Unele dintre cele mai ciudate obiceiuri de Craciun sunt si unele dintre cele mai inspaimantatoare. Cele mai ciudate ritualuri si festivaluri de Craciun il includ pe Krampus, demonul copiilor, o pisica sangeroasa extrem de salbatica si multe altele.
Mexicani, islandezi sau austrieci, cu totii celebreaza de Craciun alte traditii. Dar depinde de cum definim ideea de “traditie”. In unele parti ale lumii, obiceiurile de Craciun pot fi destul de terifiante. Chiar sinistre. Unii sunt si anti-Craciun pe deasupra. Pana la urma Craciunul este o sarbatoare noua, crestina, suprapusa peste cele pagane care continua sa dainuie si dupa cateva veacuri.
Krampus: cu siguranta nu-l vrei pe asta sa-ti intre prin semineu in noaptea de Craciun. Originar din Austria, Germania, Cehia, Slovacia si Slovenia, Krampus este un obisnuit al sezonului. Desi personajul pare a fi coborat din filmele horror, aceasta figura cvasi-demonica este o parte intunecata a Sf. Nicolae (conceptul care sta la baza ideii de Mos Craciun). Acesta urmareste copiii din Europa centrala. Este inarmat cu lanturi ruginite si clopote.
In anii ’30 a fost interzis in Austria. Numele sau inseamna “gheara” si este la fel de sarbatorit ca si Mosul. Unii cred ca este fiul lui Hel din mitologia nordica. Asa ca ar fi mai bine sa ai grija si sa nu plangi, altfel … Si neaparat sa fi fost cuminte tot anul.
In Islanda, un urias monstru pisicesc iesit din fire te poate ataca oricand. Jólakötturinn sau Pisica Yule este prezenta mereu aici in preajma Craciunului. Ea provine din folclorul fermierilor din timpurile medievale.
In Finlanda avem “capra de Craciun”. Joulupukki este un obicei nordic legat de Odin.
Mult mai ciudata pare decorarea copacilor in Ucraina cu panze de paianjen. Este vorba despre o legenda veche ce vorbeste de un paianjen care a ajutat la decorarea bradului de Craciun. Astfel el a ajutat o vaduva cu multi copii sa treaca iarna.
In Franta, New Orleans si Quebec, Ajunul sau “reveillon” se sarbatoreste cu cel mai mare bachet posibil. Si se va intinde pana la 13 deserturi, unul pentru Iisus si pentru cei 12 apostoli.
In Filipine insa, tara deosebit de catolica, aceasta sarbatoare este tratata cu respect. In procesiunea de Simbang Gabi se tine slujba la trei dimineata.
Kallikantzaroi, conform folclorului grecesc, sunt goblini ce traiesc sub pamant si ies chiar de Craciun. In restul anului, sapa sub radacinile copacului lumii.
Diavolii de paie sunt originari din Bavaria si dateaaza din timpul Evului Mediu. Ei speriau lumea de Craciun.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5