Sistemul solar nu este deloc complicat. Poate doar felul in care invatam la scoala despre el. Regretatul Stephen Hawking ne invata in cartea sa despre teoria corzilor si a universurilor paralele.
Publicata dupa moartea sa, alaturi de Thomas Hertog, teoria ne arata ca universul este finit. Teoria a fost anuntata la o conferinta de la Cambridge.
Unde duce expansiunea eterna a universului?
Big-Bang-ul sustine ca universul s-a format in urma unei expansiuni uriase pornita dintr-un singur punct unic. In partea noastra de univers aceasta expansiune s-a oprit si s-au format galaxiile. Insa universul se tot indeparteaza de noi. Pana la urma, daca am trai milioane de ani, pe bolta cereasca nu se va mai vedea nicio lumina.
Universul este o holograma?
Gravitatia, cosmologia, fizica cuantica, termodinamica si multe alte discipline si-au unit mainile pentru a ne ajuta sa intelegem universul si sistemul solar.
Explicatia cosmosului incepe cu Einstein si teoria generala a relativitatii, teorie ce a inlocuit-o usor pe cea a gravitatiei apartinandu-i lui Isaac Newton.
Viziunea lui Newton asupra gravitatii sustine ca obiectele masive creaza un “camp” ce transcede timpul, aproape ca si campul unui magnet. Asta perminte unui corp precum Pamantul, sa exercite forta asupra altuia, precum Luna sau un mar. Newton nu a pretins ca stie ce este aceasta forta. Era doar un simplu fapt constatat in natura.
Dar potrivit teoriei lui Einstein, teoria relativitatii generale, gravitatea nu este un camp in spatiu. Este o proprietate a spatiului insusi.
Soarele poate curba timpul in jurul lui. Aceasta distorsiune a spatiului afecteaza miscarea corpurilor din jur. Spre exemplu, mentine Pamantul pe orbita in jurul Soarelui, precum o bila.
Una dintre ipotezele lui Einstein sustine ca un obiect suficient de mare, ca o stea masiva, se poate prabusi sub atractia gravitationala. Toata masa ei se va reduce intr-un punct infinit de mic si dens. Acesta se numeste SINGULARITATE.
CITITI MAI MULTE DESPRE:
TOTUL DESPRE STELE, ASTEROIZI SI GALAXII
GEMENII DIN GALAXIE
CE SUNT GAURILE NEGRE SI CE S-AR INTAMPLA DACA AM CADEA IN ELE?
Aceasta “prabusire” creaza o regiune in spatiu atat de distincta incat nici lumina nu poate scapa din ea. Asa se formeaza o gaura neagra.
In 1939, Oppenheimer vorbise despre singularitate. Apoi a inventat bomba atomica.
Dar multi fizicieni nu au crezut intr-o teorie atat de ciudata precum cea a singularitatii. Deabia in 1959 ideea a fost luata in serios. A fost examinata de John Wheeler la Princeton.
Aici apare in scena Hawking la Cambridge. El isi da doctoratul cu Denis Sciama, un cunoscut cosmolog.
Cum s-au format galaxiile?
Ce este Soarele si cum s-a format?
Cum s-a format sistemul nostru solar?
Analiza formarii Universului si istoria Universului
Cititi mai multe despre:
Spatiul si timpul: cele mai ciudate lucruri
Originea si evolutia Universului
Originea Universului si evolutia sa
Cum va arata viitorul Soarelui si al sistemului nostru solar?
Ipoteze cu privire la formarea planetelor
Astazi exista doua ipoteze cu privire la formarea planetelor:
- Ipoteza lui Schmidt
- Ipoteza Kant-Laplace
Cititi intreaga serie aici:
Seria “Evolutia umanitatii si viitorul ei”
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5