Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Calixtlahuaca, templul circular al lui Ehecatl, zeul aztec al vanturilor

Cea mai mare parte a asezarii Calixtlahuaca ocupa pantele muntelui Cerro Tenismo, o relicva a unui mic vulcan. Ruinele aztece de langa Toluca sunt imprastiate intre fundul vaii si varful dealului. Cea mai mare si cea mai cunoscuta structura de aici este un templu circular. Aici, arheologii au descoperit sculpturi de piatra de ale zeului aztec Ehecatl. Ehecatl inseamna “Vantul din Nahuatl”, zeul vanturilor in cultura azteca. Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci.

 

Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Codicele aztec confirma ca Ehecatl era negru, reprezentat cu un cap conic. El purta o masca de pasare rosie si bijuterii din carapace, aceste bijuterii ale vantului fiind favoritele sale.

Ehecatl era un important zeu sarpe-pasare (Quetzalcoatl) si zeu al aerului in credintele aztece.

Creatorul oamenilor si al cerurilor

Zeitatea simboliza fertilitatea si suflul uman, asociat indeaproape cu forta vietii. Aztecii credeau ca Ehecatl poate da viata planetei prin forta vanturilor sale. Rolul sau era important intrucat era cel care crease rasa umana si cerurile.

Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Sculptura si altar de piatra dedicat zeului vantului, Ehecatl din Muzeul National de Antropologie, Mexic

O legenda spune ca Ehecatl a suflat peste focul de sacrificiu stimuland ridicarea celui de-al cincelea soare si cea de-a cincea luni. Acestea sunt soarele si luna lumii de astazi, cea de-a cincea lume. Cu aceasta contributie, aztecii il considera pe Ehecatl ca un zeu creator.

Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci

Aztecii credeau ca sunetul vantului in copaci reprezinta dorinta lui Ehecatl

In legendele si miturile aztece, Ehecatl joaca un rol important. O legenda spune ca Ehecatl a introdus omenirii sexul. El s-a indragostit de Mayahuel, o fecioara pe care a adus-o din lumea subpamanteana. Dragostea lor a facut copacii sa creasca.

 

Templul construit in onoarea lui Ehecatl era circular cu acoperisuri conice. El simboliza pesterile din Lumea de Apoi. Potrivit unor interpretari, cercul este nesfarsit, reprezentand puterile infinite ale lui Ehecatl.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,209 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Ehecatl: zeul sarpe inaripat temut de azteci”

  1. Pingback: Mitologia si zeii azteci | Mythologica.ro

  2. Muchas gracias por hacer honor a mi cultura, con este post informativo. Agradezco el interés que tienen y el empeño que llevan en cada uno de sus artículos.
    Gracias, saludos cordiales desde México.

  3. Pingback: Zeii, religia si mitologia tolteca - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.