legend 1985 tom cruise

Legend (1985) filmul saptamanii

O adevarata poveste cu zane, demoni, spiridusi, unicorni si, mai ales, fecioare. Daca am vazut vreodata o ecranizare buna cu printese, inorogi, sfarsitul lumii si un diavol pe masura, atunci asta e filmul.

Legend (1985) este epicul fantasy, recomandarea mythologica a acestei saptamani!

Lordul Intunericului (Tim Curvy) este intruchiparea raului. El doreste sa ucida ultimii doi unicorni din lume pentru ca intunericul sa stapaneasca pentru totdeauna. Asta ii va permite sa se ridice din lumea de jos unde era captiv datorita puterii soarelui.

legend 1985 tom cruiseDar nu se poate apropia de unicorni decat printr-o persoana pura si inocenta. Si aceasta este nimeni alta decat Printesa Lily (Mia Sara).

Se incercase mult in acea perioada, Cu Dark Crystal si Conan, stabilirea unui gen fantastic sword and  sorcery. Dar acestea nu au avut deloc succesul asteptat. Asadar, pana la megasuccesul lui Peter Jackson cu Stapanul Inelelor, genul a ramas tabu.

Mitologie, folclor si legende celtice

Filmul “Legend” onoreaza era zeitelor. Unii asociaza femininul cu noaptea, dar este de fapt vorba despre luna. Luna aduce lumina in intuneric.

Jack este, in schimb, foarte asemanator cu Peter Pan, muritor dar si semi-zeu. Gump (David Bennent) este elful padurii. Filmul seamana cu foarte mult cu povestea lui Adam si Eva care sunt dati afara din Gradina Edenului.

Filmul impartaseste multe din mitologia zanelor, spiridusilor si goblinilor din folclorul celtic-irlandez. Apare si ideea ca nu poate exista lumina fara intuneric.

Apar o pleiada de fapturi fantastice cu nume comice precum: Honeythorn Gump (David Bennent). doi pitici pe nume Screwball (Billy Barty) si Brown Tom (Cork Hubbert) si Oona (Annabelle Lanyon) un fel de Clopotica din povesti. Apoi un fel de trol – Meg Mucklebones (Robert Picardo).

A lua ultimul corn al Unicornului inseamna sfarsitul oricarei sperante. Al patrulea film al lui Ridley Scott (acelasi autor al lui Blade Runner) nu a fost intentionat niciodata pentru copii. Pentru ca trebuie sa vezi dincolo de simboluri si mituri.

Avem un Tom Cruise care joaca rolul padurarului si o frumoasa Cenusareasa, jumatate inger, jumatate nu. In 1985 cand a fost eliberat a avut parte de critica negativa. Dar acum, dupa atat de multi ani, il putem vedea si intelege asa cum ar trebui. Un film ce poate fi priceput de un copil, dar pe care un adult il va vedea cu alti ochi. Un inteles mai adanc, cu idei si concepte magice. Ce reprezinta Lordul Intunericului? Care este semnificatia Unicornilor? Ce se intampla cu inocenta care ne paraseste in copilarie? 

In 2002 a fost eliberat si un Director’s Cut ce face filmul mult diferit fata de original. Nu arata deloc ca un film facut acum mult timp. Scenele care sunt vitale pentru tonul si intelesul povestirii au fost refacute. Soundtrackul original a fost reinregistrat cu orchestra si adauga mult suspans filmului.

legendaGotic, gri, incantator, magic, de vis, fantastic, asa a fost descris in cateva cuvinte de spectatori.

Pana la urma sa nu uitam ca Ridley Scott ne-a dat Alien. Insa “Legenda” nu s-a bucurat de prea multa trecere la vremea aceea si a ramas unul dintre esecurile Hollywood-ului. Scenariul a fost scris impreuna cu William Hjortsberg. Printesa, Eroul, Raufacatorul, Goblinii, Zanele si alte creaturi magice si-au facut aparitia in peisaj. Printre ele Unicornii si Honeythorn Gump. O fabula ce te duce la radacinile genului. O adevarata poveste ce merge pe urmele intunecate ale constiintei, in zonele de cosmar.

Lumea de deasupra este fericita. Dar adevarul intunecat se afla chiar in propria noastra realitate. Intunericul a condus odata lumea, dar de atunci s-a retras sub pamant si tanjeste dupa putere. Lumea este in siguranta atat timp cat Unicornii, animale magice si sacre, se vor plimba pe pamant. Aceste creaturi cunosc doar dragostea si rasul si astfel sunt protejate de rau. Ele sunt atrase doar de inocenta. Printesa Lily este pura in inima, dar si in minte si spirit. Prietenul ei de suflet, eroul padurii, Jack, o va conduce sa ii vada. Dar si Lordul Intunericului si-a trimis armata dupa ei. Si asa incepe batalia pentru sufletul lumii, pentru salvarea Unicornilor si a lumii intregi.

Va incepe batalia intre lumina si intuneric, bine si rau. Si aceasta este cel mai bine portretizata chiar de lupta din Lily cea buna si Lily cea rea, doua fete ale aceluiasi personaj.

Ridley Scott ne da o poveste, produsul imaginatiei sale, o fantezie reala. O poveste despre magie, dragoste, iubire, ura si aventura.

Vazut si placut de #mythologica!

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 719 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.