Silmarillion

 

S-au implinit deja 60 de ani de la aniversarea cartii “Intoarcerea Regelui” de J.R.R. Tolkien. Cartea marca sfarsitul seriei Stapanul Inelelor. Desi saga lui Tolkien a fost subiectul a 6 filme pana acum, “Silmarillion” nu a fost inca atins de Hollywood. Desi acest lucru parea inevitabil, la fel de adevarat parea si de neconceput.

Cartea si filmul Silmarillion de J.R.R. Tolkien

Mult timp s-a crezut ca Stapanul Inelelor nu ar putea fi filmat. Se credea ca scara era prea mare, ca erau prea multe personaje, actiunea prea densa. Insa Peter Jackson a reusit sa faca din trilogie una dintre cele mai populare francize ale timpurilor. Succesul Stapanului Inelelor si castigarea Oscarului a pavat drumul pentru adaptarea recenta a Hobitului.

 

SilmarillionDesi o carte mult mai scurta, Jackson a reusit sa adauge caractere si linii narative. In cele din urma Hobitul nu a fost la fel de bine primit ca Stapanul Inelelor.

Urmatoarea alegere, singura alegere dealtfel, ar fi Silmarillion. Este singura lucrare majora a parintelui literaturii fantasy care nu a fost inca adaptata. Tolkien a inceput sa lucreze la Silmarillion cu mult inainte de a asterne pe hartie povestea lui Frodo sau a lui Bilbo. Povestea a fost publicata la multi ani dupa moartea sa. Insa nu putem numi Silmarillion doar o poveste. Este mai degraba o istorie, o colectie de evenimente mitologice variate si caractere.

 

Este formata din doua sectiuni, Ainulindalë si Valaquenta, care ne spun cum s-a format Pamantul de Mijloc si cum au luat forma zeii, iar Valaquenta vorbeste despre fiecare zeu in parte.

Dupa aceea Tolkien prezinta elfii, oamenii, dwarfii si alti eroi mitici. Vorbeste despre Silmarilli, pietre de mare putere ce straluceau cei Doi Copaci creati de zei pentru a ilumina lumea. Deasemenea, Silmarillion ne spune despre Melkor, mai tarziu cunoscut ca Morgoth, un zeu distrus de rau ce fura Silmarilii pentru a domina lumea. Tot aici intalnim povestea lui Faenor, mare nobil si conducator elf ce a dorit sa caute razbunare impotriva lui Morgoth si despre coruperea oamenilor.

 

Silmarillion

Silmarillion este mai mult despre arhetipuri si stereotipuri, figuri mitice si eroi. Nu este o poveste de aventura, ci despre crearea lumii. Silmarillion face lumina in miturile, povestile si legendele Pamantului de Mijloc. Ea este baza pe care s-a construit Stapanul Inelelor si Hobitul.

 

Silmarillion

Versiunea ce va aparea in cinema nu poate fi cea adevarata. Cartea este mult prea complexa si plina de substraturi. Pana la urma esti si o carte greu de citit daca nu esti fan Tolkien. Pana si editorii lui Tolkien au refuzat-o in 1930. Pentru a aprecia cu adevarat cartea trebuie sa intelegi viziunea si scopul.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,115 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Silmarillion”

  1. Pingback: Middle Earth: Shadow of War review si mitologie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.