Stele, asteroizi, planete si galaxii

Atatea sute de ani de civilizatie ne-au atras atentia numai asupra lucrurilor muritoare de pe Pamant.

Am uitat sa ne mai uitam in sus si sa admiram Cerul. Am uitat sa privim Stelele. Si ele au fost acolo tot acest timp. Asteptandu-ne.

De la observarea primei galaxii la primul pas al omului pe Luna, universul ne-a stat la dispozitie.

Inca nu ne afecteaza cu nimic prezenta asteroizilor, cometelor, planetelor in curs de coliziune insa ele pandesc mereu la tot pasul.

In ciuda informarii media de rau augur, corpurile astrale sunt un subiect demn de consideratie. Cine stia ca exista un Soare de o mie de ori mai puternic ca al nostru sau cine stie de existenta unei planete-ocean?

Cine stie de pulsari? De stelele neutronice care pot distruge galaxii intregi? Cine stie de apropierea galaxiei noastre de Andromeda pana la punctul in care vor deveni una singura?

Sau despre stelele ciudate? Radiatiile gamma? Asteroidul Apophis, spre exemplu, va trece foarte aproape de noi in anul 2029. Sansele de coliziune sunt sub 2% insa gravitatia Pamantului il va arunca pe alta orbita si se va intoarce peste 7 ani. Cercetatorii nu pot stabili inca daca va fi sau nu un potential distrugator de planete.

Soarele nostru in stanga alaturi de cea mai mare si mai stralucitoare stea descioperita, Pistol

 

Cea mai luminoasa stea din galaxiile cunoscute este steaua Pistol care este de 10 milioane de ori mai puternica  decat Soarele nostru.

O alta curiozitate stiintifica pe care am putea-o numi este Sirius A sau Steaua Cainelui care este cea mai luminoasa stea de pe cer, fiind de 24 de ori mai luminoasa decat Soarele.

Cea mai apropiata galaxie este Proxima Centauri, iar una din cele mai mari stele cunoscute este Betelgeuse cu 100 milioane km in diametru

Insa cea mai mare stea cunoscuta si una din cele mai luminoase se afla in constelatia Canis Major la 5000 ani lumina distanta de Pamant.

O stea  este un fenomen extraordinar. Dar pe cat de frumoase atat sunt de mortale.

Ochiul uman poate distinge pe cerul instelat circa 6000 de stele. Multa lume nu stie acest amanunt.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,785 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Stele, asteroizi, planete si galaxii”

  1. Pingback: Mituri despre aselenizare, primii oameni in spatiu si calatorii spatiale | Mythologica.ro

  2. Pingback: Originea si evolutia universului | Mythologica.ro

  3. Pingback: Sistemul solar pe intelesul tuturor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.