Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor

Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor

“Urzeala Tronurilor” – “Game of Thrones” – serialul inspirat de cartea “Cantec de gheata si foc” – “A song of ice and fire” de George R.R. Martin este ca sacul de jucarii al lui Mos Craciun. Are de toate: istorie antica, batalii epice, legende si personaje fabuloase, creaturi mitice precum dragonii, intrigi si politica de curte. Intrega carte si filmul este despre istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor.

In acest articol vom vorbi despre Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor. Vom incerca sa deslusim cateva din originile inspiratiei in cazul lui Martin. Acestea provin in general din istoria antica si din miturile aferente. Toate acestea au contribuit la nasterea lumii numita Westeros. Martin se lasa insa asteptat avand in vedere ca nu a terminat inca Winds of Winter

Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor

Zidul – fortareata si inchisoare

V-at gandit oare de unde vine ideea Zidului care imprejmuieste partea de nord a celor Sapte Regate? Ne putem gandi la zidul lui Adrian, o fortificatie de 73 de mile lungime construit de imparatul roman in anul 122 pentru a apara cuceririle din zona. Cu siguranta zidul real nu a fost construit din gheata si nu masura sute de metri ca zidul din Westeros, dar era impresionant pentru vremea lui. Martin isi aminteste cand a vizitat Anglia in 1981 si a stat pe Zidul lui Adrian, imaginandu-si cum ar fi fost pentru soldatii romani care erau stationati acolo. Acel moment i-a servit ca inspiratie pentru marele zid din Westeros. In Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor vedem cum istoria se impleteste cu fictiunea.

Mai exista o mare similaritate in faptul ca zidurile aparau teritoriile sudice de invaziile “barbarilor”. In cazul zidului real al lui Adrian, aparat de bravii legionari romani, atacatorii erau triburile barbare care ocupau Scotia de astazi, inclusiv pictii si scotii. Zidul din Westeros, cel aparat de fratii din Veghea Noptii (“Night’s Watch“), a fost gandit sa-i tina departe pe Umblatorii Albi (“The White Walkers“)

Bran Binecuvantatul – profetul beteag

bran game of thronesMicul Bran, cel mai tanar din fratii Stark, a trecut prin multe aventuri, insa cea mai misterioasa ramane cea a corbului cu trei ochi. Dar atunci cand intram adanc in mitologie, asa cum des se intampla, originea ideilor lui Martin iese la iveala. In miturile celte a existat un erou numit Bran Binecuvantatul si ghiciti ce inseamna “Bran” in celta? “Corb“, desigur.

Asa cum Bran din povestea lui Martin avea abilitatea magica de a vedea lucruri din viitor, Bran Binecuvantatul avea abilitati speciale. El detinea un corn al abundentei si, dupa moartea sa, capul sau taiat a fost inmormantat sub Londra pentru a o apara de invadatori. Deasemenea, dupa ce Bran Stark a fost impins din turn de Jaime Lannister el a ramas paralizat, o paralela cu unele rani asemanatoare ale eroului din povestile celte.

Incestul regal – familia Lannister

Familia Targaryen, dinastia conducatoare apusa a Westerosului, aveau prostul obicei de a-si casatori rudele pentru a pastra sangele regal pur si a evita amestecul cu alte familii poluate. Dar asta nu este deloc o idee noua. In fond, aceasta era o idee comuna printre multe familii conducatoare din epoca antica, in special in estul Mediteranei, incluzand si Egiptul antic.

house_lannisterMii de ani la rand, faraonii Egipului isi casatoreau fiicele sau surorile pentru a-si dubla linia regala, desi regii tineau concubine sau alte sotii minore. Insa sotiile lor erau cu adevarat rude de sange foarte apropiate. Cum faraonii se considerau ei insisi zei, trebuiau sa urmeze si ei exemplul zeilor.

Foarte interesant este faptul ca in timpul perioadei Amarna, monarhii egipteni au refuzat sa marite printesele de sange regal cu urmasii caselor straine, desi faraonii isi luau zeci de mirese straine. Credeau oare ca printesele egiptene sunt prea bune pentru ei sau nu doreau sa-si puna in pericol linia regala si ascedenta la tron?

Motivul uciderii copiilor regali ai dinastiei Targaryen

Inainte ca Robert Baratheon sa devina rege, el a trebuit sa-si elimine rivalii Targaryeni. Unul dintre acestia era fratele mai mare al lui Daenerys, Printul Rhaegar impreuna cu sotia si copiii lui. In timpul jafului asupra Debarcaderului Regelui, Gregor Clegane a comis niste fapte atroce, violand si ucigand sotia regelui, printesa Elia si omorandu-i pe cei doi copii, Rhaenys si Aegon. Desi pare crut, a reusit sa elimine rivalii stapanului sau la tron.

targaryenAceste fapte de cruzime ale razboinicilor impotriva copiilor nu sunt deloc noi daca esti un fan al miturilor grecesti. La sfarsitul razboiului troian, cand grecii au jefuit orasul antic Troia, multi dintre razboinicii ahei au ucis femei si copii din cetate. In special, fiul lui Odysseus sau Achilles, Neoptolemus l-a ucis pe copilul lui Hector, Astyanax, aruncandu-l peste zidurile orasului. Ca si Aegon, copilul era un potential urmas la tron. Cu ce pot fi de vina copiii pentru faptele parintilor lor? Sau mai degraba pentru mostenirea lasata? Fie ea si in sange.

Un razboi pricinuit de o femeie

Ei bine, fraza si motivul asta sunt vechi de cand lumea. Sora Lordului Eddard Stark, frumoasa Lyanna, a fost fata care a lansat o mie de sulite. Femeia de la care a inceput razboiul. Sau doar motivul. Cand fratele mai mare al lui Daenerys s-a indragostit de ea la o competitie, i-a oferit Lyannei premiul zilei si a rapit-o. Fratele ei si logodnicul acesteia (Robert) au plecat dupa ea, incepand cel mai mare razboi care a detronat dinastia Targaryen.

Gregor CleganeDaca asta va suna cunoscut, nu sunteti singurii. Elena din Troia a fost o alta frumusete din cauza careia s-a iscat cel mai mare conflict armat cunoscut in antichitate. In special prin opera lui HerodotIliada. Acest conflict a fost un razboi de zece ani intre greci si troieni. Elena fie a fugit fie a fost rapita de printul Troiei, Paris, ceea ce l-a determinat pe sotul ei, regele Menelaus al Spartei, sa o urmareasca cu toate navele sale. Ca rezultat al iubirii sale cu Paris, multi oameni si orase au cazut.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,567 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Istorie antica si mituri in Urzeala tronurilor”

  1. Pingback: Game of Thrones - istorie antica si mituri - The Spoon Boy

  2. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.