Mitologia si zeii azteci

Aztecii au avut un panteon extrem de complex si diversificat. Savantii care au studiat mitologia azteca au gasit peste 200 zei si zeite in universul aztec. Ei erau impartiti in trei mari grupe. Fiecare grupa superviza un aspect al universului. Prima se ocupa de cer sau rai, a doua de ploaie, agricultura si fertilitate, iar ultima de razboi si sacrificiu.

Dupa cum se poate observa cele trei aspecte sunt logice si vitale culturii aztece. Fara ele aztecii n-ar fi putut exista si nici inflori ca societate. Adeseori, zeii azteci se bazau pe vechile religii mezoamericane ale altor societati.

Imperiul aztec era format din mai multe orase-state care erau diferite etnic. Cea mai importanta uniune de acest tip a fost Tripla Alianta a statelor Mexica din Tenochtitlan, Acolhua din Texcoco si Tepaneca din Tlacopan. Cele trei orase-state au dominat centrul Mexicului intre 1430-1521. Capitala era Tenochtitlan-Tlatlelco, Mexicul de azi si se vorbea limba nahuatl. Cand spaniolii au ajuns aici, capitala era deja un oras cosmopolit.

In acei ani, se estimeaza ca bazinul Mexicului avea peste 1 milion de locuitori. Imperiul aztec primea tribut de la 38 de provincii. Rata mortalitatii era undeva la 37 de ani. Documentele erau scrise pe scoarta de copac, dar calendarele lor erau cele mai exacte din lume. Barbatii se puteau casatori cu mai multe femei, iar acestea isi teseau zestrea. Practicau sacrificiul, dar si sinuciderea ritualica.

Mitologia si zeii azteci

Huitzilopochtli, zeul suprem al aztecilor

Huitzilopochtli (pronuntat Weetz-ee-loh-POSHT-lee) era zeul suprem al panteonului. Tatal tuturor zeilor. In timpul migratiei legendare din patria-mama Aztalan, Huitzilopochtli le-a indicat aztecilor capitala. Astfel, poporul si-a ridicat capitala la Tenochtitlan. El era zeul patron al razboiului si sacrificiului. Altarul sau, in varful piramidei Marelui Templu din Tenochtitlan, era decorat cu cranii si pictat in rosu, culoarea sangelui.

El era si zeul soarelui, unul dintre cei mai importanti zei. Se crede ca acest zeu a fost un personaj istoric, probabil un preot, care a intrat in legenda. Dupa moartea sa a fost transformat in zeu.

Este fiul zeitei Coatlicue, reprezentand steaua Venus. Potrivit mitului, cand Coyolxauhqui, zeita lunii, sora sa si cei 400 de frati (Centzon Huitznahua – zeii stelelor) au vrut sa-l ucida, el si-a razbunat mama. Astfel, in fiecare dimineata pe cer, mitologia este rescrisa.

 

Tlaloc, zeul ploii

Zeul ploii la azteci (pronuntat Tlá-lock) era zeul ploii si unul dintre cele mai antice zeitati din Mezoamerica. Tlaloc este asociat cu fertilitatea si agricultura. Originile sale vin din Teotihuacan, de la civilizatiile olmeca si mayasa. Altarul sau principal este deasupra Marelui Templu din Tenochtitlan. El este decorat in albastru reprezentand ploaia si apa. Aztecii credeau ca lacrimile noilor nascuti sunt sacre pentru Tlaloc. Tocmai de aceea, sacrificiile in cinstea lui implicau copiii.

was the rain god and one of the most ancient deities in all Mesoamerica. Tlaloc is associated with fertility and agriculture, and his origins can be traced back to Teotihuacan, the Olmec and the Maya civilizations. Tlaloc’s main shrine was the second shrine after Huitzilopochtli’s, located on top of the Templo Mayor, the Great Temple of Tenochtitlan. His shrine was decorated with blue bands representing rain and water. The Aztec believed that the cries and tears of newborn children were sacred to the god, and, therefore, many ceremonies for Tlaloc involved the sacrifice of children. 

 

 

Tonatiuh, zeul soarelui

Pronuntat Toh-nah-tee-uh, Tonatiuh era zeul soarelui. Era zeul care aducea caldura si fertilitate. Pentru a face asta in fiecare zi avea nevoie de sacrificii. Mai precis, de sangele celor sacrificati. El era patronul razboinicilor.

In mitologia azteca, Tonatiuh guverna era in care traiau aztecii, al Cincelea Soare, iara fata sa e reprezentata in centrul pietrei soarelui.

 

Tezcatlipoca, zeul mortii

Pronuntat Tez-cah-tlee-poh-ka inseamna “Oglinda Fumeganda”. Este reprezentat adesea ca putere a raului. El este asociat cu moartea si raceala. Era patronul noptii, al nordului si in multe aspecte opus fratelui sau, Quetzalcoatl.  De obicei e pictat in negru pe fata si poarta o oglinda de obsidian.

Chalchiuhtlicue, zeita apelor

Chalchiuhtlicue (pronuntat Tchal-chee-uh-tlee-ku-eh) era zeita apelor curgatoare si a elementelor acvatice. Era sotia/sora lui Tlaloc si patroana nasterilor. Apare intotdeauna cu o fusta verde/albastra din care curge un parau.

 

Centeotl, zeul porumbului

Centeotl (pronuntat Cen-teh-otl) era zeul porumbului. Era bazat pe un zeu vechi al olmecilor si mayasilor. Strans legat de Tlaloc, e adesea reprezentat ca un tanar ce poarta pe cap un stiulete de porumb.

Quetzalcoatl, Sarpele cu pene

Pronuntat Keh-tzal-coh-atl, “Sarpele cu pene”  sau “Sarpele inaripat” este probabil cea mai faimoasa zeitate. Este cel mai cunoscut zeu aztec. Deasemenea, este cunoscut si in alte societati mezoamericane. In special in Teotihuacan si la mayasi.. El reprezentat partea pozitiva a lui Tezcatlipoca. Era patronul cunoasterii si invataturii. 

Quetzalcoatl este legat de ultimul imparat aztec, Moctezuma. El credea ca sosirea spaniolilor reprezinta implinirea unei profetii despre intoarcerea marelui zeu. Totusi, invatatii considera ca este un mit inventat de franciscani dupa cucerirea spaniola.

 

 

Xipe Totec, zeul agriculturii

Pronuntat Shee-peh Toh-tek) este zeul agriculturii fertile. De obicei este reprezentat ca renasterea si invierea vegetatiei.

 

 

Mayahuel, mama stelelor

Mayahuel (pronuntat My-ya-whale) este zeita azteca a plantei maguey. Bautura din ea, aguamiel, era considerata sangele ei. Mayahuel este mama stelelor. Cei 400 de “iepuri”, Centzon Totochtin, sunt copiii ei.

 

 

Tlaltecuhtli, zeita azteca a pamantului

Tlaltechutli (Tlal-teh-koo-tlee) este monstruoasa zeita a pamantului. Numele ei inseamna “cea care daruieste si devoreaza viata”. Ea cere multe sacrificii pentru a se sustine. 

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,561 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Mitologia si zeii azteci”

  1. Pingback: Zeii, religia si mitologia tolteca - Mythologica.ro

  2. Pingback: Cioturi de mitologie: tot ce trebuie sa stii despre mitologia greaca | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.