Solomonarii

Solomonarii, vrajitorii dragonilor norilor

Solomonarii sunt personaje mitologice unice in folclorul romanesc. Mitologia romaneasca are si ea personajele ei. Pe langa iele si zmei, Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene, unele personaje sunt mai putin cunoscute. Acestea sunt de obicei foarte vechi sau dispuse regional. Solomonarii sunt acei vrajitori mitologici din partile Bucovinei in jurul carora s-a creat multa valva.

 

Cine sunt solomonarii?

Solomonarii sunt in principal vazuti ca vrajitorii de pe meleagurile romanesti. La inceput dacologii si dacomaniacii (cei care cred fara dovezi in zestrea daca a poporului roman) s-au entuziasmat mult prea mult. Vom incerca sa prezentam dovezile mitologice din diferite carti precum Creanga, Vulcanescu si din surse repovestite si publicate in ceaslovuri sau culegeri de povestiri folclorice din acele locuri.

Solomonarii sunt acei vrajitori autentici ai meleagurilor romanesti ce stapanesc stihiile si vindeca bolile. Solomonarii sunt anticii magicieni ai elementelor ce pot cobori pe Taramul Celalalt.
Ati vazut probabil vrajitorii din cartile lui Harry Potter sau va imaginati acei batrani intelepti cu barba lunga, bagheta magica si palarie pa masura.
Dar mult timp inainte de a aparea aceasta imagine, pe teritoriile Romaniei existau acesti solomonari.

Solomonarii sunt identificati cu preotii lui Zalmoxes, stravechiul zeu al dacilor. Altii vorbesc despre mitologia populara si ii aseamana cu Rohmanii sau Blajinii, oamenii sfinti ai muntilor.
Vraci ce traiesc la capatul pamantului, samani inzestrati cu unelte magice ei vizitau Bucovina, Ardealul si Tara Motilor.

 

Umblatorii prin fum, imblanzitorii furtunilor si urmasi ai regelui Solomon

Solomonarii

Se credea ca detineau o carte atotputernica in care erau transmise toate invatuturile lor. Deasemenea, exista conexiuni intre solomanari si ascetii dacilor, numiti ktistai.
Preoti initiati ai zeilor daci, stramosi ai vechilor calugari din munti, prezicatori, uneori izgonitori ai norilor de grindina, ei sunt ultimii umblatori prin fum. Puterea lor a fost mostenita de la puternicul si inteleptul rege Solomon.

 

Altii credeau ca sunt vrajitorii ce ii trasnesc pe draci, ca urmasi ai Sfantului Ilie.

Solomonarii sunt cunoscuti si in Bulgaria. Ei apar ca barbati roscovani cu straie albe. Deasemenea, poarta 7 pieptare si o toaca mica deasupra lor. Aceasta unealta magica stapaneste elementele furtunii. Mai sunt insotiti si de alte instrumente magice:  o toporisca de fier descintata, un frau din coaja de mesteacan si Cartea Intelepciunii Solomonarilor. Toporul de fier produce grindina, iar fraul imblanzeste dragonul ce va putea fi calarit.

Erau solomanarii intelepti ai binelui sau vrajitori malefici?

Putem vedea in acest sens doua curente: cel timpuriu si cel crestin. Anume, vechile legende de la munte vorbesc de oameni intelepti, urmasi ai preotilor daci ce stapaneau elementele vazduhului, imblanzeau dragonii si vindecau bolile. Dupa venirea crestinismului au fost transformati in vrajitori de temut, uneori asociati cu dracii sau diavolul ca infatisare.

 

Scoala de Solomonarie

Doar anumiti copii alesi cu semne distinctive (caita) pot ajunge aici. Ei sunt luati de obicei de un batran si dusi intr-o pestera tocmai la capatul pamantului. Se crede ca 20 de ani invata copilul limba tuturor vietuitoarelor, farmecele si stapanirea furtunii. Ei invata farmece si descantece vechi din Marea Carte. Solomonarii vor deveni instrumente divine la randul lor. Caci vor merge in chip de cersetori pentru a testa bunatatea oamenilor.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,726 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Solomonarii, vrajitorii dragonilor norilor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.