Hogfather – un altfel de Mos Craciun

Recomandarea mythologica a saptamanii pentru filmul de Craciun este nimeni altul decat Hogfather. Si e mult mai mult decat un film. Are atat un subiect mitologic si, pe deasupra, e inspirat de una dintre cele mai bune serii fantasy aparute vreodata: Discworld de Terry Pratchett.

Totul are legatura cu Hogswatch (echivalentul sarbatorii de Craciun) in Discworld. Aici, Hogfather (un fel de Mos Craciun) a fost dat disparut. Si ghiciti cine i-a luat locul? Chiar Moartea in persoana.

Este una dintre cele mai bune adaptari ale unei carti. Insusi autorul a contribuit la crearea costumelor si a decorurilor. Poate fanii Discworld au asteptat prea mult, dar cu siguranta a meritat asteptarea.

Asadar, recomandarea noastra calduroasa este Hogfather.

Merry Hogswatch!

Discworld Terry PratchettIn orasul Ankh Morpork, cel mai important oras din Discworld, festivalul iernii si al oferirii de cadouri este gata sa inceapa. Hogfather – Parintele Mistretilor, un personaj plin de carisma, un batran imbracat in rosu, distribuie cadouri in sania sa trasa de mistreti. Insa ceva se va intampla anul acesta. Si Hogfather nu va ajunge in casele copiilor.

Personaje ca Mr. Teatime din Ghilda Asasinilor, ucenicul vrajitor Mr. Sideney si omul-munte Banjo pun la cale un teribil complot.

Si personajele pozitive sunt pe pozitii: Susan, Moartea, Albert, Nobby Nobbs, Ponder Stibbons. Toti sunt adusi la viata in mod memorabil. Unii au crescut cu aceasta serie a lui Terry Pratchett. Locuri ca Domeniul Mortii, Universitatea Nevazuta, Castelul Zanei Maseluta sunt binecunoscute pentru fanii seriei Discworld, Lumea Disc. Sa speram ca vom vedea continuari si locuri minunate precum Ultimul Continent, Jingo, Maskerade, Reaper Man, Small Gods.

O altfel de reinterpretare a Craciunului si in mod particular un altfel de Mos Craciun.

Discworld este o serie de comic fantasy scrisa de englezul Terry Pratchett (1948-2015). Lumea de aici si actiunile sunt plasate intr-un lume plata, aflata pe un disc ce este balansat pe spatele a patru elefanti ce stau pe spatele unei imense testoase, Marea A’Tuin. Cartile parodiaza sau se inspira din Tolkien, Robert E. Howard, Lovecraft, Charles Dickens, Shakespeare. Dar apare si multa mitologie, folclor si povesti. Adesea sunt folosite satiric in paralel cu referinte culturale, politice si stiintifice.

Pratchett a scris 41 de carti in seria Discworld. El suferea de Alzheimer.

Romanele din seria Discworld contin teme si motive comune mitologiei. Cliseele fantastice sunt parodiate, iar anumite subgenuri fantastice luate in ras: povesti cu zane, vampiri si vrajitoare. Religia este si ea dezbatuta in romanul “Small Gods”, iar afacerile si politica in “Making Money”. Opera si muzica rock sunt si ele tratate in “Maskerade” si “Soul Music”.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 496 times, 1 visits today)

1 thought on “Hogfather – un altfel de Mos Craciun”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.