personalitati multiple

Personalitatile multiple: mituri si adevaruri

Personalitatile multiple, schizofrenia si alte boli mintale raman un mare mister chiar si in ziua de astazi. Ne suprinde si ne fascineaza mereu creierul uman. Cand parem sa stim mai multe, apar alte si alte intrebari.

Exista multe mituri in aceasta privinta. Unele inaintate de stiinta, altele dezinformate, unele confirmate.

Printre acestea, ideea personalitatilor multiple a captat interesul publicului. Dar nu numai. Cineasti, eroi de benzi desenate, actori, social-media, au o preocupare crescanda spre acest gen de subiecte.

personalitati multiple

Tom Hanks a jucat sase caractere diferite in filmul Cloud Atlas. Eddie Murphy a jucat sapte personaje in Profesorul Traznit – The Nutty Professor. James McAvoy a setat noi standarde in industrie cu nu mai putin de 23 de personalitati distincte in filmul Split.

Regizori precum M Night Shyamalan au avut o adevarata fascinatie de-a lungul vietii cu DID tulburarea disociativa a identitatii. In trecut a fost numita chiar si “personalitate multipla” sau “impartita”. Uneori a fost luata drept schizofrenie.

Aceasta tulburare este extrem de serioasa, imprumuta extreme ale comportamentului conflictual, chinuri existentiale, secrete si mistere. In mintea omului se naste o adevarata drama.

Au existat foarte multe filme care au tratat subiectul. Unele dintre cele mai importante sunt Fight Club si Psycho al lui Alfred Hitchcock. Dar ele ne-au facut sa avem o perceptie gresita asupra acestei afectiuni. Spre exemplu, la fel cum autismul te face un geniu matematic, la fel si aceasta tulburare te poate face “psycho”.

Conexiunea intre aceste afectiuni si genul horror a fost facuta mult inainte ca cinema-ul sa fie inventat. In 1886, Robert Louis Stevenson publica The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, Cazul Straniu al Dr. Jekyll si Dl. Hyde.

Medicina, filme si inselatorii

Un clasic literar, in esenta un studiu despre un caz de tulburare disociativa. Un gentleman respectabil din societatea victoriana devine un monstru, impartind acelasi corp. Stevenson a negat ca s-ar fi inspirat din vreun caz real, dar in acelasi an, Frederic Myers, un fondator al Societatii pentru Cercetare Psihica, a publicat un articol despre “personalitatea multiplex” citand doua cazuri franceze cunoscute.

Jekyll si Hyde au fost portretizati de atunci de mii de ori pe scena, pe marele ecran, la radio, in benzi desenate. Portretizarea lui Fredric din 1931 este inca cea mai cunoscuta. Ii mai avem si pe altii, precum Boris Karloff, Christopher Lee, Anthony Perkins, si Robbie Coltrane. In curand il vom vedea si pe Russell Crowe ca Dr. Jekyll in Mumia lui Tom Cruise.

Exista si filme legate de posesiuni demonica, vampiri si varcolaci care vorbesc despre doua personalitati in acelasi corp. Chiar si supereroi. Ce este Incredibilul Hulk pana la urma?

Multi alti supereroi traiesc prin identitati secrete: Clark Ken ca Superman, Peter Parker ca Omul Paianjen, Bruce Wayne ca Batman.

Apoi Gollum si Smeagol din seria Stapanul Inelelor, Harry Potter si Voldemort.

Marea problema este ca aceste filme ne fac sa credem ca pacientii sunt violenti si nebuni. In realitate, nu este deloc adevarat. Pacientii cu aceste tulburari chiar incearca sa-si ascunda starea mentala. Exista deja un stigmat si scepticism in acest sens, asadar vom incerca sa facem putina lumina.

Tulburarea disociativa a identitatii este inca o conditie contestata. Unii profesionisti au dezbatut ca ea nu exista, altii cred ca tulburarea apare ca efect al terapiei. Au existat multe cazuri in care conditia a fost falsificata sau diagnosticata gresit.

Dr. Simone Reinders de la Colegiul Regelui din Londra studiaza pacientii cu DID prin imagini neurologice ale creierului. El si-a pus pacienti cu doua identitati sa asculte un text. Studiul a aratat ca in stari diferite, fluxul de sange din creier este diferit. Culmea este ca unele dintre personalitati pot avea nevoie de ochelari sau sunt neindemanatice.

Alte filme precum Cele trei fete ale Evei si Sybil au facut istorie. Sybil era povestea din 1973 a unei femei posedata de 16 personalitati separate. Filmul, inspirat de un caz real, s-a dovedit o mare inselatorie.

Astazi, seriale precum United States of Tara si Mr Robot se bucura de mare popularitate.

Potrivit lui Bethany Brand, Ph.D, profesor de psihologie la Universitatea Towson, expert in tratarea si cercetarea acestor tulburari, traumele severe, abuzul si neglijenta in copilarie pot fi cauze majore.

Identitatile nu trebuie sa fie neaparat separate. In unele cazuri, ele se manifesta ca stari. Cateodata, aceste personaje recurg la “amintiri false”

Mituri despre tulburari disociative de identitate

personalitati multipleDID este foarte rar. Intre 1 si 3% din populatie indeplineste criteriile depline. Asadar, este la fel de comun ca si schizofrenia. Insa ratele clinice sunt si mai si. Pentru ca nu exista fonduri in general.

Este evident cand cineva are DID. Filmele descriu foarte aiurea aceasta problema. Oamenii cu DID petrec mai mult de 7 ani in medie in ospicii inainte de a fi diagnosticati.

In plus, aceste tulburari sunt asociate cu altele, sau le mascheaza.

Oamenii cu DID au personalitati distincte. La fel de fals, acesti oameni au stari diferite. Diferite modalitati de a se purta cu sine, insa ei nu si le pot aminti. Ei pot deveni violenti cand sunt foarte calmi si invers.

Tratamentul agraveaza DID. Este posibil ca unele afectiuni sau tratamente sa faca mai mult rau decat bine uneori. Societatea Internationala pentru Studiul Traumelor si Disociere incearca sa faca populare aceste studii si sa ajute pacientii.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,629 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Personalitatile multiple: mituri si adevaruri”

  1. Pingback: Copiii cu autism si geniile viitorului | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.