Cele mai faimoase ordine cavaleresti exista deja de mii de ani. Unele dintre ele au disparut de-a lungul epocilor, altele au inflorit. In timp ce unele s-au bucurat de averi si libertati, altele au fost alungate si persecutate.

Istoria Cavalerilor Templieri, cel al Cavalerilor Ospitalieri, Ordinul Dragonului (din care a facut parte si Vlad Tepes) si Ordinul Teutonic au facut istorie. Si au trecut in legenda. Dar exista si alte ordine cavaleresti si initiatice la fel de interesante. Unele au innebunit oamenii facandu-i sa comita tot felul de acte abominabile, altii s-au sincucis, unii chiar au atins statutul de secta, altii de asasini, si tot asa.

La baza majoritatii ordinelor a stat religia. Sau cel putin scuza acesteia. Caci in numele ei s-au comis multe crime si furturi. Nu prea conta de la cine atat timp cat purtai o cruce si te credeai cavaler.

Multi au aparat religia crestina, precum Cavalerii de Malta. Ei exista si astazi, fiind implicati in multe acte de caritate. Daca va vine sa credeti, la un moment dat erau inregistrate circa 300 de astffel de ordine.

Ordinele cavaleresti

cavaleriPutine subiecte au creat atata valva, atractie si magie in jurul lor. In cultura noastra exista o imagine puternica, dar si o imaginatie pe masura, asupra felului in care ar arata si s-ar purta un cavaler. Multe idealizate, fara indoiala. Altele, de-a dreptul fantastice.

Orice ne-am imagina, ordinele de cavaleri au cate ceva in comun. Aproape de fiecare data pretuiesc valori ca si credinta, curajul, cavalerismul, onestitatea, integritatea, fratia, puterea si chiar misterul. In continuarea vom discuta despre ordinele din trecut, dar si cele din prezent.

Cei mai faimosi cavaleri din lume au fost Cavalerii Mesei Rotunde. Ei si Regele Arthur au devenit idealul multor generatii.