni supererou. Si, chiar daca ai o copilarie nefericita, cu siguranta nu vei ajunge unul dintre personajele negative.

Personajul lui Batman tine de natura schimbarii, de metamorfoza. Astfel, chiar si publicul se imparte in doua. Cei care-l iubesc pe Superman si cei care-l onoreaza pe Batman ca supereroul absolut. De ce? Tocmai din lipsa superputerilor.

Bruce Wayne este arhetipul milionarului. Insa nu unul ca Tony Stark (Iron Man). Parintii sai sunt ucisi intr-un jaf pe strazile din Gotham City. Crima aceasta ii va defini viata, intrucat se va dedica unui rol absolut. Va lupta impotriva crimei si a nedreptatilor. Va deveni – the Batman, omul-liliac.

Lasand la o parte armele sale, Batmobilul si centura plina de arme ingenioase, Batman este unul dintre cei mai temuti supereroi. El si-a impins limitele la maxim. Un detectiv extraordinar, stapanitor al artelor martiale si atlet de calibru. Insa planificarea in detaliu este cea mai importanta arma. Insa in aceasta cruciada impotriva nedreptatii, raman niste intrebari. Cat de departe va merge pentru a-i apara pe inocenti? Isi va sacrifica umanitatea pe drum?

Batman este supereroul ce protejeaza nevinovatii din Gotham City. Insa el inspaimanta mintile criminalilor. Membru fondator al Justice League si Outsiders. Aici va aparea Dick Grayson, cunoscut si ca Robin sau “The Boy Wonder,” (Nightwing) ce va lupta alaturi de mentorul sau in Batman Incorporated.

Batman a fost creat de Bill Finger cu Bob Kane. Prima aparitie a avut loc in Detective Comics #27 (1939). De atunci, Batman a ajuns unul dintre cei mai indragiti supereroi. Alaturi de Superman si Wonder Woman el ajunge in Justice League.

Cititi mai multe despre:

 

Ce putem invata din mitologia lui Batman?

Cred ca americanii de rand, copiii de oriunde, s-au identificat mai usor cu Batman. Desi milionar, era doar un simplu om. Si nu avea superputeri ca Superman. Nu era nici extraterestru, nu avea maini de robot sau altele asemenea destul de comune in universul DC sau Marvel Comics. In plus, era dur cu cei care incalcau legea.

Batman, omul-liliac, este unul dintre cele mai complexe personaje. La fel povestea sa si a antagonistilor sai. A fost scris si inventat intr-o perioada in care se punea foarte mult pret pe istoria si povestea personajului. Dar cum reuseste sa surclaseze personaje fantastice ca Superman, Hulk sau Thor? Raspunsul este ca sub acea capa, sub acel costum se ascunde un om, ca mine si ca tine. El nu sufera nici mutatii genetice (ca Spiderman sau X-men), nici nu trece prin experimente bizare (Captain America).

In ciuda banilor, a puterii si a gadgeturilor, el ramane vulnerabil ca orice fiinta umana. Poate fi ucis de un simplu glont sau cutit. Pe cand alti supereroi sunt nemuritori. Este usor sa lupti cand nu risti nimic.

Psihologia din spatele caracterului este intriganta si complexa. Bruce Wayne ramane cu traume din copilarie. Dar hotaraste sa-si canalizeze furia constructiv. Isi paraseste casa pentru a calatori si explora lumea, pentru a incerca sa inteleaga psihologia din spatele crimelor, jafurilor. De aceea ajunge chiar in inchisoare. Pe parcursul calatoriilor sale va invata diferite forme de arte martiale si va culege cunostinte detaliate din domenii diverse. Insa antrenamentul sub conducerea lui Ra’s Al Ghul in Himalaya va incheia calatoria. Asa va ajunge Bruce Wayne adevaratul Batman, omul-liliac.

“Daca te transformi in mai mult decat un om, daca te dedici unui ideal si daca nu te pot opri, atunci vei deveni cineva cu totul diferit.”

Batman este un personaj rar in lumea benzilor desenate. Poate ceva asemanator lui Sherlock Holmes. El va indura testul timpului. Materialul original se va schimba, insa esenta va ramane. Justitia va persevera si va prevala, iar Batman va fi acolo sa se asigure de asta.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,272 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.