Exista multe fiinte mitice in folclorul nordic. Insa cele mai impresionante povesti sunt cele despre elfii luminii si elfii intunecati si nava lor magica “Skidbladnir“.

Elfii sunt fiinte ce isi pot gasi radacinile in mitologia nordica, celtica si germanica. Insa ei sunt cunoscuti si in folclorul si in scrierile literare de astazi. Aici ii putem aminti pe Tolkien cu Stapanul Inelelor si Terry Brooks cu seria Shannara. Potrivit credintelor populare, elfii au puteri magice.

Elfii Luminii si Elfii IntunecatiElfii Luminii si Elfii Intunecati

In trecutul foarte indepartat, se credea va vrajitoarele isi trageau puterile de la aceste fiinte.

Elfii isi pot schimba forma. Ei pot aparea in forma de animale sau de frumoase fetite sau baieti. Pot deveni deasemenea invizibili sau pot zbura prin aer.

Vechea lucrare nordica Edda descrie Elfii Luminii ca foarte frumosi, luminosi si nobili zei minori ai naturii si fertilitatii. Ei sunt imbracati delicat, in vesminte transparente, iubesc lumina si aduc inspiratie in sferele artei si muzicii.

Locul lor natal este Alfheimr, localizat intre Pamant si Cer si condus de un zeu pe nume Freyr, zeul incornorat al soarelui, ploii, recoltei, prosperitatii, fertilitatii si protectorul navelor. Freyr este fratele geaman al lui Freya. Freya este zeita primara a zeilor Vanir, zeitati ale pamantului din mitologia nordica.

Folosindu-si aptitudinile, vrajitoria si ingeniozitatea, Elfii Luminii au construit o nava magica pe nume “Skidbladnir” ce poseda atribute magice uimitoare.

Nava era capabila sa mearga pe mare, sa calatoreasca pe pamant, dar si sa zboare in cer si ajungea mereu usor la destinatie. Era si de ajuns de mare pentru a-i strange laolalta pe toti zeii Aesir cu armele lor si niciodata nu se pierdea pe mare.

Potrivit relatarilor mitologice, nava Skidbladnir era facuta din atat de multe bucati si cu atat de multa indemanare, incat atunci cand nu era nevoie de ea in calatorii, Freyr o impaturea ca o bucata de panza si o punea in buzunar.

Elfii Luminii erau foarte priceputi la poezie si arte, inclusiv muzica. De aceea aveau o relatie speciala cu oamenii. Era foarte important sa nu ofensezi elfii, pentru ca aceste creaturi puternice puteau cauza boli, dar si puteau vindeca la nevoie.

Au existat si copii pe jumatate elfi, pe jumatate umani, care aratau ca niste oameni, dar detineau puteri pagice.

Tot in Edda apare si descrierea unor alte fiinte supranaturale numite Elfii Intunecati. Ei poti fi malefici sau benefici, iar lumea lor subterana se numeste “Svartalfheim

Aceste fiinte urate erau inamicii razelor de soare ce ii puteau transforma instant in piatra. De accea ei traiesc in lumea de jos inconjurati de intuneric si apar doar noaptea.

In credintele antice ale stramosilor nostri, Elfii Intunecati erau descrisi ca fiind mai intunecati ca cerul intunecat fara stele. Cauzau doar necazuri, amenintau oamenii dandu-le cosmaruri si enervau animalele, in special caii.

In ciuda reputatiei lor negative, aceste creaturi uneori malefice erau cunoscuti ca fierari foarte iscusiti ce puteau crea arme magice si armuri pe masura.

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 947 times, 1 visits today)