Monstri si mituri in Urzeala Tronurilor

Mitologia din universul Games of Thrones – Urzeala Tronurilor – este foarte bogat. George Martin a creat o lume vasta, continente intregi populate de fiinte supranaturale si creaturi mitice. Zeci de legende vorbesc despre uriasi, dragoni, unicorni si multe alte fapturi de basm. Mai mult decat atat, de-a lungul povestirii din Cantec de Gheata de Foc ele devin foarte reale.

Urmareste aici pe Youtube intreaga serie Game of Thrones explicata!

Printre animalele fantastice si bestiile legendare din Urzeala Tronurilor intalnim gigantii, Copiii Padurii, wight, lupii seculari, pisicile-umbra, auroch, mamuti imensi, manticore veninoase, soparle-leu, zorse, lei albi, tantari gigantici. Si fauna si flora mitologica continua.

In miturile Games of Thrones mai apar krakeni, uriasele creaturi asemanatoare caracatitelor. Acestia pot trage in adancuri vase intregi. Ei si leviatanii apar in folclorul Oamenilor din Insulele de Fier.

Mai intalnim si basiliscul – un sarpe imens, ce te poate ucide dintr-o privire. Umblatorii Albi calaresc cai morti si paianjeni de gheata. Viermii de foc sunt reptile ce scuipa foc, asemanatoare dragonilor. Ei traiesc in pamant, in mine si vulcani. In legende apar chiar uriasi ce calaresc unicorni si sfincsi.

Asadar, printre aceste minunatii, uitam cateodata ca Games of Thrones este o fantezie cu elemente magice. Desi multi din protagonisti si din istorie sunt inspirate din Razboiul de O Suta de Ani, din folclorul celtic sau din alte surse, animalele mitice sunt inspirate din toate mitologiile.

Corbul cu trei ochi

Pasarea misterioasa apare doar in visele lui Bran Stark. Corbul il conduce pe tanarul Bran in cripta familiei sale, prevede moartea tatalui sau si il conduce spre zid. Pasarea este probabil un spirit al Copiilor Padurii si al inteleptului acestora.

Corbul cu trei ochi a fost ultimul “vazator verde’, un clarvazator al ultimilor Copii ai Padurii. Bran va fi invatat magia clarviziunii, a viselor verzi. Cu ajutorul sau, Bran va putea “vedea’ prin ochii Copacilor Inimii si va putea intra in mintea animalelor.

In miturile chineze, egiptene, grecesti, semite si siberiene, corbul este mesagerul furtunii si al vremii rele. Si in Africa, Asia si in legendele europene, corbul este simbolul si vestitorul mortii. Folclorul Europei Centrale, corbii erau adesea vazuti ca exponenti ai raului. In mitologia nordica, prin contrast, ei sunt demni de veneratie, adesea asociati cu zeul Odin.

Multe paralele au fost facute intre carte si mitologia nordica. Una dintre comparatii este intre corbul cu trei ochi si Loki.

 

Dragonii Valyriei, viermii de foc si dragonii gheturilor

Mii de ani inaintea Razboiului celor Cinci Regi, dragonii stapaneau Valyria si toate pamanturile cunoscute. Devenisera o unealta de razboi in mana stapanilor liberi. Sfarsitul Valyriei, un cataclism gigantic, a schimbat soarta lumii. O imensa eruptie vulcanica a distrus Imperiul Valyriei si cei mai multi dintre stapanii dragonilor odata cu instrumentele distrugerii. Doar trei dragoni apartinand familiei Targaryen au supravietuit. Si ei au schimbat si inrobit din nou lumea. Aegon I Targaryen a unit Cele Sapte Regate doar cu ajutorul dragonilor. Iar Daenerys Targaryen va face la fel cu ouale de dragon din Ashai.

Dragonii sunt creaturile Valyriei, plasmuite in focurile si in maruntaiele acesteia. Tot aici este si casa viermilor focului. Despre dragonii gheturilor exista doar zvonuri. Se crede ca unul din ei este ingropat in zid. Sau ca ar exista altii Dincolo de Zid. Poate chiar Regele Noptii va aduce unul. Sau poate chiar sub Winterfell se vor gasi oua de dragon. Misterele continua.

In mitologie, dragonul ne apare ca un paznic sever sau ca un simbol al raului si al tendintelor demonice. El este intr-adevar, strajerul comorilor ascunse si reprezinta, in aceasta calitate, adversarul care trebuie infrant pentru a le cuceri. In Occident, el pazeste Lana de Aur si Gradina Hesperidelor, iar in China – Perla, potrivit unui basm din epoca Tang. Legenda lui Siegfried confirma faptul ca acea comoara aflata in paza dragonului nu este altceva decat nemurirea.

 

Umblatorii albi si zombii gheturilor, wight

Umblatorii Albi sunt o rasa de creaturi ale ghetii. Istoricii din Westeros cred ca ei sunt salbatici. Ei sunt inzestrati cu diferite abilitati magice. Printre acestea, puterea de a stapani frigul, de a reanima cadavrele ca wight, puteri supraomenesti si cea de a ingheta dusmanii.

Se pare ca Umblatorii Albi au fost creati chiar de Copii Padurii ca mijloc de aparare impotriva Primilor Oameni. Dar nu si-au putut controla creatia. Umblatorii s-au intors impotriva lor inainte sa inceapa razboiul impotriva oamenilor.

Ei sunt priviti ca o legenda. In mitologie exista intotdeauna conceptul tinuturilor inghetate, indepartate, din nord. Aici locuiesc bestii infioratoare si frigul este extrem.

Se crede ca George Martin a folosit ca inspiratie pentru Umblatorii Albi mitologia celtica. Aici apar Sidhe, spirite ale naturii ce pot fi periculoase. Pe langa povestea cu sfarsitul lumii destul de asemanatoare cu Ragnarok avem si alta sursa de inspiratie.

O poveste din islam vorbeste despre triburi nordice numite Yajuj wa Majuj, se inmultisera si devenisera un pericol pentru civilizatie.

 

Creaturile padurii: Copiii Padurii, lupii stravechi, pisicile-umbra

Creaturile padurii au fost primii locuitori ai Westerosului. Cu mult inaintea sosirii Primilor Oameni si a Andalilor, aceste creaturi mistice cutreierau padurile. Se credea ca ele sunt doar legende.

Adevarul despre Copiii Padurii este nesigur si imprejmuit de mituri. Taierea Copacilor sacri ai Inimii, razboiul cu oamenii, alierea impotriva Umblatorilor Albi sunt momente marcante ale istoriei lor. Se crede ca poseda un anumit tip de magie “verde”.

Lupii stravechi sunt printre putinele creaturi de la nord de Zid ce pot rapune un Umblator Alb. Uriasi si inteligenti, acesti lupi sunt protectori extraordinari si vor acumula o reputatie legendara. Ei vor deveni simbolul si emblema casei Stark din Winterfell. Copiii familiei Stark vor primi sase pui de lup, dar vor supravietui doar Naluca lui Jon Snow si Nymeria lui Arya Stark.

 

Uriasii gheturilor

Desi facuti celebri de mitologia greaca, uriasii sunt prezenti si in Games of Thrones. Creaturi mitice, ei au carmuit candva intregul nord.

Gigantii traiau departe de Zid si aveau contacte cu salbaticii. Sunt incredibil de puternici si imensi ca statura masurand aproape patru metri.

Gigantii apar in multe scrieri mitologice in culturile diverselor popoare. La nordici, motivul gigantilor depaseste orice inchipuire. Deasemenea, populatiile nordice credeau intr-un taram al gigantilor numit Jötunheimr.

Jötunheimr este un loc intunecat, inconjurat de paduri intunecate si piscuri muntoase uriase. Chiar si cei mai curajosi zei nordici se tem sa paseasca pe aceste meleaguri.

Jötunheimr era locul de bastina al gigantilor (Jötnar in limba nordicilor). Acest taram era unul dintre cele noua existente in cosmologia nordica. Era cunoscut si sub numele de Utgard ce inseamna “Dincolo de Gard” (poate se refera la “imprejmuire”, taramurile cunoscute oamenilor).

Legendele despre giganti sunt raspandite in intreaga lume: printre greci, scandinavi si celti pana la hindusi, filipinezi si chiar la evreii din timpul Bibliei. Cine n-a auzit povestea lui Jack si vrejul de fasole (se presupune de origini nordice). Ei mai apar si in Calatoriile lui Gulliver si in Gargantua si Pantagruel (Francois Rabelais, secolul al XVI-lea) dar si in mitologia romaneasca ca Iovan Iorgovan, in cea basca ca Jentilak sau Gentiles, in folclorul american ca John Henry si Paul Bunyan (urias taietor de lemne), Ogias Gigantul in mitologia maniheiesta, Oni in folclorul japonez, Sfantul Christopher la romano-catolici, ‘Uj ibn Anaq la islamisti, Zipacna la vechii mayasi.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,771 times, 1 visits today)

1 thought on “Monstri si mituri in Urzeala Tronurilor”

  1. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.