Cei care au condus odata lumea, marii zei ai omenirii, au pierdut batalia. Cu trecerea timpului, oamenii i-au uitat. Dar zeii uitati nu mor niciodata. Ei reinvie intr-un fel sau altul. Sau poate nu mor niciodata.
De ce unii zei au fost uitati? Unii dintre ei au fost zei foarte influenti si cu puteri incredibile in lumea antica. Unele raspunsuri la aceste intrebari ne-au surprins si pe noi.
Ganesha – marele lord al pasarilor din India
Un zeu creator dispare greu din gandirea populara. Pana la urma el a creat lumea, nu? Creatia si elementele cheie ale simbolismului din spatele ei sunt legate de India, Africa si Egipt. Si peste tot il intalnim pe Ganesha.
Ganesha a fost reprezentat in opt reincarnari. Se crede ca acestea reprezentau stagii progresive ale creatiei, insa expertii nu gaseau contextul necesar in care sa le puna. Intamplarea a facut ca referinte ale tribului Dogon din Mali sa ne ofere posibilitatea intelegerii. De aici am gasit conexiunea cu mama lui Ganesha, Sati si sotul ei, Siva, pe langa alte zeitati hinduse. Corelatiile sunt relativ usor de inteles, mai ales datorita faptului ca ambele traditii (din Africa si India) au fost pastrate pana astazi si putine s-au schimbat.
Alta zeitate semnificativa pentru dogoni erau zeul creator Amma, un “zeu ascuns“, la fel ca Amen in Egipt. Schimbarile din simbolism sugereaza ca Amma era la origini femeie, iar dogonii o definesc si femeie si barbat. Iar cuvantul Amma merge la indieni drept “mamica”. Asa era numita Sati, mama lui Ganesha. O traditie mult mai veche si mai putin cunoscuta ne arata ca Ganesha avea doua mame – zeita sora Dharni Penu siĀ Tana Penu.
Regele Lumii: Primul Zeu
Cel mai important zeu al unei civilizatii este primul. Cel ce da nastere. Creatorul. El este printre primii zei, monarhul antic. Adesea el este cunoscut ca si Regele Lumii. Aceasta regula este urmata de toate civilizatiile antice, indiferent de nume sau aparente. In multe cazuri, acest personaj este si un erou cultural, cel care ii invata pe oameni “calea zeului”. Dar adesea decade, de multe ori din cauza mandriei. Si asa isi intalneste sfarsitul.
La persani, acest conducator era Jamshid, cel care a fost ucis de un demon din cauza mandriei sale. In scripurile hinduse, acest monarh este Regele Murugan, cel care calareste paunul. La secta Yezidis din Irak el se numeste Tawsi Melek, Regele Paun. Sumerienii il numeau Enki, Lordul Pamantului. Egiptenii il aveau pe Osiris, regele antic ce calatorea pe pamant invatandu-i artele pe oameni.
Pentru vechii greci era calatorul si degustatorul Dionysus. Ca si Osiris, el a fost ucis de rude. Evreii isi amintesc figura Regelui Melchizedek. Indienii Hopi inca il venereaza pe Masau’u, Lordul Lumii. El a fost trimis in lumea de dincolo pentru a o conduce din cauza mandriei sale.
Zeita-mama a minoicilor, Atena
Desi inca nu am reusit pe deplin sa le intelegem limbajul, este cunoscut ca minoicii, locuitorii Cretei de azi, adorau o zeita-mama. Aceasta zeita era cea mai importanta pentru ei.
Folosindu-ne de cunostintele acumulate din alfabetul Linear B si al limbii grecesti folosite in Micene, am putut sa gasim aceasta zeita sub numeleĀ A-ta-no-dju-wa-ja: zeita Atena.
Si ea a fost uitata, Cand micenienii au cucerit insulele si au asimilat cultura minoica, aceasta zeitate a evoluat in Atena. Cand a ajuns in panteonul lor, grecii ieseau din vremurile intunecate, in 800 i. Hr. Va ocupa un loc mai jos in ierarhie, iar zeii-barbati vor deveni primii intre Olimpici.
Zeus si Hermes la egipteni, greci si romani
Zeii antici erau personificari ale fenomenelor naturale – de aceea unii par sa fie multiculturali, chiar daca sub nume diferite. Unul dintre ei, reprezentant pentru majoritatea culturilor, este Zeus. Sau mai degraba imaginea lui.
Zeus era intruchiparea fulgerului. Stiai unde sa-l cauti. El este la fel de vechi ca si idee precum Hermes, zeul grec al comertului. El este asemanat lui Pan, zeul roman care probabil merge pana la predinasticul Min, zeul egiptean. Hermes era mesager, salvatorulr ratacitilor, navigatorilor, zeul drumurilor si negustorilor.
Grecii credeau ca 3 zei mareti conduc lumea. Trei frati ce supuneau cele 3 domenii. Zeus conducea cerul, Poseidon pamantul si marea, iar Hades a fost numit peste lumea de dincolo, de dedesubt.
Desi imparteau lumea, cei trei zei nu erau egali in drepturi si puteri. Zeus era regele suprem, iar Poseidon nu se ridica la inaltimea sa. Zeii traiau in Olimp. Acesti zei au fost preluati mai tarziu de romani si au devenit Jupiter, Neptun si Pluto.
Phobus, teroarea razboiului si influenta sa
Desi influenta lui Phobos este inca destul de puternica si astazi, el a fost uitat. In antichitatea clasica era maret. Era zeul terorii si de la el ne vine cuvantul “fobie“. In antichitate, Phobus sau “Frica” personifica teroarea, in special a razboiului.
Spre exemplu, cand o mareata armata de amazoane a atacat Atena in mitologia greaca, cetatenii au fost asa terifiati incat marele erou grec Tezeu a decis sa faca un sacrificiu lui Phobus. Ritualul sacrificiului cerea taierea gatului unui taur negru deasupra unui scut negru. Asa cereai curaj in fata imensului pericol.
In 331 i. Hr., Alexandru cel Mare a facut ultimul sacrificiu inregistrat zeului fricii. Era in ajunul Bataliei de la Gaugamela. Acesta a fost momentul cand armata lui Alexandru cel Mare era depasita numeric de vasta armata persana a lui Darius. Desi practicile au incetat si numele zeului a fost dat uitarii, teroarea razboiului inca ramane.
Horus si Iisus, doua figuri, acelasi zeu
Odata cu schimbarea credintelor religioase ale diferitelor culturi, anumiti zei au fost neglikati sau uitati, in timp ce altii au beneficiat de tot mai multa atentie si stima. Desi este adevarat ca anumite religii au fost sterse de fata pamantului odata cu civilizatii intregi de catre cuceritori, au mai ramas inca cateva. Cele mai importante atribute ale unor zeitati au fost aplicate altora. Astfel, reprezentarile divine sunt combinate. Sa luam exemplul zeului Serapis, al carui scop a fost unificarea popoarelor egiptean si grec. Oficialitatile guvernamentale au combinat zeul egiptean Osirsi cu Apis, zeul-taur.
In cele mai multe cazuri, zeitatile s-au combinat, valorile spirituale si invataturile culturale au trecut de la una la alta. Zeitati salvatoare ca Attis, Ra, Krishna, Tammuz, Zoroastru, Osiris, Horus, Mithra, Iisus si altii au in general aceleasi atribute. Aveau in comun nasterile miraculoase si cei 12 discipoli.
Numarul 12 are legatura si cu Pitagora. Se credea ca acesta era fiul lui Apollo. Mama sa il nascuse miraculos. Asadar, au existat si personaje istorice sau figuri legendare care s-au bucurat de aceleasi caracteristici. Multe dintre invatatorile pitagoreice sunt duse mai departe in crestinism. La fel ca si traditiile lui Osiris, Horus si perceptia sufletului.
Horus si Iisus s-au nascut la aceeasi data, 25 decembrie, si au avut evenimente similare in viata. Horus era numit Miel si cunoscut ca fiu al lui Dumnezeu. Mama sa Isis era numita Meri, “cea preaiubita”. Tatal sau, Osiris, a fost ucis de fratele Set si dupa moartea sa inviat. Set devine sheitan in evraica, “adversar‘. Mai tarziu, acesta a devenit Satan. Nu exista informatii despre Iisus si Horus intre 12 si 30 de ani, dar se crede ca ambii au fost botezati la 30.
Sunt creditati cu multe miracole, incluzand exorcizari, redarea vederii orbilor, invierea oamenilor. Amandoi s-au schimbat la fata si au tinut predici pe munte. Aveau simboluri asemanatoare si inmormantari. Amandoi au coborat in iad si s-au intors dupa 3 zile. Au fost numiti apoi Christ (Krst). Etimologia vine de la “cel uns”, cel numit.
Astfel de conexiuni pot fi facute peste tot in jurul lumii. Cand facem acest lucru, unii zei devin mai importanti, altii raman in umbra. Noi zei vor atrage noi adoratori. Sau vechii zei vor capata nume si forme noi.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
5
1.5