Foarte multi au citit celebra serie – “A song of ice and fire” (Cantec de gheata si foc) de George R. R. Martin. Si mai multi au vazut serialul HBO – “Game of Thrones” (Urzeala tronurilor). Insa sub efectele speciale, costumele de epoca, obiceiurile barbare si limba dothraki se ascund mult mai multe. Teme, motive, simboluri din anumite mitologii, imprumutate, regandite si recompuse. Toate dau farmec operei in sine. Aici vom incerca sa subliniem cateva.

Urzeala tronurilor Tematica principala – conflictul nesfarsit intre Datorie si Iubire in Urzeala tronurilor 

De multe ori personajele se confrunta cu alegeri care pun fata in fata loialitatea lor fata de juraminte si îndatoriri cu loialitatea lor fata de persoanele pe care le iubesc. Ned Stark trebuie sa aleaga între a ramane cu familia sa în Winterfell si a-si servi regele in Debarcaderul Regelui; Catelyn este depasita de durerea pentru fiul ei iubit si isi ignora atributiile fata de Winterfell; si Jon care trebuie sa aleaga între a parasi Rondul de Noapte pentru a-l ajuta pe Robb si a-si razbuna tatal si îndeplinirea juramântului de a lasa totul in urma, a da uitarii trecutul si a servi pe Zid.

Diferenta dintre datorie si dragoste ar putea fi interpretata ca un conflict între motivatii interioare si exterioare. Datoriile sunt angajamente publice catre persoane sau atributii, cum ar fi angajamentul lui Ned de a fi Mâna lui Robert sau juramântul lui Jon de a apara Zidul. 

Dragostea este foarte personala si nu este legata de orice juramânt, ca dragostea lui Catelyn si dorinta de a-si proteja cu orice pret familia sau dorinta lui Ned de a-i salva viata Sansei. Atunci cand personajele aleg intre îndeplinirea sarcinilor si a-i ajuta pe cei care ii iubesc, ei trebuie sa se gandeasca altfel la notiunea de onoare. Asfel spus, ei trebuie sa-si “cântareasca” virtutile personal caci vor fi vazute cu alti ochi de catre ceilalti. În timpul momentelor sale finale în celula sa, Ned pare sa realizeze ca exista putina virtute în îndeplinirea datoriei sale catre un rege lipsit de etica si, astfel, face o marturisire falsa pentru a o salva pe Sansa.

GAME-OF-THRONESNecesitatea de a infrunta adevaruri zdrobitoare in Urzeala tronurilor 

Urzeala tronurilor este situat într-o lume dura unde numeroase personaje se trezesc in acest iures confruntandu-se cu adevaruri dure. Bran ajunge peste noapte de la un tânar jucaus cu vise de cavaler la a fi brusc paralizat si imobilizat la pat. Fiecare speranta pe care a avut-o pentru viitor este brusc distrusa, ii este furata, dar el nu are de ales decât sa se confrunte cu realitatea ca nu mai poate sa mearga.

Sansa petrece o buna perioada din prima parte a romanului crezand ca Joffrey este viteaz si îsi imagineaza viata în Debarcaderul Regelui ca fiind toata numai turnee si concursuri în care cavaleri spilcuiti se lupta pentru onoare. Dar dupa ce ii intalneste pe unii locuitorii isi da seama ca onoarea nu are nicio importanta. Si numai atunci când Joff il decapiteaza pe Ned ea vede adevarata fata a lui. De aici incepe si drama.

Tyrion, si în cele din urma Jon Snow, se confrunta cu adevaruri dificile, de asemenea. Tyrion este mic si oarecum diform,si isi face un obicei din a se confrunta cu aceste fapte cat de des poate. El ii spune lui Jon Snow ca oamenii mai degraba ignora adevarurile dure, dar daca le imbratisezi ele nu vor putea fi folosite împotriva ta.

Sfatul sau ii da voie lui Jon sa se vada asa cum este in realitate: bastardul casei Stark. In fiecare caz, romanul sugereaza ca a te confrunta cu un adevar dur nu este numai necesar ci si benefic. Aceasta le permite personajelor sa priveasca atent in jurul lor si numai cand vor deschide ochii cu adevarat isi vor imbunatati conditia si vor intelege. Tyrion de exemplu, desi constientizeaza ca este mic si departe de a fi un razboinic, nu poate fi impiedicat sa salveze orasul si sa devina erou.

403408

Natura corupta a politicii in Urzeala tronurilor 

Ei, asta e actuala si in zilele noastre. Si multe zile dupa ce noi vom inceta sa existam, se vor mai scrie romane despre cat de corupta este politica. Caci fara doar si poate a intra in politica inseamna a deveni corrupt.

În roman, politica e folosita sa mentina sau sa extinda puterea, iar manevrele folosite sunt intr-o maniera sau alta o forma de coruptie. Fortele care guverneaza Westeros, inclusiv Regele Robert, Cersei Lannister, cercul lor de consilieri si toti micii domni care detin o anumita cantitate de energie sau o armata, par a fi într-o stare perpetua de concurenta, adesea neloiala.

Pentru a mentine un avantaj în aceasta competitie pentru Tronul de Fier – The Iron Throne –  ei fac mereu lucruri care sunt necinstite sau corupte într-o forma sau alta. Degetel, de exemplu, jura sa-l ajute pe Ned sa castige Garda orasului de partea sa ca sa-l detroneze pe Joffrey, dar Degetel în schimb il tradeaza si trece de partea Lannisterilor. 

În aceasta situatie, acelasi Ned, care se numara printre personajele cele mai onorabile descrise în roman, recurge la mita pentru a câstiga paza orasului de partea sa, în esenta, cedand coruptiei pentru ca nu are nicio alternativa, desi o face pentru ceea ce el crede ca este o cauza dreapta. Cersei Lannister minte despre tatal real al fiului ei, Joffrey, si pentru a acoperi minciuna pune sa fie omorat Jon Arryn, Mana regelui. Mai târziu, un servitor, sub ordinele sale, il imbata cu vin tare în timpul unei vânatori pe rege, provocând indirect moartea sa.

In fiecare caz actul criminal sau de coruptie este facut fie pentru a pastra puterea fie pentru a o castiga. Cersei vrea ca fiul ei sa mosteneasca tronul si controlul regatului, Degetel vrea sa ajunga sus, iar Ned încearca sa smulga puterea din mana Lannisterilor. Romanul sugereaza ca aceasta competitie acerba si fara scrupule pentru putere, pe scara cea mai mare, numita “Game of  Thrones”, duce în mod inevitabil la coruptie.

Motivele in Urzeala tronurilor 
game-of-thrones-a-song-of-ice-and-fire-tv-series-george-r--r--martin-1920x1080

Punctul de vedere al caracterelor din Urzeala tronurilor 

În timp ce caracterele se lupta sa deosebeasca adevarul de minciuna, sa faca diferenta dintre ceea ce este drept si ce este gresit sau pentru a evita adevarurile dure, cartea mentioneaza diferitele puncte de vedere în toate formele sale. Punctul de vedere este sensul in care personajele percep realitatea identificand mental adevarul, dar este nevoie de o intorsatura subiectiva in timp ce viziunea trece de la caracter la caracter.

Structura narativa în sine este în continua schimbare mutandu-se si orientandu-se dupa fiecare personaj si dupa felul in care acesta vede lumea. Catelyn introduce explicit acest motiv atunci când primeste mesajul ascuns de Lysa si întreaba ce adevar trebuie sa vada mai clar in asta.

Bran descopera un adevar, iar acest rezultat ii poate fi fatal caci Jaime îl împinge printr-o fereastra – un alt mod de a vedea lucrurile. El începe sa viseze cioara cu trei ochi care este o creatura cu un simt nefiresc al viziunii. Culoarea ochilor este un detaliu important care da o alta nota subiectivitatii personajelor. Purpuriul regal al Targaryenilor, verdele lacom al Lannisterilor si cumplitul gri-alb al casei Stark reprezinta trasaturile de caracter ale fiecarei familii si arata ca fiecare casa are un mod diferit de a vedea lucrurile.

Outsider-ul

Mai multe dintre personajele principale din Urzeala tronurilor se simt excluse, pe dinafara, straine. Cei mai importanti sunt Jon Snow, un bastard; Tyrion, un pitic; Arya, o fata care vrea sa învete sa lupte intr-o lume a barbatilor.

Fiecarui personaj ii repugna modul în care societatea il vede si ii displac teribil limitarile impuse de aceasta. Dar exista si alti outsideri. Bran devine un strain într-o anumita masura dupa ce este paralizat la pat. Nu mai este capabil sa se bucure ca un copil de varsta lui si ramane izolat in camera stiind ca nu mai are nicio sansa sa devina cavaler. Ned Stark se simte clar un outsider când ajunge la Debarcaderul Regelui.

Nu este obisnuit cu asemenea oameni, cu intrigile politice si minciunile si nu se simte confortabil în noul sau rol. In fiecare caz, statutul personajului ca un outsider serveste foarte mult pentru a defini imaginea personajului fata de el însusi, si joaca un rol important în comportamentul fiecarui personaj de-a lungul romanului.

Pentru caracterele mai mature, cum ar fi Tyrion si Ned, rolul de outsider actioneaza ca o sursa de putere pentru ei. Personajele tinere, necoapte, nedeprinse cu toate acestea, percep la inceput asta ca un handicap, ca o problema, dar fiecare învata în propriul sau mod cum sa-l transforme într-un avantaj.

Mâinile

Mâinile sunt instrumente de actiune, titluri, imputerniciri care servesc loial regele si tinututl, iar în Urzeala tronurilor, ele sunt esentiale pentru îndeplinirea datoriei. Motivul este cel mai evident în titlul lui Ned ca Mana Regelui.

Titlul reprezinta juramantul de loialitate, fara echivoc, de a-si sfatui regele si a face voia lui. Zicala populara spunea ca ceea ce viseaza regele, mâna construieste. Simbolul mainii protectoare apare cand Catelyn isi apara fiul, cand Jon il apara pe Comandantul Mormont. Aceste rani reprezinta sacrificiul lor. Intre timp, Varys isi pudreaza mainile, aratand cum comploteaza si tese intrigi.

Pasari

BjfaWIZCEAAX7aX

Westeros este un continent mare, dar comunicarile curg lin si remarcabil cu ajutorul corbilor. Diferenta dintre un corb si o cioara  este subtila, dar diferenta simbolica e uriasa. Fizic, o cioara este mai mica în dimensiuni, iar batrana Nan spune ca ciorile sunt mincinoase. Chiar si cioara cu trei ochi din visul lui Bran, în ciuda viziunii sale supranaturale, il minte pe Bran.  Comandantul Mormont sustine ca cioara este ruda saraca a corbului, care este putin mai mare în dimensiune. În Westeros, corbii transporta adevarul de la un personaj la altul. Mesajul tinde sa fie identificat cu pasarea. De asemenea, Varys isi numeste spionii si informatorii tot pasari. In zbor, ochiul pasarii poate vedea totul. Rolul ei este pastrarea si transmiterea adevarului catre destinatar.

Simboluri in Urzeala tronurilor 
wallpaper-hd-dire-wolf-images-6Lupii familiei Stark
Direwolf, lupul antic, lupul vechi, este simbolul sau “sigiliul” Casei Stark, si astfel fiecare pui de lup adoptat de catre unul dintre copii Stark devine un simbol al copilului respectiv. Lupul lui Robb, Grey Wind – Vant Gri, il apara pe Bran de salbatici si lupta cu înversunare în lupta în care oamenii lui Robb il captureaza pe Jaime.

Comportamentul si blana lupului se aseamana cel mai mult cu sigiliul casei, un lup gri pe un camp alb. Dupa ce Rob devine Lord de Winterfell, lupul devine un simbol in sine. În schimb, lupul alb al lui Jon intareste sentimental de separare, de outsider in propria familie. El boteaza lupul Ghost – Fantoma, lucru care se potriveste miscarilor iuti si fara sunet, dar si aspectului straniu. Dar porecla corespunde si situatiei in care se afla Jon si sentimentele sale.

Atat timp cat traieste, lupul mic al Sansei este politicos si bine dresat, la fel ca si proprietarul acestuia. De aici si numele – Lady. Lupul Aryei, Nymeria, este feroce si salbatic ca si proprietara ei si printesa razboinica dupa care a fost numit. Când Arya il loveste pe Joff, Nymeria o urmeaza si il musca. Dupa acel incident, soarta lupilor Lady si Nymeria prefigureaza soarta stapânelor, caci ambele sunt separate de familie. Lupul lui Bran este cel mai inteligent dintre ei. Alegerea numelui sau – Summer – Vara – pare a fi un fel de antidot la raceala si frigul din nord.  Lupul lui Rickon, Shaggydog, este indisciplinat si imatur ca si stapanul sau.

Tronul de Fier

The Iron Throne reprezinta dificultatea de a guverna si brutalitatea necesare pentru a obtine puterea. Potrivit legendei din roman, Aegon Cuceritorul a construit Tronul de Fier din sabiile dusmanilor cuceriti, pentru ca nu credea ca un rege ar trebui sa stea prea confortobil. Tronul reprezinta puterea regelui peste adversari, în special puterea militara. Sabiile dure, incovoiate, razboinice sunt un memento pentru toti, prieteni ai regelui, precum si dusmani, ca regele guverneaza prin forta. Puterea militara este fundamentul domniei sale; cei care nu se supun vor fi pedepsiti, iar cei care tradeaza regele vor fi ucisi. Dar disconfortul literal al statului pe tron serveste ca o reamintire constanta ca puterea vine cu un pret si este greu de pastrat. Aceasta pozitie este una de o responsabilitate imensa si implica decizii incomode. Chiar daca tronul a fost facut cu suflarea de foc a dragonului Balerion ne trimite cu gandul la Targaryeni. Desi numeric depasit, Aegon Cuceritorul a avut o putere mult mai mare decât orice armata, anume dragonii sai. Iar Daenerys, adevarata si unica mostenitoare a Tronului va face din ei, din nou, o forta formidabila.

The Trident River – Râul Trident
Trident River

Râul Trident împarte în trei furci mari tinutul si de aceea este un loc de schimbare a deciziilor si de dezbinare. Robert, dupa cum vom afla, i-a strapuns pieptul lui Rhaegar Targaryen pe Trident, si în acest fel a schimbat cursul razboiului. Arya lupta cu Joff în acelasi loc ca Robert cu Rhaegar. Prin aceasta lupta, copiii vor diviza casele Stark si Lannister la nivel simbolic.

Mai târziu, Robb ia o decizie majora pe Furca Verde a Tridentului, de asemenea. El traverseaza râul la Gemeni, isi împarte armata, si astfel câstiga un avantaj strategic, încât schimba cursul razboiului. Acesta este în multe feluri legatura geografica a Westerosului, nodul principal, iar furcile Tridentului simbolizeaza loialitatile divizate ale regatului, precum si numarul mare de decizii care vor schimba istoria si luptele care au avut loc.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 2,066 times, 1 visits today)