In acest scop a fost aleasa Alba Iulia ca loc de intrunire pentru poporul din Transilvania. Alba Iulia a fost aleasa de Consiliul National pentru ca la 1 noiembrie 1599 devenise capitala unirii lui Mihai Viteazul. Si, tot o data istorica, este tragerea pe roata a lui Horia, Closca si Crisan in acelasi loc. Un loc plin de semnificatie istorica si simbolism.
Tot la Alba Iulia, locul in care a inceput totul, se va desfasura si Marea Unire. Aici se va decreta textul Rezolutiei Unirii de la Alba Iulia. Tineri, batrani, membrii ai partidelor politice, diplomati si reprezentanti ai tuturor starilor din toate provinciile s-au raliat la Alba Iulia. O adevarata manifestare nationala. In acest context insusi Iuliu Maniu a spus ca este nevoie de o epoca de tranzitie.
La Alba Iulia era sarbatoare. 1228 delegati oficiali din toate provinciile, episcopiile, scolile, reprezentanti ai meseriilor, partidelor, organizatii militare si universitati. Toata lumea a fost reprezentata. Si nu numai atat. Pentru prima oara in istoria Romaniei, pentru prima data in istoria provinciilor romanesti, romanii veneau la Alba Iulia. Cu trenul, carutele, calare sau pe jos, sute de mii de romani veneau la Alba Iulia. Romani imbracati in haine de sarbatoare, cantand cu mii de steaguri tricolore. Ce priveliste va fi fost! Ce cantec! Ce oameni!
Mii de coloane de tarani, ostasi si alti membri ai societatii romane s-au reunit la Alba Iulia. Curand, zona a devenit neincapatoare. Peste o suta de mii de oameni s-au adunat la Alba Iulia. Purtau tablite cu numele comunelor din care veneau. Olteni, ardeleni, basarabeni, toate neamurile din toate provinciile romanesti. Tricolorul romanesc se inalta deasupra cetatii Alba Iulia.
Vasile Goldis, Iuliu Maniu, Stefan Pop si multi altii ne reprezinta interesele si vorbesc de la tribuna Adunarii.
Pe 24 august 1918 se infiintase Comitetul National Roman. La Paris ne reprezinta interesele Take Ionescu, Octavian Goga, Vasile Lucaciu, Constantin Angelescu si Ioan Theodor Florescu. Ei vor fi recunoscuti de cele patru puteri ale Antantei: Franta, Anglia, SUA, Italia.
Iuliu Hossu, episcopul, va citi rezolutia de la Alba Iulia:
“Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat ?i Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor îndreptatiti la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama îndeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la întreg Banatul cuprins între raurile Mures, Tisa si Dunare.”
Delegatia Transilvaniei va ajuge la Bucuresti pentru a anunta Unirea. Din delegatie vor face parte Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voievod, Caius Brediceanu, Vasile Goldis si Miron Cristea.
Marea Unire si razboiul Romaniei cu Ungaria
Principala consecinta a Marii Uniri a fost razboiul cu Ungaria. La 7 decembrie 1918 armata romana va intra in Brasov. Apoi vor urma Cluj si Sibiu care nu vor opune rezistenta.
Ungaria va incerca sa recruteze soldati pentru a se opune. Puterile Antantei ii ordona sa se retraga.
La 15 decembrie 1918 adunarea germanilor din Transilvania si Banat aproba aceasta unire la Medias.
La 22 decembrie 1918, ca raspuns, maghiarii se aduna la Cluj si se opun unirii.
Inainte de Craciun, 1918, regele Ferdinand I semneaza decretul unirii Romaniei cu Basarabia, Bucovina si Transilvania. Apoi, armata romana intra in Cluj si Baia Mare.
In ianuarie 1919, armata romana intra in Sighetu Marmatiei. Banatul ramane la sarbi, iar Crisana la unguri.
In martie 1919 Ungaria este preluata de un guvern radical condus de Bela Kun ce instituie Republica Sovietica. Relatiile se inrautatesc. Populatia romana din zonele unguresti este amenintata. Armata maghiara initiaza un atac asupra trupelor romanesti. Atacul este respins. Au loc lupte violente in Muntii Apuseni. Contraofensiva romaneasca incepe in aprilie 1919 si armata romana intra in Satu Mare, Oradea si apoi ajung la Tisa.
In iulie 1919, dupa ce a respins propunerile de pace si dezarmare ale Antantei, Ungaria ataca trupele romane de pe Tisa. Au loc lupte violente iarasi. Armata romana respinge atacul si ia multi prizonieri.
In august 1919, armata romana intra victorioasa in Timisoara.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Mitologia si istoria poporului roman | Mythologica.ro
Pingback: 100 de ani de la Marea Unire – Centenarul – 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei | Mythologica.ro
„Mythologica.ro este un portal educational dedicat si rezervat cunoasterii si descoperirii”
Foarte bine si frumos. Dar de ce dati publicitatii date neverificate. Si la dv tot dactilografa este de vina?
Poate ar fi bine sa modificati macar acum.
„Alba Iulia a fost aleasa de Consiliul National pentru ca la 1 noiembrie 1959 devenise capitala unirii lui Mihai Viteazul. Si, tot o data istorica, este tragerea pe roata a lui Horia, Closca si Crisan in acelasi loc. Un loc plin de semnificatie istorica si simbolism.”
Mihai Viteazul a fost la Alba Iulia in 1959? Pe vremea comunistilor?
Haideti sa transmitem informatii corecte! „Mihai Viteazul si-a facut intrarea triumfatoare la Alba Iulia, pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortaretei de la episcopul Napragy. Pentru a consolida Unirea celor trei tari, Mihai Viteazul a luat unele masuri, cum ar fi adoptarea aceleiasi steme pentru toate teritoriile, construirea unei biserici ortodoxe la Alba Iulia si acordarea anumitor înlesniri preotilor si iobagilor români.”
Buna ziua si va multumim! Corectura a fost introdusa! Ne cerem scuze, graba strica treaba!